V tejto krajine nie žiadna korupcia, mafiáni a podarilo sa jej za pár rokov zlepšiť ekonomickú situácu

Singapur je malý štát, ktorý sa nachádza v juhovýchodnej Ázii medzi Indonéziou a Malajziou. Je považovaný za jednu z najlepších krajín na svete v mnohých ohľadoch – od HDP až po index ľudského rozvoja, a to všetko je vďaka jednej osobe.

Lee Kuan Yew je známy ako jeden z najúspešnejších politikov dvadsiateho storočia. Počas niekoľkých desaťročí sa mu podarilo vytvoriť z malého prístavného mesta plnohodnotnú krajinu prvého sveta. Jeho práca sa zapísala do histórie ako ekonomický zázrak Singapuru, ktorý by mnohí chceli napodobniť.

Budúci predseda vlády sa narodil v obyčajnej rodine. Neskôr odišiel do Veľkej Británie, kde úspešne absolvoval Ekonomickú fakultu na Cambridgeskej univerzite. Po svojom návrate domov Lee Kuan Yew založil „Stranu ľudovej akcie“, ktorá ho už v roku 1959 priviedla k moci.

V roku 1965 sa Singapuru podarilo dosiahnuť úplnú nezávislosť, ktorá bola v rukách Lee Kuan Yew. Keďže mesto bolo bývalo britskou kolóniou, na území zostalo mnoho vojenských základní, pretože anglickí vojaci chránili krajinu pred vonkajšími a vnútornými hrozbami, a navyše dávali prácu 20% obyvateľstva.

Ekonomické reformy, ktoré uskutočnila vláda Lee Kuan Yew, otvorili cestu medzinárodnému kapitálu, čím sa Singapur stal jednou z najatraktívnejších krajín. Bol schválený bezcolný dovoz tovaru, transparentné minimálne dane a oveľa viac.

Vďaka voľnej ekonomickej zóne sa stal Singapur nasledovníkom Hodvábnej cesty. Napriek veľkosti krajiny tu sídlia high-tech spoločnosti, firmy poskytujúce finančné služby, spoločnosti rafinérskeho priemyslu. Do konca osemdesiatych rokov bolo v Singapure investovaných viac ako 500 miliárd dolárov, čo priviedlo krajinu do vyššej ligy.

Ale Lee Kuan Yew pochopil, že s cieľom prilákať zahraničný kapitál bolo potrebné vytvoriť pre to platformu a predovšetkým odstrániť korupciu. Na základe podpory britskej armády začali padať prvé hlavy. Ako prvé sa zmenili zákony, boli zjednodušené a zrozumiteľnejšie, všetky možné medzery boli vyplnené a po porušení zákona nasledovali neodkladné tresty.

„Ak chcete poraziť korupciu, musíte byť pripravení poslať svojich priateľov aj rodinu do väzenia“, to bolo to motto Lee Kuan Yew a mnohí príbuzní aj priatelia premiéra šli do väzenia skôr, než sa stihli prispôsobiť novej realite.

Práca polície a sudcov prešla plnou kontrolou a mnohí z nich boli prepustení. Nových členov polície prijali z Číny a za sudcov boli vymenovaní nezávislí právnici, ktorí si výrazne finančne prilepšili. To isté sa stalo aj s úradníkmi. Zvýšenie miezd viedlo k tomu, že najlepší členovia spoločnosti začali pracovať pre štát, a nie pre seba.

Pre poriadok a stability v krajine boli prijaté mnohé drastické zákony. Bol potrestaný komunizmus a nekonvenčná povesť, kritika autorít a podnecovanie etnickej nenávisti. Aj na uliciach sa dodržiaval striktný poriadok, obrovské pokuty čakali na tých, ktorí pľuli na chodníky alebo hádzali cigaretové ohorky.

Akýkoľvek vandalizmus alebo rasizmus bol potrestaný bitím s bambusovými tyčami, a  na predajcov drog a vrahov platil jediný trest – trest smrti. Singapur sa umiestnil na prvom mieste, pokiaľ ide o popravy na obyvateľa a zároveň štvrtý v objeme HDP na obyvateľa.

Vzdelávacie reformy viedli k tomu, že Singapur sa  dnes môže pochváliť jedným z najlepších vzdelávacích systémov v Ázii. Vzdelanie je bezplatné, ale je v angličtine a tým najlepším štát hradí  štúdium na najväčších univerzitách sveta. Lee Kuan Yew veril, že štát by sa mal spoliehať na vzdelaných ľudí strednej triedy.

Samozrejme, Singapur, najmä Lee Kuan Yew, bol opakovane obviňovaný z autoritatívneho režimu, no on na to vždy reagoval poukazovaním na reálne výsledky. Na jeho pohrebe ľudia stáli 8 hodín, aby si hop uctili. V skutočnosti režim Lee Kuan Yew priviedol krajinu do hospodárskej prosperity, čím sa Singapur stal skutočnou perlou Ázie. Postupne však vláda stráca moc a toto dokazuje, že takáto schéma riadenia je trochu zastaraná.

Čo si myslíte, že diktatúra a tyrania sú prijateľné na dosiahnutie vysokých výsledkov? Zdieľajte svoj názor v komentároch.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “V tejto krajine nie žiadna korupcia, mafiáni a podarilo sa jej za pár rokov zlepšiť ekonomickú situácu”