Povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek na Slovensku má byť realitou už od roku 2022!

Dnes (11. 9.) prešiel parlamentom zákon o povinnom zálohovaní PET fliaš a plechoviek. Za PET fľaše dostanete v zálohovacích automatoch 12 centov a za plechovky 10 centov. Zálohovacie automaty a vykupovanie fliaš a plechoviek bude povinné v každom obchode, ktorého plocha presahuje 300 m2.

 

Clear Disposable Bottle on Black Surface

Zdroj: pexels.com

 

Je pravdepodobné, že výrobcovia nápojov budú nútení o tieto sumy navýšiť cenu nápojov. No z povinnosti zálohovania sú oslobodené obchody, ktoré nápoje predávajú iba ako doplnkový tovar napríklad pri pokladniach. Bude sa to týkať drogérii, predajní z náradím, trafík a kníhkupectiev.

 

Assorted-color Soda Cans

Zdroj: pexels.com

 

Zákaz plastov

V druhom čítaní je taktiež zahrnutá novela zákona o odpadoch, ktorá môže zaručiť úplné zmiznutie jednorazových plastov z nášho trhu. Týkalo by sa to plastových tanierov, slamiek, vatových tyčiniek a pohárov z ťažko recyklovateľných plastov, ktoré nie sú biologicky rozložiteľné. Podľa tejto novely by mala byť do roku 2023 povinná separácia odpadu pre všetky obce. Taktiež, smetiarske autá by mali byť vybavené vážiacim systémom, ktorý by im dopomohol k nahlasovaniu množstva zozbieraného odpadu.

 

Assorted Color Plastic Trash Bins

Zdroj: pexels.com

 

Aký máte názor na tieto nové zákony? Myslíte, že sa uchytia?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Povinné zálohovanie PET fliaš a plechoviek na Slovensku má byť realitou už od roku 2022!”