pondelok, 1 júla, 2024

Tiež si radi kupujete tento chlieb? Pekár varuje Slovákov: „Nedajte sa takto oklamať“

Je váš chlieb naozaj taký zdravý, ako si myslíte? Pekár varuje pred chlebom, ktorý sa tvári ako „domáci“, ale v skutočnosti môže skrývať nezdravé tajomstvá.

Zistite, ako sa vyhnúť nástrahám na etiketách a vybrať si chlieb, ktorý skutočne podporuje vaše zdravie a je výživný.

Pasca „domáceho“ chleba

Chlieb má už dlho dôležité miesto na našich stoloch. Je nielen základom raňajok alebo večere, ale aj stelesnením tradície a domáceho tepla.

Chlieb nás v rôznych podobách sprevádza takmer každý deň, dodáva energiu a pocit sýtosti.

S rastúcim povedomím o zdravej výžive sa mnohí ľudia snažia vyberať si prírodné, celozrnné výrobky s krátkym a zrozumiteľným zložením.

Napriek týmto snahám si však stále málo spotrebiteľov uvedomuje skryté nebezpečenstvá, ktoré môžu číhať v zákutiach zložiek nenápadne vyzerajúcich, „domácich“ chlebov.

Nedávne slová od Pekára vrhajú svetlo na problém, ktorý môže počas každodenného nakupovania uniknúť našej pozornosti.

Upozorňuje na chleby, ktoré sa len navonok javia ako zdravé a tradičné. V skutočnosti je ich zloženie často zaťažené prídavnými látkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť naše zdravie.

Emulgátory, cukor, stabilizátory, ako je guarová guma E412 alebo karboxymetylcelulóza E466, glukózový sirup a rôzne látky na spracovanie múky sú len niektoré z látok, ktorým Bosacka venuje osobitnú pozornosť.

Napriek atraktívnym obalom a prísľubom zdravia nás tieto „domáce“ výrobky môžu v skutočnosti z hľadiska výživy zavádzať.

Ktorý chlieb je najzdravší?

Pri výbere chleba sa oplatí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré vám a vašim blízkym zabezpečia zdravý výber:

Stručné zloženie: Ideálny chlieb by mal obsahovať minimum ingrediencií – najlepšie múku, vodu, soľ a prírodný kvások. Čím kratší je zoznam zložiek, tým lepšie.

Žiadne prídavné látky: Vyhnite sa chlebom s emulgátormi, stabilizátormi, zlepšovadlami, glukózovými sirupmi a inými chemickými prísadami. Tieto látky nie sú v tradične pečenom chlebe potrebné.

Celozrnný: Vyberajte si celozrnný chlieb alebo celozrnné pečivo, ktoré je bohatšie na vlákninu, vitamíny a minerály. Celozrnné pečivo poskytuje dlhší pocit sýtosti a je zdraviu prospešnejšie.

Prírodný kvások: Kváskový chlieb je nielen chutnejší, ale aj ľahšie stráviteľný. Vďaka fermentácii môže kvások tiež pomôcť lepšie absorbovať živiny z múky.

Miestne pekárne: Miestne pekárne často kladú väčší dôraz na kvalitu a tradičné spôsoby pečenia. Oplatí sa podporovať miestnych výrobcov, ktorí ponúkajú zdravé a čerstvé výrobky.

Čítajte etikety: Vždy kontrolujte etikety, aj keď chlieb vyzerá zdravo. Výrobca musí uvádzať zloženie chleba, vďaka čomu sa môžete vyhnúť tým s nežiaducimi prísadami.

Nezabudnite, že najlepšia voľba je taká, ktorá podporuje vaše zdravie a vyhovuje vášmu životnému štýlu. Informovaný výber chleba je krokom k zdravšej strave a lepšej pohode.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Čo sa s nami stane po smrti? Prekvapujúci objav vedcov o duši

Fascinácia tým, čo sa deje po smrti, je jedným...

Úžasný recept na slovenské „Krojsanty“ od mojej babky z východu. Plnka je vynikajúca a nevyteká!

Dnes mám veľmi fajné buchtičky, ako croissanty, mäkké, jemné,...

Prečítaj si aj

Čo sa s nami stane po smrti? Prekvapujúci objav vedcov o duši

Fascinácia tým, čo sa deje po smrti, je jedným...

Úžasný recept na slovenské „Krojsanty“ od mojej babky z východu. Plnka je vynikajúca a nevyteká!

Dnes mám veľmi fajné buchtičky, ako croissanty, mäkké, jemné,...

Kvôli tejto častej chybe sa huby rýchlo kazia. Môžete tomu zabrániť pomocou jednoduchého triku

Huby sú obľúbenou a chutnou zložkou mnohých jedál. Ako...

Po skončení umývania na cintoríne pridám do vody kvapku tohto. Náhrobný kameň sa leskne ako nový

Pre mnohých je to prejav úcty k zosnulému, pretože si to vyžaduje úsilie a čas. Nie každý však vie, ako postupovať, aby nepoškodil hrobový...

Manželka sa sťažovala na silné bolesti brucha. Zistenie lekára spôsobilo, že manžel okamžite podal žiadosť o rozvod.

Zrada je mimoriadne silným zásahom do vzťahu, zasahuje priamo do citov partnera, do jeho dôvery a lásky. Nie je ľahké sa s ňou vyrovnať...

Čo sa s nami stane po smrti? Prekvapujúci objav vedcov o duši

Fascinácia tým, čo sa deje po smrti, je jedným z najuniverzálnejších záujmov ľudstva. Filozofi, duchovní a teraz aj vedci sa už stáročia snažia pochopiť...
Verified by MonsterInsights