sobota, 29 júna, 2024

Plačúcej matke sa narodí mŕtve dieťa, ale nikdy si nepredstavovala, že komentár zdravotnej sestry s ňou zostane navždy

Potraty sú častejšie, ako si myslíme, ale ľudia o nich zriedkavo hovoria otvorene.Tak ako vo väčšine prípadov, aj teraz je pre ľudí ťažké hovoriť o skúsenostiach, ktoré ich veľmi rozrušujú, hoci vo väčšine prípadov im to môže pomôcť uzdraviť sa.Je to preto, že sa ľudia hanbia? Je to preto, že sa ženy, ktoré potratili, hanbia? Ale prečo by sa mal niekto hanbiť za niečo, čo nemôže ovplyvniť?

Rachel Whalenová je žena, ktorá presne vie, aké to je prísť o dieťa…

Vyjadrila sa k téme, ktorá je každému nepríjemná, ale učí nás niečo o súcite, čo by sme mali vedieť všetci.

Bohužiaľ, na začiatku Rachelinho tehotenstva neboli zistené žiadne príznaky potratu.

Namiesto toho plánovala budúcnosť svojho nenarodeného dieťaťa a takmer išla do nemocnice v domnení, že dieťa je zdravé a v poriadku. Ako sa ukázalo, krátko pred pôrodom jej oznámili, že jej dcéra už nežije.

Keď sa stane niečo také hrozné, väčšina ľudí nevie presne, ako reagovať. Ako niekomu povedať, že ste prišli o dieťa?

Pre Rachel to nebola len láska a podpora priateľov a rodiny, ktorá jej pomohla v ťažkej chvíli. Veľkú úlohu zohrali skúsené a súcitné sestry, ktoré stretla v nemocnici, tie, ktoré ju utešovali po tom, ako musela porodiť dieťa, ktoré už zomrelo.

Rachel sa teraz rozhodla otvoriť o najtemnejších hodinách svojho života.

Napísala:

„Sestrám,

Ďakujem, že ste ma zachránili. Vaše schopnosti a vedomosti ma zachránili pred smrťou mojej dcéry, ale bol to váš súcit, ktorý ma vrátil späť do života. Bola to vaša ľudskosť, ktorá ma vrátila do života; prinútili ste ma premýšľať o živote po smrti.

Za to vám dlhujem svoju lásku a hlbokú vďačnosť.

Ďakujem sestričkám, ktoré sa vždy postarali o to, aby mal môj manžel dostatok vankúšov, keď musel zostať v mojej nemocničnej izbe. A ďakujem sestričkám, ktoré mu dovolili kradnúť zmrzlinu z mrazničky. Uvedomovali ste si, že je to pre neho zážitok a že potrebuje aj ich starostlivosť.

Ďakujem sestričke, ktorá išla so mnou, keď ma z pôrodnice previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti. Ďakujem vám, že ste boli mojím advokátom, keď som nemohla hovoriť, pretože som bola príliš zaneprázdnená bojom o svoj život. Nie som si istá, či by som sa dožila svojej dcéry, keby ste tam neboli.

Ďakujem sestričke, ktorá ma naučila, ako si naplniť podprsenku ľadovými obkladmi, keď som musela odsávať mlieko po tom, čo sa mi dcéra narodila mŕtva. Chcem sa jej poďakovať aj za to, že ma držala, keď som plakala od bremena, ktorého som sa nevedela zbaviť. Jeho objatie síce nezmiernilo ťažobu v mojej hrudi, ale vnieslo lúč svetla do môjho veľmi temného sveta.

Ďakujem sestričke z jednotky intenzívnej starostlivosti, ktorá ma prišla umyť po smrti mojej dcéry.

Ďakujem, že si našla čas, aby mi pomohla umyť tvár a učesať vlasy. Ešte stále cítim, aký to bol pocit, keď mi dala vlasy späť do chvosta, bol to dotyk, ktorý nebol štuchaním, ale gestom.

