Riaditeľ školy si všimol, ako bohaté deti ponižujú chudobné. Nič nenechal na náhodu a rozhodol sa konať…

„Ak chcete vychovať dieťa, potrebujete na to celú dedinu,“ hovorí jedno staré africké príslovie. V tomto prípade však bude reč o škole.

Keď Akbar Cook, riaditeľ strednej školy West Side v Newarku, nastúpil na svoju pozíciu, vedel, že konečne bude schopný priniesť do života študentov niečo nové. Ale nikto, vrátane neho, si nedokázal predstaviť rozsah prichádzajúcich zmien.

Keď sa pán Cook stal riaditeľom na West Side, obával sa rastúceho problému šikanovania, kvôli ktorému študenti chýbali na hodinách. Situácia sa zhoršila natoľko, že takmer 85% študentov vynechávalo hodiny počas uplynulých 5 rokov.

Akbar tiež zistil, že mnohí stredoškoláci vo West Side si nemôžu dovoliť nosiť vypraté oblečenie, preto radšej zostávajú doma namiesto toho, aby chodili do školy.

Dôvodom je, že keď majú na sebe špinavé oblečenie, stávajú sa predmetom posmechu svojich rovesníkov.

Niet sa teda čomu čudovať, že sa to niekde muselo odzrkadliť.

Našli sa totiž žiaci, ktorí fotili špinavé goliere a zablatené nohavice spolužiakov a uverejňovali ich na sociálnych sieťach.

Riaditeľ si tiež spomenul na incident, ku ktorému došlo v roku 2016, keď sa zamestnanec bezpečnostnej služby pokúsil skontrolovať tašku jedného dievčaťa a ona sa rozplakala, aby sa mohla skryť a muž nemohol vidieť obsah jej tašky.

Neskôr sa zistilo, že dievča malo v taške špinavé oblečenie, pretože ona sama žila dočasne na ulici a jej nezvyčajná reakcia bola spôsobená strachom z hanby pred celou školou.

„Bojovala za svoju hrdosť,“ vysvetľuje riaditeľ školy.

Po odhalení problému sa rozhodol, že ho musí čím skôr odstrániť. Požiadal o grant vo výške 20 000 dolárov na zadováženie 5 práčok a 5 sušičiek od nadácie MCJ Amelior.

Škola bola vybavená potrebnými vecami a futbalová šatňa bola premenená na práčovňu, kde mohli deti vstúpiť a vyprať si svoje oblečenie.

Tým sa však jeho iniciatíva neskončila – zatiaľ čo študenti čakali na pranie bielizne, v ďalšej miestnosti s názvom Makerspace, je učiteľ, ktorý tam chodí pred aj po vyučovaní a spolupracuje so študentmi na projektoch STEM (veda, technika, inžinierstvo a matematika) a rozvíja ich akademický potenciál.

Existujú však aj iné problémy, ktoré sú omnoho znepokojujúcejšie ako šikanovanie. Podľa riaditeľa Cooka, v roku 2014 každé leto zomreli dvaja alebo traja z jeho študentov kvôli násiliu na uliciach. Spomína si srdcervúci moment, keď sa jeden z jeho študentov našiel v popolnici, hneď za budovou školy. „Musel som nájsť spôsob, ako ich zachrániť,“ povedal Akbar pre média.

Riaditeľ predstavil program „Hang up“, ktorého cieľom je zabezpečiť, aby deti nechodili po uliciach v neskorých hodinách.

Akbar veril, že školská telocvičňa by bola ideálna pre realizáciu jeho projektu. Počas školského roka sú dvere otvorené pre každého v piatok od 18:00 do 23:00 V lete sú návštevníci vítaní v pondelok, v stredu a v piatok od 18:00 do 23:00.

Členovia tejto komunity môžu hrať basketbal, stolný tenis, spoločenské hry, hry na X-boxe alebo hry na PlayStaytion, tancovať, učiť sa šiť, venovať sa dizajnu, make-upu a mnoho ďalšieho. Študenti tiež dostávajú teplé jedlo zadarmo, vďaka čomu sa domov nevracajú s prázdnymi žalúdkami.

Vzhľadom k tomu, že programy prezentované riaditeľom Cookom sa objavili na rôznych sociálnych platformách, sa teraz mnoho ďalších škôl rozhodlo implementovať jeho iniciatívu na odstránenie týchto problémov.

Akbar Cook tiež dvakrát požiadal novinárov, aby hovorili celému svetu o jeho príbehu a pomohli šíriť informácie o skutočnej situácii na niektorých mestských školách. Naposledy sa zúčastnil rozhovoru v programe The Ellen DeGeneres Show, kde dostal 50 000 dolárov na ďalšiu realizáciu a rozvoj svojich projektov.

Skvelý prístup, čo poviete?

zdroj:boredpanda.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Riaditeľ školy si všimol, ako bohaté deti ponižujú chudobné. Nič nenechal na náhodu a rozhodol sa konať…”