10 vecí, ktoré sa praktizovali v „časoch dávno minulých“ a dnes by pôsobili divne

S vývojom technológii a metód skúmania vieme z istotou povedať, že o ľuďoch, ktorí žili dávno pred nami toho vieme dosť. No čím viac zisťujeme o ich dennodennom živote tým viac nás to fascinuje. Navyše, niektoré z vecí, ktoré praktizovali vyzerajú viac než bizarné v našom modernom svete.

 

V tomto článku Vám predstavíme výber desiatich vecí, ktoré sa kedysi praktizovali a určite zanechajú vo Vás mnoho otázok:

 

#1  Ženy používali olovo a síru na farbenie vlasov

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroje: pinterest                                              Carole Raddato/Wikipedia

 

Ľudia si farbili vlasy od nepamäti no ich neznalosť v oblasti chémie im privodila mnohé zdravotné problémy. Niekedy používali na farbenie vlasov aj prípravky rastlinného pôvodu no tie neboli tak trvácne. Gréci a Rimania používali na farby rôzne chemikálie medzi, ktoré patrila aj síra.

 

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroj: Louis Calvete/wikimedia

 

V 18. storočí v Taliansku používali lúh na dosiahnutie zlatých lokní, v iných častiach Eúropy sa používali prášky so šafránom a sírou. Afgánci boli presvedčení, že prefarbenie vlasov na inú farbu dokáže vyliečiť bolesť hlavy.

 

#2  Ako prsné implantáty ženy používali sklenené gule a pomletú gumu

Už od dávnych čias sa ženy skrášľovali rôznymi spôsobmi a poprsie nebolo žiadnou výnimkou. Niektoré ženy na zväčšenie pŕs používali rôzne domáce mastičky alebo si ich masírovali kokosovým olejom.

 

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroj: pixabay

 

No a prvá plastická operácia pŕs bola vykonaná Vincenzom Cernym v roku 1895. Po tom čo lekár žene vyzeral nádor potreboval jej prsia upraviť tak aby vyzerali rovnako. Preto na zväčšenie pŕs použil rôzne materiály ako napríklad slonovinu, sklenené gule, pomletú gumu a iné.

 

#3  Výlučky zvierat boli používané v medicíne

Znie to síce nechutné no v staroveku sa výlučky zvierat naozaj používali na liečenie a vyliečenie niektorých chorôb. Ženy v starovekom Grécky verili, že krokodílie výlučky slúžia ako antikoncepcia a vkladali si ich do intímnych partií. V starovekom Egypte si vojaci zvieracie výlučky prikladali na rany. V škótskej ľudovej medicíne sa používali ovčie výlučky na liečenie kiahní a čerstvé prasačie výlučky mali zastaviť krvácanie z nosa. No máme pre Vás dobrú radu: doma nič z toho nikdy neskúšajte!

 

Crocodile on Still Body of Water

Zdroj: pexels.com

 

#4  Lekári vŕtali pacientom do hlavy diery aby „vypustili zlých duchov“

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroj: Wikimedia Commons

 

Tento muž na obrázku nevyzerá v poriadku, či áno? Lekári boli vždy zvedaví na tajomstva o ľudskom tele a často využívali “osvedčené” metódy na vyliečenie niektorých chorôb. Trepanácia (vŕtanie dier) patrila medzi ne. Lekári verili, že takto dokážu vyliečiť pacienta s kŕčami, bolesťou hlavy alebo infekciou. Robili to lebo si mysleli, že tieto choroby spôsobujú “zlí duchovia”, ktorí sú uväznení v hlave pacienta a aby ich vypustili, vyvŕtali pacientovi do hlavy diery

Našťastie sa táto metóda nepoužíva od konca Stredoveku. Niektoré výskumy vykopaných tiel potvrdzujú to, že mnoho ľudí žilo ešte po vykonaní tejto extrémnej metódy liečby. 

 

#5  Ženy nemohli plakať na pohreboch

Tradičný pohreb v starovekom Ríme začínal sprievodom, ktorý niesol mŕtveho po ulici. Za sprievodom išli nariekajúci príbuzný a čím viac ľudí sa pohrebu zúčastnilo tým viac bol tento človek rešpektovaný aj počas svojho života. V niektorých prípadoch si rodina najala ženy, ktoré nariekali aby “zapôsobili” na zástupy ľudí. Aby ich nárek bol viac uveriteľný si tieto ženy zoškriabali svoje líca až do krvi alebo si vytrhávali vlasy. 

 

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroj: Wikimedia Commons

 

Neskôr túto tradíciu ľudia začali považovať za veľmi extrémnu a vnímali ju negatívne. Ľudia si už potom nemohli najať takéto ženy pretože “takéto divadielka vzbudzovali veľmi silné emócie a neboli kompatibilné s myšlienkou tichého života obyvateľstva”.

