sobota, 27 júla, 2024

Nepekná pravda o tom, aké to je liečiť sa z toxického vzťahu

Tá horská dráha milovania a strácania niekoho pre teba toxického vie byť dosť vysiľujúca. Vycicia to z teba život, otrasie tvojím vnútrom a nechá ťa kompletne nahého, lapajúceho po dychu. Nenechá ti nič. Nechá ťa strateného, zmäteného, premýšľajúc čo si kedy urobil také zlé, že si si toto zaslúžil. Nechá ťa nahnevaného, že si bol taký slabý a znášal si tie veci tak dlho.

Nie je to ľahká cesta. Vlastne to trvá oveľa dlhšie ako vyliečiť sa z normálneho rozchodu. Je to jedna z najťažších vecí si priznať. Ako je to možné, že osoba, ktorá s tebou zaobchádzala tak zle, je tá istá, cez ktorú sa nevieš preniesť a dostať ju zo svojej hlavy?

Je to frustrujúce. Sú dni, keď si iba veľmi ťažko schopný vstať z postele. V momente, keď začneš cítiť, že sa to začína zlepšovať, ťa to zasiahne znova. Strhne z teba prikrývku a nechá ťa triasť sa, pokúšajúc sa dostať späť svoje myšlienky a zdravý rozum. Nechá ťa chladného a otupeného, pokúšajúc sa prísť na to, ako si sa sem dostal a či existuje nejaký spôsob, ako byť taký istý, ako predtým.

Faktom zostáva, že nikdy nebudeš taký istý, aký si bol predtým.

Prešiel si si pekelnou jazdou a to ťa zmenilo. Zlomilo ťa to a prinútilo cítiť bolesť. Bol si donútený bojovať a teraz musíš prísť na to, ako znova žiť.

Ten vzťah bol toxický. Nie len osoba, s ktorou si bol, ale aj ty. Ty si nepretržite dovoľoval, aby ťa niekto ranil, znova a znova. Každý jeden raz čo ťa zranili si ich zobral späť. Dal si im ďalšiu šancu. Ako keby si si tú bolesť užíval.

Ale neužíval. Len si bol závislý. Ako všetky toxické veci, aj ľudia sú návykoví. Zo vzrušenia sa dostaneme do eufórie. Z prenasledovania prekvitáme. S každým krokom, čo sa oddialia, nás to ťahá bližšie. Až do bodu, kedy už ani nevieš, ako bez toho žiť.  

Takže raz, keď to skončí, si prázdny. Ostal si s len chýbajúcim kúskom, prázdnotou, ktorú potrebuješ zaplniť. Takže na chvíľu si ju zaplnil inými toxickými zvykmi. Možno si bol ťahaný k ďalším toxickým ľuďom. Ale to všetko je len časťou procesu. Všetko je to len časťou liečenia.

Všetko, čo si dlhý čas poznal, bol len ten jed. Tvoj život a točil okolo bojovania a lámania, začatím tohto bludného kruhu znova dookola. Ani nevieš, ako taký stabilný a reálny vzťah vyzerá. Nemáš ani tušenie, kde ho nájsť.

Ale čas plynie a ty si to uvedomíš. Uvedomíš si, že to čo ste ty a tá toxická osoba spolu mali, nebolo dobré. Uvedomíš si, že je jedno koľko lásky a šťastia tam bolo, zdravý vzťah sa neskladá z kričania, bojovania a zabuchnutých dverí. Zdravý vzťah nezahŕňa nestálosť, slovo „možno“ a bezsenné noci bez zodpovedaných otázok.

Zdravý vzťah zahŕňa šťastie. Obsahuje kompromis, produktívne konverzácie a rozhovory o problémoch predtým, než sa vymknú spod kontroly. Byť v zdravom vzťahu znamená milovať a cítiť sa milovaný. Nemusí to byť o premýšľaní, kam smerujete. Nemusí to byť o premýšľaní, kedy znova za sebou zabuchnú dvere.

Zdravý vzťah je spoločný. Zaslúži si to. Je to jediná vec, ktorá bude pre teba nabudúce dosť dobrá.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights