utorok, 22 októbra, 2024

Než začne hriať radiátor, chytím do rúk fén na vlasy. Vďaka tomu veľa ušetrím

Účinný a dobre udržiavaný radiátor zaručuje správne vykurovanie miestností a tiež šetrí peniaze. Preto sa oplatí vedieť, ako pripraviť radiátor na vykurovaciu sezónu. Stačí urobiť 2 jednoduché veci.

Zatiaľ je vonku ešte teplo, no jeseň máme tu a s ňou aj začiatok vykurovacej sezóny. Ak bývate v rodinnom dome, o tom, kedy začnete s vykurovaním, rozhodujete vy.

V panelákoch sa kúrenie najčastejšie zapína, keď teplota 3 po sebe idúce dni klesne pod určitú teplotu. V závislosti od správcu budovy je to zvyčajne 10-15°C. Aj keď sa takéto chladné počasie momentálne neočakáva, oplatí sa popremýšľať nad prípravou vášho radiátora na sezónu.

Ako pripraviť radiátor na vykurovaciu sezónu?

Ako horúci radiátor kúri, závisí vo veľkej miere od toho, ako sa udržiava. Ak je špinavý a zaprášený, teplo sa po byte šíri horšie. Ak je však naplnená vzduchom, nevyužíva naplno svoju výhrevnú plochu. V oboch prípadoch klesá účinnosť zariadenia a vystavujete sa vyšším nákladom na vykurovanie. Pre správnu prípravu radiátora na vykurovaciu sezónu by ste ho preto mali dôkladne vyčistiť a odvzdušniť.

Ako vyčistiť radiátor?

Mnoho ľudí nevie, ako vyčistiť radiátor. Naozaj, keď sa pozriete na všetky tieto rebrá a mriežky, je ťažké si predstaviť účinný spôsob, ako sa zbaviť prachu, ktorý sa medzi nimi hromadí.

Staršie liatinové radiátory sa dajú oprášiť aj obyčajnou metlou, ale čo tie novšie? Mnoho ľudí si myslí, že je potrebné demontovať napríklad hornú mriežku.

V skutočnosti je odstránenie prachu oveľa jednoduchšie, ako by ste si mysleli. Vezmite fén a nastavte ho na najvyšší stupeň.

Niekoľkokrát ním prejdite po radiátore a držte ho čo najbližšie k jeho povrchu. Týmto spôsobom rýchlo odstránite všetky častice, ktoré zostali vo vnútri. Len ich nezabudnite povysávať z podlahy. Puzdro jednoducho utrite vlhkou handričkou a máte hotovo!

Ako odvzdušniť radiátor?

Odvzdušnenie radiátora umožňuje maximálne využiť jeho vykurovaciu plochu. Ak sa v radiátore nahromadí vzduch, jeho horná časť zostane studená a ohrieva sa len spodná. Operácia odvzdušňovania je u každého typu radiátora odlišná. Musíte to však urobiť vždy, keď je ventil kúrenia vypnutý.

Na vypustenie vzduchu z liatinového radiátora budete potrebovať nástrčný kľúč s plochou hlavou. Použite ho na odskrutkovanie skrutkového spojenia na ventile kúrenia. Nezabudnite pod ňu najskôr položiť misku alebo vedro.

Ak počujete syčanie, znamená to, že radiátor krváca. Keď z neho začne vytekať voda, zatvorte skrutkový spoj.

Nový typ radiátorov má odvzdušňovací ventil. Majte po ruke handru, aby ste zabránili postriekaniu stien a podlahy.

Odskrutkujte ventil pomocou plochého skrutkovača. Rovnako ako pri liatinovom radiátore by ste mali počuť syčanie vzduchu. Keď sa objaví voda, je to znamenie, že radiátor je odvzdušnený a môžete zatvoriť ventil.

V kúpeľňových radiátoroch je krvácanie veľmi podobné. Jediný rozdiel je v tom, že odvzdušňovací ventil je zvyčajne umiestnený v hornej časti zariadenia.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Prečítaj si aj

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz?...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí,...

Ani lekárom sa to nezdalo: dvojčatá sa narodili v ten istý deň, ale počaté boli s trojtýždňovým odstupom!

Podľa odborníkov ide o najväčší vekový rozdiel, aký bol...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

5 znakov, že sa vás ANJEL snaží kontaktovať vo vašich snoch! Neignorujte to

Máte pocit, že vám anjel strážny posiela dôležitý odkaz? Duchovní sprievodcovia, anjeli a iné božské bytosti radi komunikujú s ľuďmi rôznymi spôsobmi.Používajú veci, ako...

Čo znamenajú biele škvrny, ktoré sa objavujú okolo vašich očí? (nevytláčajte si ich)

Na pokožke tváre, najmä na tenšej pokožke okolo očí, si môžete všimnúť drobné biele škvrny. Nemusíte zúfať, ukážeme vám, aké je riešenie, ak bojujete...

Lekári povedali otcovi, že má len mesiace života, a tak si naplánoval vlastný pohreb – ale ukázalo sa, že mu bola nesprávne diagnostikovaná

40-ročnému Callumovi Laingovi, otcovi dvoch detí zo Škótska, diagnostikovali rakovinu v 4. štádiu a začal plánovať posledné mesiace života, kým si lekári uvedomili, že...
Verified by MonsterInsights