Štúdie tvrdia, ľudstvo už dokázalo znečistiť 60% svetových oceánov

Vedci z Národného centra pre analýzu a syntézu životného prostredia (NCEAS) zistili, že 60% svetových oceánov je znečistených ľudskými vplyvmi.

Podľa výsledkov štúdie za posledných desať rokov sa celkový vplyv človeka na oceány takmer zdvojnásobil. Ak sa proces znečisťovania nezastaví, môže sa v priebehu nasledujúceho desaťročia opäť zdvojnásobiť.

Vedci prvýkrát vytvorili odhady kumulatívneho vplyvu ľudstva na oceány: znečistenie odpadom, hromadný rybolov a frekventovanejšia doprava.

„Musíme vyriešiť problém pozostávajúci z mnohých faktorov. Nemôžeme napraviť iba jeden, ak chceme spomaliť a zastaviť negatívny vplyv,“ uviedol Ben Halpern, hlavný autor štúdie.

dezeen

Najväčší záujem vedcov je o regióny Blízkeho východu, Austráliu, západnú Afriku a ostrovy východného Karibiku. Z ekosystémov sú najviac ohrozené mangrovové lesy a koralové útesy.

Vedci zistili, že stav morí v Južnej Kórei, Japonsku, Veľkej Británii a Dánsku sa po poklese komerčného rybolovu zlepšil. To znamená, že politické a iné opatrenia na zlepšenie stavu oceánov, sú skutočne dôležité.

Údaje tiež ukázali, ako prudko vzrástli teploty oceánov v relatívne krátkom časovom období.

.blogcertified

„Nepotrebujeme vymyslené štatistiky, aby sme videli, ako rýchlo sa menia teploty oceánov, a aby sme pochopili rozsah tohto problému,“ povedala Melanie Fraserová, dátová expertka zo spoločnosti NCEAS. „Myslím si, že táto štúdia spolu s mnohými ďalšími zdôrazňuje dôležitosť spoločného globálneho úsilia v boji proti klimatickým zmenám.“

Aj keď je ťažké určiť, koľko plastov pokrýva našu planétu, Ocean Conservancy, medzinárodná mimovládna organizácia odhaduje, že v oceáne už cirkuluje najmenej 150 miliónov ton plastu a každý rok sa pridá ďalších 8 miliónov ton. Vedci dospeli k záveru, že nahromadenie plastov môže spôsobiť, že oceány budú teplejšie a naruší sa tak klimatický cyklus Zeme.

Zdá sa, že sa to už deje a okamžitá zmena je nevyhnutná!

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Štúdie tvrdia, ľudstvo už dokázalo znečistiť 60% svetových oceánov”