10 vecí, po ktorých si musíte čo najrýchlejšie umyť svoje ruky

Možno vás prekvapí, že veci, ktoré považujete za „čisté“, nie sú vôbec také bezpečné, ako si myslíte. Baktérie, vírusy a choroboplodné zárodky totiž číhajú na nečakaných miestach.

Charles Herba, profesor mikrobiológie na univerzite v Arizone, je známy bakteriológ, ktorý skúma životné prostredie. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia varoval pred „oblakmi“ znečistenej vody, ktorá zaplaví naše kúpeľne zakaždým, keď stlačíme tlačidlo odtoku.

O niekoľko rokov neskôr objavil mikrobiálne míny, ktoré sa skrývali na špongiách, doskách na krájanie, alebo na drezoch v našich kuchyniach. A potom nám otvoril oči do neviditeľného sveta, plného chorôb, ktorý sa nachádza napríklad na televíznych ovládačoch v hotelových izbách.

Vedeli ste, že až 75% ľudí si berie svoj mobilný telefón aj na toaletu? Horšie ale je, že jeden zo 6 má na telefóne stopy výkalov.

Toto je 15 vecí, po ktorých je lepšie si dôkladne umyť ruky.

  1. Fontána s pitnou vodou

Štúdia Charlesa Herba zistila, že v 23% takýchto fontán sa nameralo ATP nad 300. ATP, adenozín trifosfát, je chemikália, ktorá indikuje prítomnosť baktérií, kvasiniek alebo plesní.

Hodnoty ATP nad 100 indikujú znečistený objekt, zatiaľ čo hodnoty 300+ sú už nebezpečné pre ľudské zdravie. V každom prípade je to určite znamenie, že aj tlačidlo na spustenie fontány je skvelým miestom na získanie infekcie. Po dotyku tlačidla si umyte alebo utrite ruky antibakteriálnou handričkou.

 

  1. Kľučka dverí od chladničky

Dvere chladničky môžu obsahovať patogénne mikróby, vrátane salmonely. Keď sa nabudúce chytíte rukoväte chladničky, môžu vás postihnúť žalúdočné kŕče.

 

  1. Klávesnica a myš

Ak práve čítate toto, vaše ruky sú pravdepodobne položené na klávesnici. Priemerná kancelárska toaleta má 49 mikróbov na tri štvorcové centimetre, zatiaľ čo klávesnica má 3925 mikróbov na tri štvorcové centimetre!

 

  1. Podrážka na topánkach

Na podrážkach od topánok sa udrží takmer čokoľvek. Aj v prípade, že ich dôkladne vytrieme do rohože pred vstupom do domu, nikdy nebudete schopní zbaviť sa všetkej špiny. Preto je nutné topánky umývať každý deň a skladovať ich na špeciálnom mieste určenom len na obuv. Nehovoriac o chôdzi po byte v obuvi určenej na vonkajšie použitie. Po dotyku podrážky je lepšie si dôkladne umyť ruky.

 

  1. Práčka

Priemerný pár spodnej bielizne má na sebe 0,1 gramu exkrementov. Profesor Herba uskutočnil výskum týkajúci sa pračiek a v 60% pračiek našiel baktériu E.coli a v 10% zvyšky črevných baktérií. To znamená, že 100 miliónov baktérii E.coli rotuje v práčke pri každom ďalšom naplnení.

 

  1. Mobilný telefón

Priemerný mobilný telefón má 25127 mikróbov na štvorcový centimeter. To je 6-krát horšie ako klávesnica a 500-krát špinavšie ako toaleta. Odborníci hovoria, že počet baktérií na telefóne je väčší ako na podrážke topánky.

 

  1. Peniaze

Vedecký výskum ukázal, že bankovky z celého sveta obsahovali stopy kokaínu. A nemyslite si, že použitie plastových obalov vás ochráni pred baktériami. 8% kreditných kariet obsahuje toľko výkalov ako špinavé toalety.

Aj mince nesú svoj podiel na choroboplodných zárodkoch. Africkí výskumníci analyzovali vzorky mincí od rôznych pouličných predajcov a v ostatných rezidenčných štvrtiach v Nairobi.

Podarilo sa im izolovať rad potenciálne patogénnych baktérií, vrátane E. coli, Klebsielly, salmonely a stafylokokov. Objavili aj zvyšky plesní, o ktorých je známe, že spôsobujú ochorenia, čo ich viedlo k tomu, aby odporučili umývanie rúk každému, kto sa dotkne mincí.

 

  1. Radiaca páka

Keď šoférujete, posledná vec, na ktorú myslíte, je infekcia. A hľa! Dokonca aj počas krátkej cesty sa vaša ruka nachádza na radiacej páke, z ktorej si so sebou môže odniesť rôzne mikroorganizmy a plesní, ktoré tam môžu prebývať.

 

  1. Dávkovač tekutého mydla

Po použití verejnej toalety si umyte ruky. Áno, to už každý vie. Čo však urobíte, ak zistíte, že mydlo v dávkovači v blízkosti umývadla obsahuje toľko baktérií ako toalety?

Po odbere vzoriek zo 132 dávkovačov mydla z verejných záchodov a reštaurácii sa zistilo, že 23% bolo kontaminovaných životaschopnými baktériami vrátane Serratia marcescens, Enterobacter aerogenes a Klebsiella pneumoniae. Ide o patogény, čo znamená, že vám môžu spôsobiť rôzne druhy ochorení.

Vedci si navyše myslia, že baktérie prežijú aj napriek účinku mydla. Absorbujú chemikálie v mydle, aby zostali vykŕmené a šťastné. Preto si vezmite dezinfekčný prostriedok na báze alkoholu a používajte ho po použití toalety. Používanie vody bez mydla, dokonca aj horúcej vody, neodstráni baktérie z pokožky.

 

  1. Tlačidlá vo výťahu

Výskumní pracovníci sú presvedčení, že na výťahovom tlačidle je viac baktérií ako na splachovači verejného WC. Nevieme, aká je to pravda, no má to svoju logiku: počas dňa si výťahy privolávajú desiatky ľudí a človek si nemôže byť nikdy istý, že to robia s čistými rukami. Utieranie tlačidla je smiešne, radšej sa riaďte všeobecným pravidlom: umyte si ruky alebo použite prenosný tekutý antiseptický prostriedok po každej jazde výťahom.

A ako často si vy umývate svoje ruky? Používate špeciálne antiseptické prostriedky?

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10 vecí, po ktorých si musíte čo najrýchlejšie umyť svoje ruky”