back to top
streda, 24 apríla, 2024

Vypestujte si Kurkumu u vás doma. Sú ešte krajšie ako orchidejky a budú vám robiť radosť počas celého roka

 

Keď prestanete vnímať kurkumu len ako korenie a začnete ju spoznávať aj ako rastlinu s liečivými vlastnosťami, začnete sa pohrávať s otázkou, ako si ju vypestovať. Odborníci hovoria, že kurkuma má viac ako 175 pozitívnych fyziologických vlastností a asi 600 terapeutických a profylaktických účinkov.

Pestovať ju v uzavretom priestore je jednoduché. Stačí kúpiť podzemky a hor sa do pestovania! Kurkuma rastie zvyčajne až 10 mesiacov. Úroda sa zberá, keď kvety žltnú a začínajú schnúť. Takže kde pestovať kurkumu a ako začať?

Kurkuma: pestovanie a starostlivosť

  • Pôda

Je možné pestovať kurkumu doma, ak nemáme úrodnú pôdu? Áno, pretože túto rastlinu to neovplyvňuje. Optimálnu pôdu môžete zmiešať kombináciou rašeliny, zrnitej pôdy, humusu a riečneho piesku v rovnakom pomere.

Mnohé gazdinky pridávajú aj drenážnu vrstvu na dno nádoby. Zvyčajne na to používajú drvenú červenú tehlu, expandovanú hlinu alebo kamienky. Vrchnú vrstvu ozdobte machom, ten absorbuje aj nadmernú vlhkosť.

  • Ozdobný kvetináč

Najlepšou voľbou pre kurkumu je keramika. Prečo? Ide o takzvanú „dýchaciu“ štruktúru, ktorá je pre podzemok absolútne neškodná. Ďalšou dôležitou výhodou je, že keramické kvetináče zapadnú do takmer každého interiéru.

Nebojte sa zvoliť hlboký kvetináč (do 30 cm). Zvoľte aj širší kvetináč. Dôležité sú aj drenážne otvory. Čím bude lepšia mikroklíma v kvetináčoch, tým vyšší bude počet pukov a sýtosť farieb.

  • Svetlo

Kurkumu je potrebné chrániť pred priamym slnečným svetlom, ale to neznamená, že kvetináče budú na tmavom mieste. Ideálnym riešením je rozptýlené svetlo a UV osvetlenie.

Ak rastlina nemá dostatok svetla, bude púšťať vysoké predĺžené stonky a kvety budú veľmi svetlé.

  • Zalievanie

Pôdna vlhkosť by nemala byť nižšia ako 60%. Čo je na to potrebné? Ak chcete pestovať kurkumu doma, zalievajte ju každé dva až tri dni. Postačí vám 0,5 hrnčeka. Listy sa musia postriekať sprejom. Každých sedem dní osprchujte rastlinu teplou vodou, ale dajte pozor, aby sa voda nedostala do kvetou a okvetných lístkov.

Častejšia zálievka je potrebná v období od konca apríla do konca septembra. V zime a na jar sa zalievanie znižuje. Keď kurkuma začnú odpadávať listy, prestaňte ju zalievať, pretože podzemok by mal prezimovať v suchej zemi.

Obdobie oddychu

Obdobie oddychu je nepochybne dôležité. Kedy ho má kurkuma? Hneď ako prestane kvitnúť, odrežte stonky (7-10 cm od úrovne zeme).

Kvetináč umiestnite na tmavé miesto. V ideálnom prípade podzemok úplne odstráňte z kvetináča a dajte do krabice s pieskom. V prvých marcových dňoch, preložte rastlinu naspäť do kvetináča vráťte ju na parapetu.

Kurkumu môžete ďalej rozmnožovať delením, počas jari. Pomocou ostrého noža odrežte odrezok na niekoľko častí tak, aby každá časť mala koreň a púčik. Len ho zasaďte a starajte sa oň, ako je uvedené vyššie.

zdroj: sovkusom.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Newsletter

Prečítaj si

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰

33-ročná žena si odmietla zafarbiť šedivé vlasy a ľudia jej vyčítali, že vyzerá „na 60“.

Frustrovaná nekonečným kolobehom skrývania svojich strieborných pruhov dosiahla kritický bod, keď si uvedomila, že v tejto šaráde už nemôže pokračovať. Rozhodla sa prijať svoje...

Istá žena videla svojho manžela plakať na dvore. Myslela si to najhoršie, vybehla von a videla, čo susedia urobili jej postihnutému manželovi.

Brittany Lynn Garrettová na vlastnej koži pozná, aké je to mať manžela v ozbrojených silách. Christopher bol vždy oddaný svojej krajine, ale práve vojna...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...
Verified by MonsterInsights