utorok, 22 októbra, 2024

Sam Altman, generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI, vyjadril svoje obavy o budúcnosť umelej inteligencie.

„Rýchly pokrok v oblasti umelej inteligencie nás stavia pred voľbu, ktorá rozhodne o budúcnosti ľudstva. Budeme žiť vo svete, kde Spojené štáty a ich spojenci vyvíjajú technológie, ktoré celosvetovo rozširujú výhody umelej inteligencie, alebo v autoritárskom svete, kde národy, ktoré nezdieľajú naše hodnoty, budú využívať umelú inteligenciu na upevnenie a rozšírenie svojej moci?“ – píše Sam Altman, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti OpenAI, v nedávnom názorovom článku v denníku The Washington Post.

Vo svojom článku „Kto bude ovládať budúcnosť AI?“ sa generálny riaditeľ OpenAI domnieva, že svet sa v oblasti AI nachádza na križovatke.

Altman poukazuje na to, že USA majú v súčasnosti vedúce postavenie vo vývoji umelej inteligencie, ale neexistuje záruka, že si toto postavenie udržia aj v budúcnosti.

Autoritárske vlády na celom svete sú ochotné vynakladať obrovské sumy, aby zmenšili technologickú priepasť medzi USA a sebou.

Altman pripomína, že cieľom Čínskej ľudovej republiky je stať sa do roku 2030 lídrom v oblasti umelej inteligencie.

„Ak sa týmto autoritárskym režimom podarí získať kontrolu nad umelou inteligenciou, mohli by prinútiť spoločnosti v USA a iných krajinách, aby zdieľali údaje o svojich používateľoch, a mohli by tiež využiť túto technológiu na nájdenie nových spôsobov monitorovania vlastných občanov alebo na kybernetické útoky proti iným krajinám,“ varuje Altman. Navrhuje štyri riešenia, ako sa tomuto scenáru vyhnúť.

Altmanove 4 kroky na odvrátenie bezprostredných potenciálnych hrozieb

Po prvé, americký priemysel umelej inteligencie a jeho spoločnosti musia vyvinúť spoľahlivé bezpečnostné opatrenia, aby sa zabezpečilo, že Amerika zostane svetovým lídrom v oblasti umelej inteligencie.

Po druhé, infraštruktúra je pre AI kľúčová, konštatuje Altman.

Tvrdí, že tvorcovia politiky v USA musia spolupracovať so súkromným sektorom na budovaní fyzickej infraštruktúry – od dátových centier až po elektrárne -, ktorá umožní fungovanie systémov AI.

„Sme svedkami zrodu a vývoja technológie, ktorá je podľa mňa rovnako dôležitá ako elektrina alebo internet. Umelá inteligencia by mohla byť základom novej priemyselnej základne, ktorú by malo zmysel pre našu krajinu prijať,“ hovorí Altman.

3 „Po tretie, musíme vypracovať koherentnú politiku obchodnej diplomacie v oblasti umelej inteligencie vrátane toho, ako Spojené štáty zamýšľajú vykonávať kontrolu vývozu a regulovať zahraničné investície do vývoja systémov umelej inteligencie,“ hovorí Altman.

Po štvrté, Spojené štáty by mali vypracovať nové normy pre vývoj a používanie umelej inteligencie so zameraním na bezpečnosť.

Altman sa domnieva, že globálny Juh (tretí svet a rozvojové krajiny) v tom zohráva dôležitú úlohu a že si to vyžaduje neustály dialóg s Čínou.

Altman sa domnieva, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu by mohla byť jedným z modelov, ktoré by svetoví lídri mohli použiť na reguláciu UI.

Ďalším potenciálnym modelom je Internetová korporácia pre pridelené mená a čísla (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ktorú vytvorila vláda USA v roku 1998, necelých desať rokov po vzniku World Wide Webu, s cieľom štandardizovať spôsob navigácie v digitálnom svete.

Napokon Sam Altman hovorí, že „ak chceme demokratickejší svet, história nás naučila, že jediným spôsobom, ako to dosiahnuť, je vypracovať stratégiu pre umelú inteligenciu“.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Prečítaj si aj

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Ani lekárom sa to nezdalo: dvojčatá sa narodili v ten istý deň, ale počaté boli s trojtýždňovým odstupom!

Podľa odborníkov ide o najväčší vekový rozdiel, aký bol...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz? Duchovní sprievodcovia, anjeli a iné božské bytosti radi komunikujú s ľuďmi rôznymi spôsobmi.Používajú veci, ako...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí, si môžete všimnúť drobné biele škvrny. Nemusíte zúfať, ukážeme vám, aké je riešenie, ak bojujete...

Lekári povedali otcovi, že má len mesiace života, a tak si naplánoval vlastný pohreb – ale ukázalo sa, že mu bola nesprávne diagnostikovaná

40-ročnému Callumovi Laingovi, otcovi dvoch detí zo Škótska, diagnostikovali rakovinu v 4. štádiu a začal plánovať posledné mesiace života, kým si lekári uvedomili, že...
Verified by MonsterInsights