sobota, 27 júla, 2024

Stephen Hawking pred svojou smrťou vyslovil desivú predpoveď: umelá inteligencia môže znamenať koniec ľudskej rasy

Stephen Hawking, jeden z najvýznamnejších teoretických fyzikov na svete, bol známy nielen svojím prínosom k fyzike, ale aj svojou víziou budúcnosti ľudstva a vesmíru.

Počas svojej pôsobivej kariéry Hawking vyslovil niekoľko odvážnych predpovedí, ktoré vyvolali vášnivé diskusie.

Dobývanie vesmíru a budúcnosť ľudstva

Jedna z najznámejších predpovedí Stephena Hawkinga sa týka dobývania vesmíru a jeho významu pre dlhodobé prežitie ľudstva.

Varoval, že vzhľadom na rýchly technologický pokrok a potenciálne hrozby pre našu planétu je prieskum a kolonizácia iných planét nevyhnutná na zabezpečenie prežitia ľudstva.

Nebezpečenstvá umelej inteligencie

Stephen Hawking tiež varoval pred potenciálnymi nebezpečenstvami umelej inteligencie. Povedal, že superinteligentná umelá inteligencia, ak nebude riadne kontrolovaná, by sa mohla stať autonómnou a prekonať intelektuálne schopnosti ľudí.

V tomto prípade existuje riziko, že umelá inteligencia bude prijímať rozhodnutia, ktoré by mohli byť škodlivé pre ľudstvo a jeho budúcnosť.

„Vývoj úplnej umelej inteligencie by mohol znamenať koniec ľudskej rasy,“ povedal Hawking v rozhovore pre BBC v roku 2014.

Cestovanie v čase a časové paradoxy
Ďalšou témou, ktorá Hawkinga fascinovala, bola možnosť cestovania v čase a časové paradoxy.

V knihe Stručná história času hovoril o možnosti cestovania v čase a o paradoxoch, ktoré by vznikli, keby človek mohol cestovať späť v čase a zmeniť udalosti, ktoré sa už stali. Hawking poukázal na to, že hoci cestovanie v čase je zatiaľ len teoretickým konceptom, môžu existovať fyzikálne zákony, o ktorých zatiaľ nevieme a ktoré by mohli ponúknuť nové poznatky o podstate času a reality.

Existuje vo vesmíre život mimo nás?

Jednou z najzaujímavejších otázok, ktoré Stephen Hawking skúmal, bola možnosť existencie mimozemského života vo vesmíre.

Podľa neho astronomické údaje naznačujú, že v našej galaxii a v iných galaxiách sa nachádzajú miliardy planét, ktoré by mohli poskytovať priaznivé podmienky na vznik a vývoj života.

Tvrdil, že hoci zatiaľ nemáme konkrétne dôkazy o mimozemskom živote, existuje veľká pravdepodobnosť, že nie sme jedinou formou inteligentného života vo vesmíre.

Hoci niektoré Hawkingove myšlienky sú potenciálne špekulatívne, otvárajú nové dvere k hlbšiemu pochopeniu vesmíru a nášho miesta v ňom. V každom prípade stojí za to zostať otvorený teóriám, ktoré sa nám teraz môžu zdať nemysliteľné.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights