sobota, 27 júla, 2024

Pred piatimi rokmi zachránil sloníča pred utopením. Teraz si myslí, že je jeho mama a nechce ho opustiť.

Príbeh, ktorý sa dnes dozviete, je mimoriadne dojímavý. Je o sloníkovi, ktorého zachránila a adoptovala Roxy Danckwertsová, zakladateľka útulku Wild Is Life v Zimbabwe. Odvtedy sú títo dvaja spolu.

Všetko sa to začalo vo februári 2014. Roxy v práci narazila na sloníča, ktoré sa zdalo byť stratené a odlúčené od svojej rodiny. Mláďa slona sa takmer utopilo v rieke, keď sa ju stádo pokúšalo prekročiť, a bolo v kritickom stave. Našli ju na brehu jazera Kariba a snaha nájsť jej stádo bola márna, pretože v oblasti nebolo vidieť žiadne slony.

Mladé sloníča malo v tom čase len niekoľko dní, bolo krehké, vystrašené a odlúčené od svojej rodiny.

Roxy sa bez rozmýšľania rozhodla, že sa o sloníča postará, ale nečakala, že sa stane jej najlepším priateľom.

Mláďa, ktoré bolo pri prvom prijatí veľmi vychudnuté (vážilo len 56 kg), pričom mláďa slona afrického by malo vážiť 90 – 100 kg, utrpelo psychickú traumu, ktorá mu prvé týždne života mimoriadne sťažila. Niektorí považujú za zázrak, že prežilo. Aby mu Roxy pomohla čo najlepšie sa zotaviť, trávila s ním veľa času. Celé mesiace mu dávala až 18 litrov mlieka denne a rozhodla sa spať vedľa neho, aby sa cítil chránený a sebavedomý.

Preto nie je až také prekvapujúce, že teraz majú také silné a mocné puto.

Bývalé bábätko má dnes 5 rokov a rýchlo rastie. Volá sa Moyo (čo v preklade znamená „od srdca“) a na svoju záchrankyňu je taká naviazaná, že ju vníma ako druhú matku a nemôže od nej odtrhnúť oči. Týmto tempom jej bude dom čoskoro príliš malý!

Psychická trauma z vody

A to z dobrého dôvodu: z hľadiska veľkosti sa slon nedá porovnať s tradičným domácim miláčikom, ako je pes alebo mačka. A napriek obrovskému priestoru vonku, ktorý mu umožňuje naplno rozkvitnúť, sa zdá, že Moyo si užíva život v interiéri a o vonkajšie aktivity má len malý záujem. Potuluje sa po rôznych miestnostiach veľkého domu Roxy a keďže je labužník, nezriedka ho vidíme v kuchyni.

Skutočnosť, že Moyo sa takmer utopil pri prechode cez rieku, keď prišla o svoju rodinu, v nej zanechala veľkú traumu a strach z vody. Vďaka úsiliu a vytrvalosti jej záchrancu sa však Moyo po 15 mesiacoch terapie konečne podarilo prekonať strach z plávania. Výsledkom je, že vďaka Roxyinej láske a nerozdelenej pozornosti sa z Moyo stala šťastná a zdravá slonica.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights