sobota, 27 júla, 2024

„Rozlúčili sme sa s našou dcérou a vypli sme prístroje na podporu života“ – jej hlas bolo počuť o niekoľko minút neskôr

Rodičovstvo je obohacujúca etapa ľudského životného cyklu a pre väčšinu ľudí je to nemenná etapa, ktorá v nich vyvoláva ochranné pocity a inštinkty. Čo sa však stane, keď rodič bezmocne sleduje, ako jeho dieťa trpí?

Trauma je zvyčajne nezabudnuteľná – spýtajte sa Leeho a Francescy Moore-Williamsovcov, ktorí sledovali, ako ich dcéra takmer umiera.

Prvý zdravotný postrach

Francesca a Lee sa vzali v roku 2012 a privítali svoje prvé dieťa, chlapčeka menom Bobby. O niekoľko rokov neskôr privítali druhé dieťa, dievčatko, ktoré pomenovali Bella a ktoré sa narodilo zdravé.

Vo veku dvoch rokov si však rodičia všimli, že dievčatku vypadávajú vlasy v chumáčoch; potom si všimli, že nedokáže sedieť rovno na stoličke bez toho, aby sa prepadla. Začali byť znepokojení a okamžite ju vzali do nemocnice, ale lekári nemohli zistiť, čo jej je. Spočiatku mali podozrenie na astmu, keďže Bella v tom čase trpela aj infekciami hrudníka, a tak jej predpísali inhalátor.

Očakávalo sa, že sa situácia zlepší, ale o tri mesiace neskôr, keď bola štvorčlenná rodina na dovolenke na Gran Canarii, sa Bellin zdravotný stav zhoršil. Počas celej dovolenky jej ubúdalo energie a zúfalo sa držala svojej matky.

Hneď po návrate domov manželia vzali Bellu k svojmu všeobecnému lekárovi, ktorý ich odporučil do nemocnice Colchester v Essexe. Na poludnie sa uskutočnilo vyšetrenie a zistilo sa, že jej „vyradené“ nohy sa nehýbu.

Bellina diagnóza a prognóza

Bella slabla, kým sa lekári snažili zistiť, čo jej je. Nakoniec stratila vedomie kvôli nedostatku energie. Bola napojená na ventilátor a prevezená do nemocnice Addenbrooke’s v Cambridgei.

Tam bol prijatý na jednotku intenzívnej starostlivosti a vyšetrenie magnetickou rezonanciou odhalilo vážne abnormality v oboch hemisférach mozgu.

Odborníci jej rodičom povedali, že Bella má s najväčšou pravdepodobnosťou konečné štádium mitochondriálneho ochorenia, a trikrát im povedali, že ich dcéra neprežije, preto s ňou každý deň sedeli v modlitbách.

Zázrak

Bella mala nedostatok biotinidázy – genetickú poruchu, ktorá postihuje len jedno zo 60 000 narodených detí – ale vzhľadom na jej zriedkavosť sa to neočakávalo. Našťastie nemocnica riešila podobný prípad už pred šiestimi rokmi, takže vedeli, čo majú robiť.

Najprv prišli na rad biotínové injekcie, ktoré Bella užívala niekoľko dní, kým sa ju pokúsili odpojiť od ventilátora, aby zistili, či dokáže dýchať sama. Nedokázala a rýchlo ju opäť pripojili na prístroj.

Dni ubiehali bolestivo pomaly, pretože čakali na výsledky, aj keď sa lekári snažili nedávať si veľké nádeje. Francesca to opísala ako „veľmi traumatizujúce“ obdobie, ale našťastie pri nich bola celá rodina.

Napriek všetkej snahe sa Bellin zdravotný stav rýchlo zhoršoval a keď ju mali odpojiť od ventilátora, požiadali ich, aby sa s ňou rozlúčili, čo rodina urobila v slzách. Francesca povedala:

„Teraz cítim veľkú vinu za to, že som tam zobrala členov rodiny, aby sa rozlúčili, ale vtedy som to nevedela. Nikdy, nikdy nezabudnem na chvíľu, keď som sa musela rozlúčiť so svojou dcérou“.

Prijali ponuku nemocnice, aby jej na pamiatku odobrali odtlačky prstov na rukách a nohách. Pred vypnutím ventilátora si urobili aj poslednú fotografiu so synom Bobbym.

Francesca potom začala cítiť, ako jej dcéru opúšťa život, ale o 30 minút neskôr, po vypnutí prístrojov, dieťa len zovrelo päsť a začalo kopať a kričať. Lekárov to šokovalo a urobili všetko pre záchranu Belly, ktorá prejavila neochvejnú vôľu prežiť.

Hladina kyslíka sa jej vrátila na 100 % a rodičom neskôr oznámili, že ich dcéra bude žiť. Počas prvej hodiny po Bellinom prebudení sa rodina dievčaťa v čakárni rozplakala, keď sa ukázalo, že bude v poriadku.

Odmietli však dúfať, pretože dýchanie dievčatka bolo stále pomalé. Lekári a zdravotné sestry tomu neverili a tí, ktorí sa o dievčatko počas pobytu starali, stále navštevovali jej izbu.

Lekárka, ktorá prišla v deň svojho voľna, ubezpečila manželov Moorovcov-Williamsovcov, že Bella prežije bez toho, aby bola opäť napojená na ventilátor. Po prebudení ju previezli na detské oddelenie, kde strávila tri týždne, kým sa vrátila domov k svojej šťastnej rodine.

Samozrejme, trvalo ďalších šesť týždňov, kým ju doma odpojili od ťažkých liekov, ale Bella sa úplne zotavila. Každý, kto ju vidí teraz, by si nikdy nepomyslel, že niekedy bola v takom stave.

zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights