streda, 23 októbra, 2024

Poradca pre nevesty – ako naplánovať dokonalú svadbu?

Všetko, na čo nesmiete pri plánovaní svadby zabudnúť, na jednom mieste

Dokonalá svadba si žiada dokonalú organizáciu a aby vám neunikol ani najmenší detail je dobré si všetko vopred naplánovať. Keďže vecí, ktoré treba zariadiť je veľa a môžu sa rýchlo nakopiť, mali by ste si od začiatku udržiavať prehľad. Ideálnym praktickým nástrojom presne na tento účel je svadobný plánovač.

Z tých najdôležitejších vecí, bez ktorých sa nezaobíde ani vaša vysnívaná svadba, treba medzi prvými spomenúť včasné rezervovanie si miesta konania. Populárne miesta zvyknú byť plne obsadené na 12 až 15 mesiacov vopred, preto, hneď ako sa dohodnete na rozpočte a približnom dátume, neváhajte a začnite s prieskumom. Pri výbere zohľadnite okrem estetických kvalít aj kapacitu, prístupnosť, catering, možnosti ubytovania a maximálnu povolenú zatváraciu hodinu. Myslite na to, že so záväznou rezerváciou miesta si vlastne určujete presný dátum svadby.

Zoznam hostí je nemenej podstatným komponentom pre každý event a svadby nie sú výnimkou. Odhadovaný počet hostí by ste mali mať čo najskôr, lebo práve od neho sa bude odvíjať veľa ďalších rozhodnutí. K finálnemu zoznamu je najlepšie dospieť postupne a neunáhlene, po viacerých konzultáciách s partnerom. Môžete si napríklad vytvoriť dva varianty, navzájom ich porovnať a, ak je to potrebné, dohodnúť sa na spoločnom kompromise.

Mimochodom, na organizáciu nemusíte byť sami dvaja. Ak si myslíte, že by bolo výhodnejšie prizvať niekoho blízkeho, kto má lepšie organizačné schopnosti a bude vám ochotný pomôcť, tak len do toho! Obrátiť sa môžete i na profesionálnu agentúru.

Prieskum trhu sa ani zďaleka nevzťahuje len na možné miesta konania. Vyhľadávať informácie by ste mali postupne začať aj kvôli tomu, aby ste sa oboznámili s ponukami sprievodných služieb. Fotograf, kameraman, grafika a tlač, kvetinárstvo, produkcia (živá hudba, DJ, osvetlenie), make-up, účes a doprava – to všetko budete musieť monitorovať, aby ste sa lepšie zorientovali v cenách, dostupnosti a ponúkaných produktoch. Ako informačné zdroje môžete využiť webové stránky, svadobné katalógy i rady blízkych a priateľov.

A potom samozrejme pozornosť obrátiť na šaty, ktoré u nevesty priťahujú najväčšiu pozornosť. Výber, skúšanie, úpravy a preskúmanie možných kombinácií s rôznymi doplnkami i s outfitom družičiek zaberú svoj čas, preto ani túto príjemnú povinnosť neradno odkladať na poslednú chvíľu. Všetko z uvedeného sa vzťahuje aj na ženícha a jeho oblek.

Vaša predstava o štýle svadby, spolu s miestom a voľbou šiat, bude hlavným hnacím motorom pre všetky ostatné tvorivé snahy, ktoré by ju mali naplniť. Dobre si preto premyslite a pokiaľ možno, čo najzrozumiteľnejšie zadefinujte štýl, prípadne i konkrétnejšiu tému, pre ktoré ste sa rozhodli. Od toho sa môžu následne odraziť návrhy grafikov (pozvánky, vzhľad menu a zasadacieho poriadku), kvetinárov, interiérových dizajnérov, fotografa, či dokonca kuchára (jednotlivé chody svadobného menu). Štýl môže byť postavený na vašom obľúbenom historickom období (retro, vintage), kultúrnom fenoméne (film, rozprávky), dizajnovom prístupe (minimalizmus, urbánny dizajn, rustique, inšpirácia prírodou) alebo len na konkrétnej farbe či abstraktnom tvare.

Ak je to len trochu možné, pokúste sa osloviť viacerých dodávateľov a vybrať si návrh, ktorý vás najviac osloví. Hneď potom, ako uzavriete všetky objednávky, uistite sa, že načas zaplatíte všetky faktúry.

Svadobná ceremónia vo svadobný deň je pochopiteľne hlavným eventom, no nie je jediným, ktorý so sobášom súvisí. Rozlúčky so slobodou pred a svadobná cesta po sú udalosťami, ktorých plánovanie musíte taktiež podchytiť a neodsúvať ich do úzadia. S rozlúčkami vám iste radi pomôžu kamaráti a zarezervovanie svadobnej cesty sa zasa až tak veľmi nelíši od bežnej dovolenky, takže tu by na vás nemali číhať žiadne neočakávané prekvapenia.

