sobota, 27 júla, 2024

9 zábavných hier, ktoré vám dovolia vychovať emocionálne silné deti. Výsledok uvidíte po pár dňoch

Deti zvládajú príval rôznych emócií omnoho ťažšie ako my dospelí. To je dôvod, prečo sú občas neznesiteľné a záchvaty ich hnevu vedia vykoľajiť nejedného rodiča. Aby ste tomu zabránili, mali by ste takýmto deťom pomôcť zbaviť sa nadbytočných emócií.

Namiesto siahania po tabletkách alebo posielania detí do kúta za ich neposlušnosť, im ponúknite zaujímavé hry, ktoré im pomôžu upokojiť sa.

  1. Žiaden zvuk

Predávajte si zvonček z rúk do rúk bez toho, aby vám zazvonil. Ukážte dieťaťu, ako sa to má robiť – opatrne a potichu. Ak bude chcieť, nechajte ho zazvoniť a pozorne počúvajte, ako to znie.

Ak máte pri sebe veľa detí, posaďte ich do kruhu. Najskôr podajte zvon vášmu susedovi a potom niekomu, kto sedí ďalej od vás. Dobré bude, ak sa kvôli tomu postavíte a dáte zvonček niekomu inému. Hlavnou podmienkou je nenarušiť ticho.

  1. Zmotajte si loptičku

Nechajte dieťa, aby si zmotalo do klbka farebnú priadzu. Veľkosť klbka môže byť zakaždým väčšia. Nezabudnite mu povedať, že toto klbko je čarovné – berie si so sebou smútok, hnev a rozhorčenie. Čím skôr ho začne navíjať, tým skôr sa začne upokojovať.

karin taylor

  1. Som balónik

Spolu s dieťaťom si nafúkajte niekoľko balónov a následne z nich pomaly vypúšťajte vzduch. Starostlivo sledujte tok vzduchu vychádzajúceho z každého balónika.

Potom dieťa požiadajte, aby sa stal balónom: nechajte ho, aby do pľúc cez nos vdýchol čo najviac vzduchu a následne ho začal pomaly vyfukovať.

Nechajte dieťa, aby vám povedalo o situáciách, v ktorých sa cíti ako balón – keď je pohltené emóciami, keď sa hnevá, keď sa rozčuľuje alebo pociťuje nenávisť.

Navrhnite mu, aby v takýchto situáciách použil cvičenie Som balónik. Potom si s ním spoločne zopakujte toto dýchacie cvičenie.

  1. Uspokojte myšku

Dajte vášmu dieťaťu malú, chlpatú, mäkkú, krehkú hračku v tvare myši (alebo iného zvieratka). Povedzte mu: „Malá myška prišla do tvojich rúk, je taká nežná a bezbranná. Bojí sa orla! Drž ju, porozprávaj sa s ňou, upokoj ju.“

Nechajte ho, aby si ju podržal v rukách, aby ju pohladil, pohovoril si s ňou, povedal jej niečo pekné a upokojil ju. Počas tohto celého procesu sa samo ukľudní.

karin taylor

  1. Tichá voda

Zapnite si nejakú relaxačnú hudbu. Ľahnite si spolu s dieťaťom na zem, zaujmite pohodlnú polohu a dajte si podmienku: Ak sa niekto pohne, bude musieť…Zvyšok si domyslite sami.

Ďalšia možnosť je, že si neurčite žiadne pravidlá.  Jednoducho zavoláte dieťa k sebe, bude s vami ležať v tichosti a počúvať hudbu.

  1. Zabráňte spadnutiu lístka

Ide o veľmi jednoduchú a zábavnú hru, kedy sa snažíte zabrániť padajúcemu kúsku papiera dotknúť sa zeme. V tomto prípade nemôžete použiť ruky ani iné predmety. Povolené je len fúkať do papierika tak, aby sa udržiaval vo vzduchu.

karin taylor

  1. Ako rastie strom

Zapnite si relaxačnú hudbu, stlmte svetlá alebo zatiahnite v izbe závesy. Povedzte dieťaťu, aby opakovalo po vás. Predstavte si, že ste výhonok, ktorý prechádza cez zem, aby sa z neho stal strom.

Kľaknite si na kolená, hlavu majte nasmerovanú nadol. Následne začnite „kvitnúť“ – roztiahnite ruky a pomaly sa začnite za nimi ťahať nahor. Pohyby sú náhodné a pomalé. Nakoniec by ste mali znázorňovať vysoký strom, v prípade potreby sa môžete postaviť aj na špičky. Tento cvik je najlepšie vykonávať tesne pred spaním, keď idete dieťa ukladať do postele.

karin taylor

  1. Mladý archeológ

Ponorte svoju ruku do misy alebo umývadla, ktoré je naplnené obyčajným pieskom alebo akoukoľvek obilninou. Dieťa musí starostlivo „vykopať“ vašu ruku, to znamená vykonať archeologický výskum.

Hneď ako sa vaše dieťa dotkne vašej ruky, okamžite si s ním vymeňte miesto.

karin taylor

  1. Nežné dotyky

Vezmite si 6-7 rôznych predmetov: kúsok kožušiny, kefku, sklenenú fľašu, koráliky, vatu atď. a všetko položte na stôl. Povedzte dieťaťu, aby si vyhrnulo rukávy po lakte a následne mu vysvetlite, že po ruke mu bude chodiť rôzne zvieratká, ktoré sa ho budú dotýkať nežnými labkami.

Je potrebné, aby hádal so zatvorenými očami to, aké zvieratko sa dotýkalo jeho ruky, to znamená, aby uhádlo o aký predmet išlo.

Aké metódy používate na upokojenie vášho dieťaťa? Nezabudnite sa o tieto skvelé nápady podeliť aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj: Lamentees Maravillosa

.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights