nedeľa, 30 júna, 2024

Polmesiac v oku – malé, prehliadané znamenie tichého zabijaka

V dnešnej dobe je ľahké byť poučený o tom, ako zostať zdravý. Z tisícok zdrojov vieme, akú stravu by sme mali dodržiavať, koľko pohybu by sme mali vykonávať, aký životný štýl by sme mali prijať, aby sme žili dlho a zdravo. Ale okrem toho, že presne vieme, čo by sme mali robiť, máme tendenciu odkladať rozhodnutie až na koniec.

Zvýšená hladina cholesterolu je jedným z tých „tichých zabijakov“, ktorí sa v našom tele vyskytujú bez toho, aby spôsobovali nejaké konkrétne príznaky. Číha v nás, usilovne pracuje proti nám, a ak ho ignorujeme, neúprosne udiera. Vysoká hladina cholesterolu je jednou z hlavných príčin srdcových ochorení a smrť je často na dosah ruky.

Tento stav postihuje čoraz väčšie percento populácie, preto ho nemôžeme jednoducho obísť.

Za vznik vysokej hladiny cholesterolu u väčšiny ľudí sú zodpovedné faktory životného štýlu, ako napríklad nesprávna strava, ale u niektorých ľudí môže byť príčinou aj genetika – ide o stav nazývaný familiárna hypercholesterolémia.

Cholesterol je látka obsiahnutá v tukoch, ktorá je podľa NHS (Národná zdravotná služba Spojeného kráľovstva) potrebná na budovanie zdravých buniek, uvádza Mirror.co.uk. Problémom je, že keď sa z nejakého dôvodu premnoží, hromadí sa v cievach a ukladá sa, čím spôsobuje upchatie, ktoré môže nakoniec viesť k smrteľnému infarktu.

Mnohí ľudia ani nevedia, že majú vysokú hladinu cholesterolu, až kým si nenechajú spraviť bežný krvný test alebo netrpia súvisiacimi zdravotnými problémami.

Ľudia, ktorí majú genetickú hypercholesterolémiu, však často spozorovali príznaky tohto ochorenia skôr, ako sa u nich objavili nebezpečné zdravotné problémy. A jednou z týchto červených vlajok je tvar polmesiaca, ktorý sa vytvára v oku.

„Bielosivé sfarbenie [lézia] v tvare polmesiaca na vonkajšej strane rohovky,“ takto opisuje drobné znamienko Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Podľa CDC vzniká, keď sa v tele nahromadí nadbytočný cholesterol.

„Lekár môže počas klinického vyšetrenia zistiť fyzické príznaky familiárnej hypercholesterolémie (FH), hoci nie všetci ľudia s FH majú tieto príznaky,“ dodáva CDC.

Podľa Heart UK medzi ďalšie fyzické príznaky FH okrem charakteristického tvaru oblúka môžu patriť opuchnuté šľachy na chrbte rúk a výrazná Achillova šľacha na zadnej strane členka a opuchnuté, bledé, žltkasté škvrny okolo očí a na očných viečkach.

Aké nebezpečenstvá predstavuje príliš veľa cholesterolu?

Vysoká hladina cholesterolu sa môže hromadiť v stenách tepien a znižovať prietok krvi do srdca. To zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín a ischemickej choroby srdca.

Inými slovami, hladina cholesterolu nad hornou hranicou môže viesť k zúženiu tepien (ateroskleróze), srdcovému infarktu, mŕtvici, prechodnému ischemickému záchvatu (ľudovo nazývanému „mini mŕtvica“) a ochoreniu periférnych tepien.

Aký je najlepší spôsob znižovania cholesterolu?

Podľa štúdie Imperial College London zníženie hladiny cholesterolu na normálnu úroveň znižuje riziko infarktu a mozgovej príhody o tretinu.

Existuje niekoľko spôsobov, ako to dosiahnuť. V prvom rade je kľúčové prejsť na zdravú stravu s nízkym obsahom tukov. Nahraďte nasýtené tuky ovocím, zeleninou a celozrnnými obilninami.

Ak fajčíte, prestaňte fajčiť čo najskôr. Veľký dôraz kládnite aj na pravidelné cvičenie. A aby ste mali prehľad o svojich hodnotách, nechajte si pravidelne robiť krvné testy.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Úžasný recept na slovenské „Krojsanty“ od mojej babky z východu. Plnka je vynikajúca a nevyteká!

Dnes mám veľmi fajné buchtičky, ako croissanty, mäkké, jemné, nadýchané, len sa rozplývajú v ústach s úžasnou višňovou kyslosťou, náplň je vynikajúca, nevyteká! Pokojne...

Kvôli tejto častej chybe sa huby rýchlo kazia. Môžete tomu zabrániť pomocou jednoduchého triku

Huby sú obľúbenou a chutnou zložkou mnohých jedál. Ako ich však skladovať? Keď ich kúpite a prinesiete domov, v okamihu stratia svoju čerstvosť. Poradíme...

29-ročná žena nazýva svojho 54-ročného manžela milionára v posteli „žrebcom“ napriek tomu, že sa cudzí ľudia sťažujú na ich vekový rozdiel

Žena trvá na tom, že jej o 25 rokov starší manžel milionár je v posteli "žrebec".29-ročná Leila Griffinová sa vlani v júli zosobášila s...
Verified by MonsterInsights