Herec Jim Carrey vysvetlil, čo je to depresia. A je to najlepšie, čo som kedy od niekoho počul

56-ročný herec trpiaci depresiou sa nedávno rozhodol vyrozprávať o jeho boji s ňou. Z vlastnej skúsenosti vie, aké je to utrpenie a aké ťažké je oslobodiť sa od tohto.

Jim Carrey sa stal populárnym najmä v 90.rokoch. Ako sa však neskôr ukázalo, nebola to pre neho žiadna prechádzka ružovou záhradou.

Jimov otec, hudobník, ktorý pracoval ako účtovník, prišiel o prácu, keď mal herec 12 rokov. V deň, keď dovŕšil 16 rokov, nechal školu, aby mohol nakŕmiť svoju rodinu.

S depresiou sa prvýkrát stretol keď mal 20. Muž však našiel spôsob, ako svoju depresiu pretaviť do niečoho konštruktívneho. O rok neskôr sa prvýkrát objavil v televíznom programe The Tonight Show.

„Zúfalstvo je nevyhnutnou ingredienciou pre naučenie sa niečoho alebo vytvorenie niečoho nového. Bodka. Ak nie ste v určitom čase zúfalí, nemáte záujem o nič.” – Jim Carrey

„Momentálne nemám žiadnu depresiu. Depresia neexistuje,” hovorí. „Teraz, keď prší, nebojím sa, že sa v ňom utopím. Je to len dážď a ja viem, že skončí.”

Carrey sa podelil o záver, ku ktorému prišiel po mnohých rokoch slávy: je úplne zbytočné tráviť celý svoj život na vytváraní a vyživovaní obrazu „ideálneho ja“.

„Je to všetko o egu: túžba byť dôležitý, byť niekto, mať akúsi hodnotu. V skutočnosti to človeku prináša len bolesť a utrpenie na základe týchto hlavných dôvodov…

Po prvé, vnáša bariéru medzi vás a ostatných ľudí, ktorí znehodnocujú váš jedinečný charakter. Po druhé, ego nás zavádza. Myslíme si, že by sme to mali nechať tak a nič nemeniť. Po tretie, toto nekonečné hľadanie samého seba nás zbavuje vnútorného pokoja, pretože nás vedie k pocitu, že nám niečo neustále chýba.

Protilátkou na toto utrpenie je zbavenie sa túžby byť „niekým“. Carrey hovorí: „Pocit integrity nemá nič spoločné s EGOM.” Na to, aby sme sa cítili kompletní, by sme sa mali naučiť byť samým sebou.

Ľudia celý čas hovoria o depresii. Rozdiel medzi depresiou a smútkom spočíva v tom, že smútok je len náhodou – vznikne bez ohľadu na to čo sa stane alebo nestane. Depresiou vaše telo hovorí, aby ste odišli, pretože nechce byť ďalej tým človekom, ktorého ste vytvorili pre tento svet. Odložte tú masku!

Pod slovom depresia by sme si mali predstaviť „hlboký odpočinok“. Vaše telo potrebuje prestávku od postavy, ktorú ste sa pokúšali hrať. Depresia už nie je súčasťou môjho života. Pociťujem smútok a radosť, spokojnosť a vďačnosť.”

Možno na tom predsa len niečo bude! Každý by si mal z času na čas sňať túto pomyselnú masku, rovnako ako to urobil aj herec Jim Carrey.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Herec Jim Carrey vysvetlil, čo je to depresia. A je to najlepšie, čo som kedy od niekoho počul”