back to top
utorok, 23 apríla, 2024

Vedci zistili, že priatelia, ktorí sa k Vám správajú zle sú tí, ktorým na Vás najviac záleží

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým prečo máte bližšie k priateľom, ktorí sa k Vám správajú zle, ale aj napriek tomu sa pri nich cítite príjemne, verte svojim inštinktom. Priatelia, ktorí Vám povedia pravdu do očí, sú k Vám niekedy zlí alebo vo Vás vyvolávajú zlý pocit sú podľa vedcov vlastne tí, ktorým na Vás najviac záleží a mali by ste sa ich držať.

 

 

Ak ste niekedy mali veľmi blízkeho priateľa, ktorému isté situácie vo Vašom živote boli ľahostajné a Vy ste boli z toho nesvoji, je možné, že to robili pre Vaše dobro. Podľa štúdie zverejnenej v Associaton for Psychological Science, niektorí z Vašich blízkych priateľov, ktorí idú na Vás zhurta to robia preto lebo sú presvedčení, že tieto negatívne emócie im pomôžu do budúcna. Robia to kvôli tomu lebo im na Vás záleží.

 

Vedúca vedkyňa tejto štúdie, Belén López-Peréz, vysvetľuje ako ľudia vedia byť krutí keď chcú byť iba milí a to, že sa druhý budú cítiť potom zle v zlých životných situáciách je len prejavom ich dobra.

 

Ich hypotézou teda bolo, že respondentom povedali aby si predstavili, že sú v koži niekoho iného a ako by v tom prípade zareagovali na situácie, ktoré prináša život. Výskumníci predpokladali, že väčšina ľudí ako príklad vyberie negatívne situácie práve preto aby ostatných viedli k dosiahnutiu ich cieľov.

 

Na to aby túto hypotézu otestovali, potrebovali 140 dospelých respondentov, ktorí by na počítači hrali kooperatívnu hru pre dvoch s anonymným hráčom. Anonymný hráč bol známy ako Hráč „A“ a respondenti boli Hráč „B“. No v skutočnosti žiadny Hráč „A“ neexistoval, o čom respondenti vôbec nevedeli.

 

 

Pred začiatkom samotnej hry respondenti dostali od Hráča „A“ správu, kde im popisoval to, že sa nedávno rozišiel so svojou polovičkou a má z toho zlomené srdce. Potom boli respondenti požiadaní aby si predstavili aké pocity prežíva Hráč „A“ a predstierali, že je zároveň aj protagonistom celej hry. Počas tejto fázy boli niektorí respondenti požiadaní aby s Hráčom „A“ súcitili a ostatní aby pri riešení problému dali všetky emócie bokom.

 

Broken Heart Illustration

Zdroj: pexels.com

 

Tým boli respondenti rozdelení do dvoch skupín. Prvá polovica si zahrala strieľaciu hru s názvom Soldier of Fortune (Vojak šťastia), kde bolo ich úlohou sa zbaviť čo najviac nepriateľov. Druhá polovica si zahrala zase hru s názvom Escape Dead Island (Útek z ostrova mŕtvych), kde ich úlohou bolo ujsť z miestnosti plnej zombíkov.

 

Photo of Person Typing on Computer Keyboard

Zdroj: pexels.com

 

Po skončení hry bola respondentom pustená špecifická hudba a videá s popismi týkajúce sa rôznych emočných tém. Potom boli požiadaní aby na škále od 1 do 7 označili ako veľmi chcú aby ich Hráč „A“ počúval tú istú hudbu a čítal si tie isté popisy ako oni.

 

https://www.facebook.com/CitatyPrePohladenieDuse/photos/a.189988301141730/800492093424678/?type=3&theater

Výsledky nasvedčovali tomu, že respondenti, ktorí s Hráčom „A“ súcitili v ňom chceli vyvolať veľmi emotívne pocity, na ktorých závisela podstata celej štúdie. To znamená, že respondenti, ktorí súcitili so svojim spoluhráčom a zahrali si strieľaciu hru boli upriamení na vytváranie hnevu vo svojom spoluhráčovi pomocou hudby a videí, ktoré mu vybrali. Naopak respondenti, ktorí si zahrali hru so zombíkmi sa upriamili na vytváranie strachu vo svojom spoluhráčovi pomocou výberu najemotívnejšej hudby a videí, ktoré pre spoluhráča vybrali.

https://www.facebook.com/CitatyPrePohladenieDuse/photos/a.189988301141730/800492596757961/?type=3&theater

 

Záver štúdie bol taký, že respondenti, ktorí súcitili s Hráčom „A“ chceli v ňom vyvolať silné negatívne emócie aby prekryli bolesť spôsobenú zlomeným srdcom. Navyše, tieto silné negatívne emócie napovedali vyššej miere úspešnosti v hre čo znamenalo to, že Hráč „A“ na konci hry pocítil uspokojenie z výhry a úspechu.

 

Čo si myslíte o výsledku štúdie? Čo pomôže Vám, keď sa cítite zle – utešenie alebo krutú pravdu od Vášho blízkeho priateľa/ky?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

Newsletter

Prečítaj si

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

8 šikovných trikov s ktorými sa naučíte kupovať len kvalitné oblečenie

Stalo sa vám niekedy, že ste si kúpili úžasnú...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení nemocnice. Rozmýšľali ste niekedy, čo znamená? Pravdou je, že fialový motýľ vedľa postele novorodenca má...
Verified by MonsterInsights