 

#6  Otcovia mohli legálne zabiť milencov svojich dcér

Otcovia mali vždy veľký vplyv na svoju rodinu a obzvlášť na nevydaté dcéry. Tým dokonca vyberali aj vhodných manželov. Pre nevydaté dcéry existovali veľmi prísne pravidlá, kedy nemohla mať žiadny intímny vzťah pre svadbou. 

 

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroj: wikipedia

 

Otcovia mali právo na to zabiť milenca svojej dcéry (aj ju) ak ich pristihli pri smilstve. No ak zabil iba jedného z páriku milencov mohol byť stíhaný za vraždu. Zaujímavý fakt: Rimanky patrili rodine svojho otca dokonca aj po svadbe

 

#7  V starovekom Ríme mohli otcovia predať svojich synov do otroctva ale najviac 3-krát

Áno čítate správne, rodinné vzťahy v starovekom Ríme boli ozaj čudné. Otec bol hlavou rodiny a mal nad svojou manželkou, deťmi a domácnosťou absolútnu moc. Taktiež rozhodovali o tom či si ponechajú novonarodené dieťa.

 

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroj: historiasdelahistoria

 

Taktiež mali právo predať svojich synov do otroctva. Ak človek, ktorý si “otroka” kúpil už nepotreboval jeho služby tak sa vrátil naspäť do domu otca. Otec to takto mohol spraviť najviac trikrát inak by bol považovaný za zlého rodiča. Otcovia taktiež mohli dovoliť určiť člena rodiny, ktorý musí zomrieť. No našťastie len niekoľko otcov v časoch starovekého Ríma boli takíto krutí.

 

#8  Lekári používali cesnak ako tehotenský test

Kvôli nedostatku poznatkov ľudskej anatómie doktori nevedeli s presnosťou určiť prečo niektoré ženy môžu byť tehotné a iné nie. No na určenie tehotenstva používali hneď niekoľko prírodných metód.

 

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroj: Muse Entertainment

 

V roku 1350 pred Kristom bolo ženám odporúčané vymočiť sa na zrno pšenice – ak semiačko vypučalo bola žena tehotná. Iná metóda určenia tehotenstva bolo vloženie strúčiku cesnaku alebo cibule to intímnych partií ženy. Na druhý deň si lekár privoňal k dychu ženy a ak cítil zápach cesnaku alebo cibule bola žena tehotná. Vďaka za metódy modernej medicíny!

 

#9  V starovekom Egypte si ľudia oholili obočie na znak smútku za ich mŕtvu mačku

Ľudia v starovekom Egypte uctievali mačky ako ich najobľúbenejších domácich miláčikov a verili, že prinášajú rodinám, v ktorých žijú šťastie. Bastet, bohyňa domova, mačiek a plodnosti bola často vyobrazená ako mačka alebo ako žena s hlavou mačky. Mačky boli posvätné a ten, kto im ublížil bol odsúdený na smrť.

 

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroje: wexplain                                                                  imgur

 

Starovekí Egypťania vyjadrovali smútok za svojou mŕtvou mačkou tým, že si oholili obočie. Telo mačky bolo zabalzamované spolu s drevenou vyrezávanou maskou a malá mačacia múmia bola uložená v rodinnej hrobke alebo na mačacom cintoríne. 

 

Zaujímavý fakt: Alexander Veľký, Július Cézar, Čingischán, Napoleón a Adolf Hitler trpeli ailurofóbiou – strachom z mačiek.

 

#10  V starovekom Ríme existovali verejné toalety

Je známe, že ľudia v starovekom Ríme využívali všetky možné spôsoby na to aby dodržiaval hygienu. Dosť často navštevovali verejné kúpele a toalety, používali exfoliačné prípravky na umývanie a takzvané “záchodové špongie”.

 

10 Things Ancient People Did That Would Be Totally Weird Today

Zdroj: CowboyScientist/imgur

 

No iba pár zámožných obyvateľov si mohlo dovoliť súkromnú kúpeľnu a toaletu priamo v dome. Zvyšných 95% obyvateľov navštevovalo verejné toalety, ktoré boli vlastne iba masívne rady vytvorené z dreva alebo kameňa, v ktorom boli diery na každých 30 centimetrov. Neustále tečúca voda z verejných kúpeľov splachovala odpad do kanalizácie. Súkromie bolo v starovekom Ríme nezvyčajnou praktikou tak prečo by to bolo v takýchto situáciách iné ale divné?

 

Počas storočí sa ľudia dosť zmenili a teraz si určite nevieme ani predstaviť žiť tak ako oni kedysi. 

 

Ktorý z týchto faktov Vás prekvapil najviac? 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10 vecí, ktoré sa praktizovali v „časoch dávno minulých“ a dnes by pôsobili divne”