sobota, 27 júla, 2024

Ukázalo sa, že novorodenci sa nemôžu kúpať hneď po narodení! Toto je dôvod… Dieťa sa nerodí špinavé

Keď sa narodí dieťa, okamžite je umyté mäkkou vlhkou špongiou. Nová štúdia však ukázala, že to nie je vôbec potrebné.

Umývanie plodovej vody a ďalších tekutín ihneď po pôrode môže spôsobiť problémy s dojčením a čistenie kože sotva narodeného dieťaťa ju môže vysušiť a sťažiť tak reguláciu telesnej teploty dieťaťa. Toto sú výsledky novej štúdie vykonanej v nemocnici Hillcrest v Mayfield Heights, Cleveland, americký štát Ohio.

Všetko to začalo tým, že budúce matky žiadali lekárov, aby ich deti neumývali ihneď po narodení. Preto sa v apríli 2016 zamestnanci nemocnice Hillcrest rozhodli uskutočniť vlastný výskum.

Súvisiaci obrázok

Zúčastnilo sa na ňom 996 zdravých novorodencov a ich matky. 448 detí sa kúpalo asi za dve hodiny a 548 deti až o 12 hodín neskôr. Zistili nasledovné informácie: miera dojčenia sa zvýšila z 59,8% na 68,2% u novorodencov, ktorí neboli umývaní.

Pravdepodobne čas strávený s matkou, kedy je koža novorodenca v priamom kontakte s kožou matky, môže novorodenca upokojiť, zatiaľ čo vôňa plodovej vody, ktorá je stále na pokožke dieťaťa, môže byť signálom pre dojčenie, čo ako ukazujú štúdie, že je dobré pre dojčatá aj matky.

„Deti sa nerodia špinavé,“ vysvetľuje gynekológ Dr. Ira Jeff. „Rodia sa presne v podobe, v akej by mali.

Bábätká sú po pôrode pokryté bielou hmotou, ktorá vyzerá ako vosk. To je to, čo sa pôrodníci snažia čím skôr zmyť. Existujú však dôkazy, že táto látka, podobná mazivu, bola oveľa prospešnejšia, ak sa nechala na koži dieťaťa aspoň niekoľko hodín.

 

V roku 2004 sa v časopise Journal of Obstetrics and Gynecology publikoval článok, ktorý hovorí, že pôvodné mazivo zmäkčuje a zároveň chráni pokožku a imunitu dieťaťa, pretože novorodenci dýchajú takmer celým telom.

Okrem toho, tento biely vosk obsahuje antimikrobiálne látky, ktoré chránia dieťa pred baktériami a mikróbmi. Následné štúdie ukázali, že tieto látky sú schopné dokonca odolať pneumónii a meningitíde.

Svetová zdravotnícka organizácia sa tiež pripojila k odporúčaniam, aby sa dieťa najmenej 24 hodín po narodení neumývalo.

Bolo vaše dieťa okamžite umyté po pôrode?

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights