Stane sa novou obľúbenou dovolenkovou destináciou Poľsko? Objavte Baltské more a ušetrite!

Pre mnohých Slovákov evokuje slovné spojenie letná dovolenka práve Chorvátsko, ktoré je taktiež známe ako „slovenské more“. No more nemusíte hľadať len tam! Pobyt v Poľsku si mnohý ľudia predstavia ako návštevu poľskej strany Tatier či Krakova ale nemusí byť tomu tak. Na sever Poľska sa môžete vydať 8 hodinovou cestou až k Baltickému moru!

Nárast turizmu v Poľsku

Pre TASR prezradilo politicko-ekonomické oddelenie poľského veľvyslanectva na Slovensku to, že mnoho Slovákov objavuje Baltské pobrežie a to hlavne mestá Gdaňsk, Gdyňa a Sopot spolu s Mazurskými jazerami. Hlavný štatistický úrad Poľskej republiky uvádza, že v roku 2018 Poľsko navštívilo na účely viacdňovej dovolenky až 19,6 milióna turistov čo predstavuje nárast o 7,4% oproti roku 2017. K tomu je potrebné prirátať ešte jednodňových turistov, ktorých počet v roku 2018 narástol na 66,3 milióna,“ podotklo politicko-ekonomické oddelenie veľvyslanectva.

Aké miesta a mestá sa teda oplatí v susednom Poľsku navštíviť?

Malbork

Tento najväčší gotický hrad je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO a jeho jedinečnosť spočíva práve v materiály, z ktorého je postavený. Červená tehla dodáva tomuto hradu z druhej polovice 13. storočia svoje čaro a jedinečnosť. Nanešťastie tento hrad postihla aj trpká minulosť, keďže bol poškodený počas tridsaťročnej vojny, delenia Poľska a aj počas druhej svetovej vojny. Napriek všetkému je ale v súčasnosti hrad v skvelom stave a pri ceste na sever Poľska by ste jeho návštevu určite nemali vynechať.

 

Image result for malbork castle

Zdroj: whc.unesco.org

 

Gdaňsk

Toto prístavné mesto je centrom severného Poľska, ktoré sa vybudovalo na ústi rieky Visla počas konca prvého tisícročia nášho letopočtu. Toto najväčšie a najstaršie mesto Poľska ponúka jemný nádych Nemecka svojou architektúrou, ktorá je viditeľná najmä v historickom centre mesta. Na atraktivite tomuto miestu prispievajú mnohé nábrežia a prístav na brehu Baltického mora.

 

Image result for gdansk

Zdroj: wikipedia.org

 

Sopoty

V úvode sme spomínali ikonické „trojmestie“ severného Poľska, do ktorého patrí aj historický Gdaňsk a priemyselná Gdyňa. Medzi týmito dvoma mestami sa nachádza kúpeľné mesto Sopoty, ktoré je ideálne pre Vašu letnú dovolenku. Toto mesto sa v letnej sezóne mení na jeden veľký rezort, kde si ľudia užívajú príjemné pláže Baltického mora aj keď nie sú ani zďaleka tými najteplejšími. Na tomto mieste si môžete užiť aj premietanie filmov na najdlhšom drevenom móle v Európe s dĺžkou až 500 metrov.

https://www.instagram.com/p/B1AgQlqh7O9/

 

https://www.instagram.com/p/B0tTjAzn0nM/

 

Hel a Westerplatte

Tých, ktorých zaujíma história druhej svetovej vojny, by sa nemali vyhnúť polostrovu Westerplatte, ktorý sa nachádza priamo v Gdaňsk. Práve tam sa 1. septembra začali prvé veľké boje druhej svetovej vojny a proti presile sa miestna malá posádka vojenských objektov bránila až 7 dní. Nie je na škodu navštíviť aj Helský polostrov, ktorého úzky kus siaha až 35 metrov do Baltského mora. Môžete navštíviť tamojšie piesočnaté pláže a takisto aj mnohé vojenské opevnenia.

 

Image result for hel poland

Zdroj: allinpoland.tv

 

Image result for westerplatte poland

Zdroj: atlasobscura.com

 

Poľská Sahara

Túto oblasť môžete navštíviť v Slowinskom národnom parku, okrem prezývky Poľská Sahara ju poznajú aj ako Pohyblivé duny. Tamojšiu prírodu sformovali prúdy vzduchu vejúce práve od Baltského mora. Piesočné duny, ktoré sa tam vytvorili majú rozlohu 500 hektárov no stále sa rozširujú a zvyšujú čo má za následok pochovanie priľahlých obývaných dedín. Dostanete sa tam cez rybársku osadu Leba, kde pri vstupe do národného parku zaplatíte malý poplatok a môžete začať Vaše potulky po Poľskej Sahare.

 

Slowinski park narodowy - polská Sahara na břehu Baltu

Zdroj: hedvabnastezka.cz

 

Zaujali Vás niektoré z týchto miest? Išli by ste sa tam pozrieť?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Stane sa novou obľúbenou dovolenkovou destináciou Poľsko? Objavte Baltské more a ušetrite!”