V tejto krajine je povinná vojenská služba, eutanázia tu je legálna a patrí medzi najlepšie krajiny na svete. Toto ste o Švajčiarsku nevedeli

Švajčiarsko každoročne navštevujú milióny turistov. Návštevníci sa však zriedka stretávajú s nezvyčajnými zákonmi a aspektmi života, ktoré poznajú len miestni ľudia.

Každý pozná švajčiarske hodinky, čokoládu či lyžiarske strediská. Táto krajina v sebe zároveň skrýva množstvo faktov, ktoré nie sú až tak všeobecne známe.

Napríklad:

  1. Právo na lekársku chybu

Vo Švajčiarsku majú lekári plné právo urobiť chybu – sú oslobodení od zodpovednosti za nesprávnu diagnózu alebo nesprávnu liečbu.

  1. Povinná vojenská služba

Neutrálne Švajčiarsko sa nikdy nezúčastnilo vojen, no aj napriek tomu všetci muži vo veku do 55 rokov musia podstúpiť vojenskú službu. Služba však trvá len 3 týždne a platí ju zamestnávateľ.

  1. Najlepšie železnice

Hoci je Švajčiarsko jednou z najbohatších krajín na svete, železničná doprava je u nich úplne bežným javom. Vlaky jazdia nepretržite každých 15 minút akýmkoľvek smerom, dostanete sa do každej menšej aj väčšej dedinky. Niet divu, že každý jazdí na vlakoch: poľnohospodári, robotníci, riaditelia veľkých spoločností, bankári… Automobily sú menej populárne!

  1. Legálna eutanázia

Vzhľadom na skutočnosť, že Švajčiarsko už dávno legalizovalo eutanáziu, sa tu rozvinula tzv. „samovražedná turistika“. Nevyliečiteľne chorí ľudia sem prichádzajú z celého sveta, aby sa legálne vysporiadali so svojím životom. Eutanázia sa vykonáva po konzultácii s lekárom a stojí približne 3 600 eur.

  1. Deti na vodítku

Ak si vezmete malé deti na prechádzku do hôr, švajčiarsky zákon vyžaduje, aby ste ich držali na vodítku! Niekomu sa môže zdať, že je to len zlý vtip, no tento vtip už v skutočnosti zachránil mnoho životov na strmých alpských svahoch.

  1. Mliečne automaty

Tak, ako sú v iných krajinách stroje na výrobu limonád a automaty plné sladkých čokoládových tyčiniek, tak vo Švajčiarsku môžete neraz natrafiť na stroje s obyčajným mliekom. Niet divu, že mlieko alpských kráv je považované za najlepšie na svete!

  1. Obchodovanie s dôverou

Na švajčiarskych dedinách praktizujú jedinečný typ obchodu založený na dôvere: produkty sú v krabiciach s cenovkami. Kupujúci si vezme to, čo potrebuje, a peniaze nechá v krabici. Výrobky nie sú pod žiadnou ochranou – všetko je založené len na dobrej viere zákazníkov. A funguje to!

  1. Švajčiarsky pas

Získanie švajčiarskeho občianstva nie je žiadnou prechádzkou v ružovej záhrade.

Po prvé, musíte tu žiť a pracovať najmenej 10 rokov, z toho aspoň 3 roky v jednom meste. Potom musíte zložiť špeciálnu skúšku, kde sa vás môžu pýtať na čokoľvek. Nakoniec sa na rad dostanú vaši susedia, ktorý by vám mali dať pozitívnu recenziu – inak budete musieť skúšku absolvovať o rok neskôr.

  1. Rybačka len s licenciou

Aby ste si mohli vo Švajčiarsku vziať udicu, návnadu a ísť na ryby, musíte najskôr získať rybársku licenciu. K tomu budete musieť absolvovať kurz pozostávajúci z 9 hodín, na ktorých sa budete učiť, ako odstrániť ryby z háčika tak, aby im to nespôsobovalo zbytočné utrpenie.

  1. Konzumácia domácich zvierat

Vo švajčiarskom meste Appenzell existuje dosť škandalózny zákon, ktorý umožňuje ľuďom jesť vlastné domáce zvieratá. Nezáleží na tom, či ide o kurča, psa alebo mačku – zákon umožňuje majiteľom využiť zviera na jedlo, čo pravidelne robia aj pri príprave pokrmov z mačiek a morčiat. Aktivisti už dlho zápasia s týmto zákonom, no zatiaľ neúspešne.

  1. Dámske pisoáre

Na švajčiarskych ženských záchodoch sa nachádzajú pisoáre, ktoré miestne ženy využívajú až dodnes. Podľa nich nie je na tom nič nezvyčajné.

  1. Nemé psy

Ak žijete v podnájme a chcete si zadovážiť štvornohého miláčika v podobe psa, budete mu musieť dať vybrať hlasivky, aby nemohol štekať a rušiť susedov. Tento postup sa vykonáva na náklady štátu, veterinári ho preto robia bezplatne. Tvrdí sa, že psom je jedno, no ochrancovia zvierat majú na to opačný názor.

  1. Referendá z akéhokoľvek dôvodu

Švajčiari sú veľmi hrdí na svoju priamu demokraciu a organizujú referendá pri každej príležitosti: akú výšku by mali mať obrubníky? Na akú dĺžku je možné povoliť vodítko so psom? Ako často by mala električka jazdiť po tejto trase?

Vo Švajčiarsku sa každoročne koná takmer 30 regionálnych a národných referend – takmer každý víkend. A účasť na nich je stále vysoká.

Boli ste už niekedy vo Švajčiarsku?

 

zdroj: /trendingposts.net/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “V tejto krajine je povinná vojenská služba, eutanázia tu je legálna a patrí medzi najlepšie krajiny na svete. Toto ste o Švajčiarsku nevedeli”