6 dôvodov, prečo zlé manželstvo škodí deťom viac ako rozvod

Rozvod vplýva na rodinu takmer vždy nepriaznivo, existujú však situácie, keď pre šťastie dieťaťa je lepšie zvoliť rozchod namiesto toho aby sme nasilu ostávali v nefunkčnom vzťahu. 

Ak rodičia urobia zodpovedné rozhodnutie a majú správny postoj, rozvod nakoniec môže viesť k šťastnejšej budúcnosti detí, ak je manželstvo rodičov nešťastné, pocítia to aj deti.

Tu je 6 dôvodov prečo škodí deťom viac nefunkčné manželstvo ako rozvod.

Nezvykne si na neustáli boj medzi rodičmi

Deti sú veľmi citlivé, práve preto vnímajú viac negatívne emócie. Rodinné spory môžu spôsobiť veľké škody na ich dušiach. Ak rodičia pravidelne jednajú s neúctou, tak sa dieťa nenaučí dobrý príklad a bude sa cítiť neustále v neistote. Aj keď cíti napätie, nepozná jeho dôvod a môže sa obviňovať za vzniknutú situáciu. Neskôr v dospelosti, to môže viesť k nízkej sebaúcte.

Napodobní vzťahový model svojich rodičov

Deti absorbujú všetko ako špongia, aj vzorce vzťahov vo svojom prostredí. Ak sú svedkami hádok, urážok, budú sa správať aj oni tak v podobných situáciách. Podvedome sa im môže vytvoriť obraz o manželstve, že to je niečo, čo spôsobuje smútok a hnev. V dospelosti im to sťaží situáciu, ak si budú chcieť vytvoriť láskyplný vzťah s niekým.

Bude mať problémy pri budovaní vzťahov

Dieťa vyrastajúce v toxickom prostredí môže mať problémy v dospelosti nielen s romantickými vzťahmi, ale aj s inými druhmi vzťahov a to už veľmi skoro. Konflikty doma spôsobia aj ťažkosti pri nadväzovaní dobrých pracovných vzťahov.

Bude viac náchylné na stres

Ak sa dieťa necíti v bezpečí ( na citovej stránke) ani doma, tak je veľká šanca na to, že si len ťažko bude vedieť poradiť so stresom. Bežné situácie bude prežívať oveľa ťažšie. Môže to viesť k úzkosti alebo k nočným moriam. Takéto dieťa v dospelosti zvláda konflikty oveľa ťažšie a často sa obviňuje nepodstatne.

Možno sa bojíte svojich vlastných pocitov

Spor a kritika nie sú rovnaké ako neúcta, veď tieto sa vyskytujú v každom zdravom vzťahu. Ale vyhýbanie sa, agresia a manipulácia znamenajú, že dieťa časom sa neodváži úprimne vyjadriť svoje emócie, lebo si myslí že to nie je bezpečné pre neho.

Zoberie si zlé návyky

Deti prijímajú často zlé návyky len preto, aby potlačili tým svoje zlé pocity. Takto môžu reagovať aj na zvýšený stres v zlom manželstve rodičov. Také je napríklad aj nadmerné hranie video hier, sladkosti alebo niečo iné čím sa odpútajú od reality. Môžu stratiť záujem o učenie, voči priateľom môžu byť netrpezlivý a môže sa stať že budú aj agresívny.

zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “6 dôvodov, prečo zlé manželstvo škodí deťom viac ako rozvod”