8 faktov o objímaní sa, ktoré vás presvedčia aby ste to robili častejšie

Dotyk je návykový ako droga. Vplýva pozitívne na zdravie a zlepšuje náladu. Podnecuje k tomu, že ho chceme viac a viac. Túžime po blízkosti a preto sa uchyľujeme k vzťahom. Prezradíme vám aké fyzické a psychické výhody má objímanie sa.

1. Túlenie sa posilňuje vzťahy. Vďaka nemu sa uvoľňuje oxytocín, tzv. hormón lásky, ktorý buduje silné puto ako napr. medzi matkou a dieťaťom.

2. Podporuje imunitný systém. Kvôli väčšej dávke dobrých hormónov organizmus ľahšie bojuje s infekciami.

3. Predlžuje život. Vedci zo Severnej Karolíny potvrdili, že páry, ktoré sa k sebe túlili aspoň 20 sekúnd denne, mali nižší krvný tlak a ich srdcia byli silnejšie.

4. Túlenie sa redukuje stres. Výskumy potvrdili, že ľudia, ktorí boli v detstve často objímaní pociťujú v dospelosti menej stresu.

5. Robí nás vnímavejších. Oxytocín potláča pocit spoločenskej úzkosti.

6. Vďaka objatiam lepšie spíme. Uvoľňované hormóny zrelaxujú myseľ aj telo.

7. Túlenie vyvoláva úsmev a meditáciu. Objímaním odsúvame všetky myšlienky na vedľajšiu koľaj a sústredíme sa na prežívaný moment.

8. Funguje ako injekcia šťastia. Serotonín a dopamín sú zodpovední za pozitívnu náladu.

Zdroj: ofeminin.pl

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “8 faktov o objímaní sa, ktoré vás presvedčia aby ste to robili častejšie”