Viete kde sa nachádza jedna z najväčších sopiek na Zemi? Predsa na Slovensku!

Slovensko pokrývajú hory čo láka aj mnoho turistov. No kto by bol povedal, že na našom území máme vyhasnutú sopku, ktorá je jednou najväčších na našej Zemi! Ak hádate Vihorlat tak pravdu nemáte.

 

Najvyššie sopečné pohorie na Slovensku je Poľana s priemerom kaldery 6 kilometrov a obvodom takmer 20 kilometrov. S týmito rozmermi sa radí medzi najväčšie vyhasnuté sopky v Európe. Ďalšou zaujímavou informáciou je to, že Poľana spolu so Štiavnickým stratovulkánom ovplyvňovali klímu na celom svete.

 

Image result for stratovulkán poľana

Zdroj: spoznaj.eu

 

Sila erupcie Poľany bola prirovnávaná k tým indonézskym – Krakatoa a Tambora. „K výbuchom týchto sopiek došlo asi pred 10 či 15 miliónmi rokov,“ vyjadril sa v rozhovore pre Denník N slovenský geológ a vulkanológ Ladislav Šimon. Po výbuchu indonézskej Tambory v roku 1815 bola celá zem tri dni zahalená popolom a navôkol bola iba tma.

 

Image result for tambora eruption

Zdroj: onthisday.com

 

Najväčšia sopka uprostred Slovenska

Poľana je zložitá vrstevnatá sopka, ktorej história siaha až do treťohôr. No jednou z najväčších sopiek na Zemi bol vlastne už spomínaný Štiavnický stratovulkán. Podľa geológa a vulkanológa Šimona ho kedysi obklopovalo more a pri erupcii sa všetká hornina a láva vlievala do treťohorného mora. Jeho pôvodná výška sa odhaduje na 4 kilometre a jeho pôvodná rozloha bola až 2200 km2 čo nie je vôbec zarážajúce, keďže jeho rozloha siaha cez Vtáčnik, Štiavnické vrchy, Ipeľskú pahorkatinu, Pohronský Inovec, Kremnických vrchov a Krupinskej planiny. Jeho najvyššími vrchmi sú v centrálnej časti Sitno a na západe Veľký Inovec.

 

Image result for štiavnický stratovulkán

Zdroj: geocaching.com

 

 Sitno. Foto: wikipedia

 

 

 

„Slovensko je unikátne geologické laboratórium,“ hovorí vulkanológ a geológ Šimon, ktorý tvrdí, že sopky na Slovensko chodia obdivovať odborníci z celého sveta.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Viete kde sa nachádza jedna z najväčších sopiek na Zemi? Predsa na Slovensku!”