Čo sa svadobného menu týka, určite absolvujte jeho ochutnávku. Nechajte si pripraviť dva alebo tri varianty a spolu so snúbencom ich ochutnajte. Myslite na špeciálne dietárne požiadavky vašich hostí (vrátane detí), dohodnite sa priamo s kuchárom na ich príprave a nezabudnite ani na víno a svadobnú tortu. Samozrejme, nemusí všetko zabezpečovať ten istý dodávateľ, zvážte možnosti cateringových služieb, ak poznáte dobrého cukrára alebo someliéra, nechajte si poradiť.

S blížiacim sa termínom svadby je vhodné postupne, v nasledovnom poradí, odoslať „Save the date“ pozvánky (10 mesiacov vopred), vytvoriť svadobnú webstránku a zoznam vašich preferovaných svadobných darov, zorganizovať stretnutie so zainteresovanými osobami ohľadom rozdelenia úloh a príhovorov, rozoslať finálne pozvánky (3 mesiace vopred), zaobstarať darčeky pre hostí, uskutočniť generálnu skúšku a ešte raz si overiť, že je všetko tak, ako má byť.

Špeciálnu pozornosť venujte aj voľbe svadobných obrúčok. Dajte si načas a vyberajte s vedomím, že tento výnimočný šperk bude pre vás po dlhé nasledujúce roky symbolom jedného z najkrajších citov, aké život prináša.

S vrcholiacim obdobím pred svadbou by ste sa už, ideálne, mali venovať len sama sebe. Na rad by mali prísť kaderník, kozmetika, posledné skúšanie šiat, rozchodenie svadobných topánok a balenie na svadobnú cestu.

Vo váš veľký sa len oddajte momentu a vychutnajte si ho naplno.

V nasledujúce dni zabezpečte dopravu svadobných darov k vám domov, vráťte veci, ktoré ste mali iba požičané a zaplaťte prípadné zostávajúce účty.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Žena otehotnie už počas tehotenstva – zriedkavé tehotenstvo PREKVAPUJE svet

Keď človek čaká dieťa, je veľa emócií.Existuje šťastie, ale...

Hovorí sa o nej ako o „chorobe kráľov“. Mnohí ľudia nevedia, že ňou trpia

Nazývajú ju „chorobou kráľov“. Mnohí ľudia nevedia, že ňou...

10 úžasných faktov o tom, ako kráľovné rodili v stredoveku. TOTO VÁM NA DEJEPISE NEPOVEDIA

V stredoveku boli kráľovské rodiny niečo ako moderné rodiny...

Prečítaj si aj

Žena otehotnie už počas tehotenstva – zriedkavé tehotenstvo PREKVAPUJE svet

Keď človek čaká dieťa, je veľa emócií.Existuje šťastie, ale...

Hovorí sa o nej ako o „chorobe kráľov“. Mnohí ľudia nevedia, že ňou trpia

Nazývajú ju „chorobou kráľov“. Mnohí ľudia nevedia, že ňou...

10 úžasných faktov o tom, ako kráľovné rodili v stredoveku. TOTO VÁM NA DEJEPISE NEPOVEDIA

V stredoveku boli kráľovské rodiny niečo ako moderné rodiny...

VIDEO: Nafilmovali 40-tonovú veľrybu, ako úplne vyskočila z vody

Veľryby keporkaky sú obrovské. Telesná hmotnosť priemerného dospelého jedinca...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

Žena otehotnie už počas tehotenstva – zriedkavé tehotenstvo PREKVAPUJE svet

Keď človek čaká dieťa, je veľa emócií.Existuje šťastie, ale aj obava, že by sa niečo mohlo stať počas tehotenstva alebo pôrodu. Za deväť mesiacov...

Hovorí sa o nej ako o „chorobe kráľov“. Mnohí ľudia nevedia, že ňou trpia

Nazývajú ju „chorobou kráľov“. Mnohí ľudia nevedia, že ňou trpia Hemofília, často označovaná ako „choroba kráľov“, je ochorenie, ktoré sa po stáročia spájalo s európskou...

Časom príde čas, keď si uvedomíte, že nemá zmysel na nikoho robiť dojem a komukoľvek sa prispôsobovať.

Život je dlhá cesta plná lekcií a skúseností, ktoré z nás formujú to, kým sme. Jednou z najdôležitejších lekcií, ktoré sa musíte naučiť, je,...
Verified by MonsterInsights