Ďakujem zdravotnej sestre, ktorá si drepla k mojej posteli a pýtala sa ma na Dorotku. Ďakujem jej za to, že vedela, aké dôležité je byť skutočný, aj keď už nebola nažive.

Nikdy nezabudnem na to, ako sa ku mne naklonila, akoby sme boli kamarátky, a spýtala sa: „Chcete mi o nej porozprávať?“

Ďakujem sestričke, ktorá obliekla moje dieťa a odfotila ho. Ďakujem za to, že sa postarala o to, aby mu čiapka nezakrývala oči a aby mal tak elegantne položené ruky. Táto fotografia pre nás znamená celý svet.

Ďakujem sestričkám, ktoré si našli čas a prečítali si moju kartu pred zmenou zmeny. Chcem sa im poďakovať za to, že sa naučili naše mená a meno našej dcérky predtým, ako vstúpili do mojej izby. Veľmi veľa to znamenalo, keď som počula naše mená vyslovené spoločne. Vďaka tomu sme sa cítili ako rodina.

Ďakujem sestričke, ktorá sa potichu vkradla do mojej izby, aby ma držala za ruku počas prvej noci bez Dorotky.

Ďakujem za to, že mi porozprávala svoj príbeh o vlastnom dieťati, ktoré sa narodilo mŕtve. Ďakujem vám, že ste ma ako prvá vyviedli z izolácie, ktorú som pociťovala po strate dieťaťa. Tvoja prítomnosť mi pripadala príliš dobrá na to, aby to bola pravda. Stále nie som presvedčená, že sa mi to nesnívalo len preto, aby som prežila tú prvú noc samoty.

Na záver by som sa chcela poďakovať sestričkám, ktoré ma sprevádzali počas tehotenstva s malou sestričkou Dorotkou. Ani po tom, čo Frances prišla na svet, nezabudli, že niekto prišiel pred ňou. Vedeli, že Francesino narodenie zo mňa neurobí matku jedného dieťaťa. Urobilo ju matkou dvoch detí.

S vďačným poďakovaním,
Ktorú priniesli späť.“

Je nemožné pochopiť, aké to je, keď sa narodí mŕtve dieťa. Pretože pre niektoré matky je to presne to, čo musia urobiť. Aj keď vám povedali, že dieťa vo vašom bruchu už nežije.

Viem, že mnohí ľudia sa boja spomenúť zosnulé dieťa rodičom, ale nemali by ignorovať skutočnosť, že mali dieťa.

Je potrebné, aby ľudia uznali, že dieťa existovalo a že bolo milované. Strata dieťaťa túto lásku neznižuje. Meno dieťaťa treba vysloviť, dieťa bolo skutočné, existovalo a strata je skutočná.

Zdieľajte tento článok so svojimi priateľmi a rodinou na Facebooku, aby ste vzdali hold všetkým sestrám a pôrodným asistentkám na svete.

Facebook / An Unexpected Family Outing

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Úžasný recept na slovenské „Krojsanty“ od mojej babky z východu. Plnka je vynikajúca a nevyteká!

Dnes mám veľmi fajné buchtičky, ako croissanty, mäkké, jemné, nadýchané, len sa rozplývajú v ústach s úžasnou višňovou kyslosťou, náplň je vynikajúca, nevyteká! Pokojne...

Kvôli tejto častej chybe sa huby rýchlo kazia. Môžete tomu zabrániť pomocou jednoduchého triku

Huby sú obľúbenou a chutnou zložkou mnohých jedál. Ako ich však skladovať? Keď ich kúpite a prinesiete domov, v okamihu stratia svoju čerstvosť. Poradíme...

29-ročná žena nazýva svojho 54-ročného manžela milionára v posteli „žrebcom“ napriek tomu, že sa cudzí ľudia sťažujú na ich vekový rozdiel

Žena trvá na tom, že jej o 25 rokov starší manžel milionár je v posteli "žrebec".29-ročná Leila Griffinová sa vlani v júli zosobášila s...
Verified by MonsterInsights