10 spoločností a inštitúcií, ktoré zachraňujú náš svet

Počet environmentálnych problémov každým rokom narastá: v Brazílii horia lesy, na Antarktíde sa topia ľadovce a oceány sú plné plastov.

Existujú však firmy a ľudia, ktorí sa s tým nechcú zmieriť a snažia sa pomôcť našej planéte: stavajú továrne, ktoré vysávajú oxid uhličitý zo vzduchu alebo vymýšľajú nové spôsoby, ako získavať čistú energiu.

 

1) McDonald’s a výroba bionafty.

Dcérska spoločnosť spoločnosti McDonald’s v Spojených arabských emirátoch a miestna spoločnosť Neutral Fuels otvorili závod na bionaftu, jedno z najbežnejších biopalív.

Získavajú ho z prípravy smažených zemiakov a hamburgerov.

 

2) Ostrovy z odpadu v Japonsku.

V Japonsku sa našiel primeraný spôsob spracovania a využitia priemyselného a domového odpadu. Tieto umelé ostrovy sa vyrábajú z odpadu, ktorý prešiel tepelným a mechanickým spracovaním, a následne sa zlisuje do brikiet.

Technológia vytvárania umelých ostrovov z odpadkov sa tam úspešne realizuje už takmer 10 rokov. Počas tejto doby vyrástol v Tokijskom zálive ostrov, kde sa nachádza štadión, krásny park, skleníky s rastlinami a múzeum.

 

3) Vodovod z Portlandu sa zmení na mini-vodnú elektráreň.

Vo väčšine veľkých a stredne veľkých miest v ktorejkoľvek krajine je centralizovaná dodávka vody. Potrubia s dostatočne veľkým priemerom cez seba prevádzajú obrovské množstvo vody, ktorú používajú obyvatelia.

Energia prúdu vody sa zároveň nijakým spôsobom nevyužíva, čo je potrebné napraviť, ako hovoria zástupcovia americkej spoločnosti Lucid Energy.

Táto spoločnosť v roku 2015 navrhla orgánom mesta Portland v Oregone projekt premeny vodovodného systému na generátor elektrickej energie. Projekt bol nazvaný Energetický systém LucidPipe.

 

4) V Indonézii ponúkajú možnosť zaplatiť si cestovné za plastové fľaše.

V rámci boja proti plastovým odpadom orgány druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya vyzvali obyvateľov, aby si prostredníctvom plastového odpadu platili cestu na mestských autobusoch.

Cestujúci môžu odovzdať plastový odpad do špeciálnych termináloch alebo nimi zaplatiť priamo v autobuse. Dvojhodinová cesta bude stáť desať plastových pohárikov alebo päť fliaš v závislosti od ich veľkosti.

Jeden autobus môže nazbierať až 250 kilogramov plastových fliaš za deň, čo je približne 7,5 tony za mesiac.

 

5) Vo Švajčiarsku sa otvorila továreň na spracovanie oxidu uhličitého.

Prvý závod na svete bol otvorený v Zürichu – zhromažďuje oxid uhličitý zo vzduchu na vytváranie tepla.

Ventilátory v továrni nasávajú vzduch, filtrujú CO2 a generované teplo sa dodáva do skleníkov cez podzemné potrubia.

A skleníky nie sú jediným využitím CO2, môžu sa tiež použiť na výrobu sýtených nápojov alebo na výrobu paliva.

 

6) Vedci z michiganskej univerzity objavili spôsob, ako premeniť pokazenú majonézu na zdroj energie.

Všetko to začalo tým, keď sa študenti začali masívne sťažovať na zvláštnu chuť sendvičov, ktoré predávali v ICH jedálni. Čoskoro vyšlo najavo, že chuť použitej majonézy sa zhoršila kvôli nesprávnym skladovacím podmienkam.

Riaditeľ zodpovedný za zásobovanie Cole Hood sa obrátil na miestnych vedcov, ktorí navrhli naliať majonézu do zariadenia na anaeróbne kvasenie.

Ukázalo sa, že je to skvelé riešenie: majonéza bohatá na cukry a tuky je ideálnym zdrojom potravín pre mikroorganizmy. Výsledkom bolo, že všetkých 5 000 litrov omáčky sa zmenilo na elektrickú energiu.

 

7) Po vyčistení pláže v Bombaji sa tam začali vracať morské korytnačky.

Afroz Shah, právnik z Bombaja, dokázal inšpirovať tisíce miestnych obyvateľov, aby vyčistili mestskú pláž, ktorá bola zahrabaná pod hromadou odpadu.

Počas 86 týždňov sa dobrovoľníkom vrátane obyvateľov slumov či hviezd Bollywoodu podarilo vyčistiť celú pláž. Afroz Shah vďaka tomu získal titul od OSN „Šampión Zeme“.

Čoskoro po vyčistení pláže tu bolo vidieť 80 morských korytnačiek, ktoré sa neobjavili viac ako dve desaťročia. Miestni nadšenci odstránili viac ako 13 000 ton odpadu.

 

8) Jedlé držiaky.

Kruhové plastové držiaky, ktoré  držia pokope balenie 4 alebo 6 plechoviek nápojov, sú jedným z najväčších problémov morského života: zapletú sa do krídel vtákov, škrtia tulene a deformujú panciere rastúcich morských korytnačiek.

Startup E6PR začal vyrábať takéto držiaky z materiálu, ktorý je nielen 100% biologicky rozložiteľný, ale tiež hneď po tom, ako sa objaví v mori, môže slúžiť ako potrava pre ryby a ďalšie živočíchy.

 

9) V Moskve sa odpadky vymieňajú za lístky do kina alebo múzea.

V rámci projektu Umenie pre životné prostredie si obyvatelia Moskvy vymieňajú triedený odpad za lístky do kina, múzeá, divadiel, ale aj na koncerty či výstavy.

Ak to chcete urobiť, musíte dať na spracovanie aspoň 1 kg hliníka a 2 kg papiera, skla alebo plastu. Odpadky je možné odovzdať na 10 miesach, ktorých adresy sú zverejnené na webovej stránke projektu.

 

10) 80% toaliet v Hongkongu splachuje morskou vodou, aby sa šetrili zásoby sladkej vody.

V Hongkongu je veľmi málo zdrojov sladkej vody, preto sa už 150 rokov dodáva zo susednej provincie Kuang-tung. Na vyriešenie problému v 50. rokoch 20. storočia Hongkong vybudoval samostatný kanalizačný systém, ktorý využíva morskú vodu.

Šetrí to skromné zásoby sladkej vody a slaná odpadová voda sa považuje za menej toxickú pre morské organizmy ako sladká voda.

Vítate takéto inovácie?

zdroj: Power Of Positivity .

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10 spoločností a inštitúcií, ktoré zachraňujú náš svet”