sobota, 27 júla, 2024

Toto je dôvod, prečo si od nikoho v meste nekúpim snežienky

Každú jar sa istá skupinka ľudí vydáva na lov kvetov. Pozdĺž ciest, trhov a či zastávok sa objavujú poslovia jari – babičky, ktoré predávajú snežienky.

Málokto z týchto predajcov však vie, že môžu byť obvinený za nezákonnú činnosť, pretože mnoho druhov jarných rastlín, akými sú aj snežienky, patria do zoznamu prísne chránených rastlín.

подснежники где растут

Aj napriek varovaniam zo strany ekológov, že sa týmto spôsobom ničia jedinečné kvety a zabíjame prírodu, existujú ľudia, ktorí ich každý rok predávajú, zatiaľ čo iní ich kupujú a domov ich prinesú už beznádejne zvädnuté.

Prečo by ste si nemali kupovať tieto jedinečné rastlinky? Pokúsili sme sa sformulovať hlavné dôvody…

  1. Snežienky nie sú vo voľnej prírode chránené už od roku 2003, no ich zber je aj napriek tomu značne obmedzený. Je zakázané ich zbierať v chránených územiach s tretím a štvrtým stupňom ochrany, v národných parkoch, prírodných rezerváciách a chránenných areáloch. Pokiaľ by vás pri takom trhaní snežienok prichytili, hrozí vám pokuta až 3200 eur.  Snežienky tak môžete zbierať na území s prvym stupňom ochrany. Ten platí na celom území Slovenska, okrem chránených území a tiež v chránenej krajinnej oblasti, kde platí len druhý stupeň ochrany,

 

 

подснежники белые или синие

  1. Snežienky by mali byť chránené vždy, pretože môžu ľahko zmiznúť z povrchu zemského. Z pozorovania botanikov vyplýva, že v posledných rokoch populácia snežienok v mnohých krajinách prudko klesla.

  1. Obdobie kvitnutia a rastu snežienky trvá len niekoľko týždňov a v tomto krátkom čase si musia prejsť celým životným cyklom: nahromadiť užitočné látky, dozrieť a rozptýliť semená. Hlavné procesy, od ktorých závisí ich prežitie, prebiehajú v podzemí: v cibuľkách. Barbarské  trhanie cibuliek vedie k zníženiu výskytu ich biotopu. Ale aj v prípade, že neodtrhnete snežienky spolu s koreňom, pod tlakom podnikavých ľudí nemajú čas obnoviť svoje množstvo. Populácia degraduje a zomiera v priebehu 4-5 rokov.

подснежники в крыму

  1. A nakoniec, pekný vzhľad odtrhnutých snežienok trvá asi len dve hodiny a vy, s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete mať čas ani na to, aby ste ich priniesli domov vo sviežom stave.

 

Je teda lepšie ísť do lesa s milovaným človekom a obdivovať prírodu so všetkým, čo k nej patrí, pretože je to oveľa zaujímavejšie a zaručujeme vám, že si so sebou odnesiete mnoho príjemných spomienok.

Jarné snežienky sú jedným z divov prírody a záleží iba na nás, či ich budú obdivovať aj naše deti. Netrhajte, nekupujte, nedávajte a neprijmite ich ako dar. Dajte tejto krehkej rastlinke právo na prežitie!

 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights