Tento víkend nás čaká nebeské divadlo: Na oblohe uvidíme až dva meteorické roje!

Ak ste nadšencom vesmíru tak na tento víkend si nerobte veľké plány a ani neostávajte doma. V nedeľu 28. júla a v utorok 30. júla budú na oblohe voľným okom pozorovateľné meteorické roje. Tieto astronomické javy budú totiž viditeľné aj pre Slovákov!

Meteorický roj Delta Akvaridy

28. júla (nedeľa) bude možné na oblohe pozorovať meteorický roj Delta Akvaridy (celým názvom Južné Delta Akvaridy). V nedeľu tak tento meteorický roj dosiahne svoje maximum a preto bude pozorovateľný najlepšie s najlepšou výdatnosťou. Jeho výdatnosť je 15 až 20 meteorov za hodinu no môže sa zvýšiť až na 60 meteorov za hodinu.

Meteorický roj Alfa Kaprikornidy

30. júla (utorok) môžete sledovať meteorický roj Alfa Kaprikornidy, ktorý bude predstavovať krásny záver tohto letného mesiaca. Tento meteorický roj sa nachádza v súhvezdí Kozorožca a svoje maximum dosiahne presne v predposledný deň mesiaca júl. Ich frekvencia je síce nižšia ako pri Akvaridoch no ich charakteristickými znakmi sú dlhé, pomalé a jasné meteority, pri ktorých vznikajú dobre viditeľné a výrazné stopy.

Budete tieto úžasné astronomické javy sledovať?

zdroj:interez.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Tento víkend nás čaká nebeské divadlo: Na oblohe uvidíme až dva meteorické roje!”