Odkaz mamičky: „Odmietam robiť večer domáce úlohy. Pokojne si o mne myslíte, že som zlá matka…“

Tento výkrik z duše jednej „zlej“ matky určite stojí za vaše prečítanie:

„…A nechcem to ani ja a ani moja dcéra. Navyše, na to ani nemáme čas.

Mnohí vedia, že takmer každý deň strávi vaše dieťa v škole 6-8 hodín, potom ich kroky smerujú na rôzne krúžky, tance alebo hodiny doučovania. K tomu si pripočítajme čas strávený cestovaním a výsledkom je to, že prídu domov vo večerných hodinách. Nehovoriac o rodičoch, ktorí sú po celom dni v práci taktiež unavení.

 

Prichádzam k sporáku, večeriame nie skôr ako o 8-9 hodine. Tu nám vzniká čas na konverzovanie kde sa dozvieme, kto mal aký deň. Rozprávame sa o tom, že by sme si mohli pozrieť film alebo prečítať knihu. Ale nie, my si musíme sadnúť k stolu a robiť domáce úlohy. V opačnom prípade zajtra nájdeme v ich žiackej knižke poznámku o tom, že naše dieťa nebolo pripravené na hodinu a ja sa budem trápiť tým, že som sa môjmu dieťaťu nevenovala.

Áno, som zlá matka. A moje dieťa je už tínedžerka. Už sa jej nechce robiť domáce úlohy. A ja už nemôžem stáť pri nej a kričať na ňu.

Áno, mimochodom, tvrdo pracujem. A neraz sa stane, že sa unavím. A hanbím sa priznať, že si nepamätám matematiku z 8.ročníka. Okrem toho musím hodiť veci do práčky, uvariť niečo na zajtra a pripraviť večeru. Večer mám ešte nejakú prácu a stretnutia. Alebo idem do obchodu. Alebo si len chcem poležať v napustenej vani.

Taktiež mám aj manžela. A starú mamu. A dve mačky, ktoré tiež čakajú na moju pozornosť. Cez víkend chodievame na chalupu či niekam do prírody alebo upratujeme. To je jedno. Skutočnosť je taká, že večer už chcem len relaxovať.

Áno, som zlá matka, aspoň to si mnohí myslia. Ja sama som porodila tieto deti a rodičovstvo je vážna zodpovednosť a nie niečo, z čoho sa dá vycúvať.

A pracujem. Celý život. Aby boli moje deti zdravé, mohli mať oblečenie, obuv, mali možnosť učiť sa aj niečo iné ako bežné školské osnovy, boli veselé, chodili k moru a boli mojimi priateľmi.

To je dôvod, prečo svoj večer nechcem tráviť robením domácich úloh. Chcem sa s deťmi jednoducho rozprávať! Pretože si nemyslím, že deti predstavujú celoživotnú nútenú prácu. Verím, že deti sú radosť. A večer je čas na radosť, nie na škandály.

Stále čakám na zrušenie domácich úloh, tak, ako to je aj v mnohých školách po celom svete. Prečo je nemožné zaviesť dvojhodinovky – prvá hodina sa zaoberá teóriou a druhá praxou? Prečo je nevyhnutné, aby ste túto hromadu domácich úloh nosili naspäť domov, keď je to možné urobiť v škole? Navyše, všetko by sa riešilo s pomocou učiteľa, ktorý tomu rozumie a nie s matkou, ktorá už dávno zabudla na matematiku.

Áno, teraz sa všetko mení a život je čoraz viac zložitejší. No deň nemá viac ako 24 hodín. A ani síl a zdravia nemá človek na rozdávanie. Deti sú teraz iné. Prečo to nie je možné vziať do úvahy tak, ako to urobili Fíni? Ale nie, ja som tá zlá matka, však?

Moje dieťa nechce robiť domáce úlohy. A pravdepodobne som to ja, kto ju nepresvedčil o ich dôležitosti. No ako som to mala urobiť, ak ide o predmet, ktorý som aj ja nenávidela? A úlohu som si urobila vždy v škole pred vyučovaním? Je pravda, že som mala šťastie a mnoho som si zapamätala, alebo som to jednoducho odpísala.

Môžete ma kopať ako sa vám páči, ale ja milujem svoju dcéru a je mi jej ľúto. No v očiach spoločnosti som stále zlá matka a moja dcéra je lenivá pubertiačka. Toto z nás vytvoril náš vzdelávací systém.

Nemám žiadne sťažnosti na školu. Máme školu, ktorá prosperuje vo všetkých smeroch. Zabudli tam však na zmenu systému a všetko je stále tak ako v čase, keď som študovala aj ja.

Pridať či odobrať niekoľko predmetov, zmeniť ideológiu, urobiť reálne reformy, nie tie klasické, ktoré ospevujú vládni úradníci. Začnite s maličkosťami. Vytvorte učebné osnovy tak, aby nebolo nutné robiť si doma domáce úlohy až do noci (aspoň počas pracovných dní).

Aby sa desiatky tisíc matiek a otcov prestali po večeroch hádať so svojimi deťmi a tínežeri tak budú mať menej dôvodov na vzburu. A teraz po mne môžete začať hádzať paradajky.

Tak či onak, stále budem ja tá zlá matka…“

Robíte s vašimi deťmi domáce úlohy? Súhlasíte s názorom tejto ženy?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Odkaz mamičky: „Odmietam robiť večer domáce úlohy. Pokojne si o mne myslíte, že som zlá matka…“”