back to top
utorok, 23 apríla, 2024

Klaus – najlepšia rozprávka za posledných 10 rokov. Prečo?

Pred pozretím som pochybovala, či potrebujeme sviatočný film o pôvode Santa Clausa. Na konci 98-minútovej rozprávky som plakala ako malá.

Je nepravdepodobné, že každý bude mať rovnakú reakciu na prvú celovečernú rozprávku od spoločnosti Netflix, ale môžeme s istotou povedať: „Klaus“ je niečo úplne výnimočné.

Zápletka je nasledovná: sebecký poštár Jesper (Jason Schwartzman) dostane ultimátum – otvorí poštu na Arktíde alebo príde o rodinné dedičstvo. Jesper prežíva ťažké obdobie, ale na poslednú chvíľu sa spriatelil s nekomunikatívnym výrobcom hračiek Klausom (J.K. Simmons). Ich nečakané priateľstvo zmení dedinu zmietanú roky v sporoch, nehovoriac o egoistickom Jesperovi.

Prečo by ste to mali vidieť?

Klaus je osobným projektom jedného z tvorcov Ja, zloduch, Sergia Pablosa. S týmto menom možno nie ste oboznámení, ale určite ste videli jeho prácu – napríklad rozprávku Zvonár u Matky Božej a Tarzan.

Bývalý zamestnanec Disney sa snažil natočiť Klausa už posledných 10 rokov. Napokon v roku 2017 spoločnosť Netflix kúpila práva na jeho film.

Vďaka najnovšej technológii prináša Klaus do 21. storočia klasickú dvojrozmernú animáciu. A ak sa na to budete pozerať s pôvodným dabingom, oceníte prácu prvotriednych hercov ako Jason Schwartzman, J.K. Simmons, Rashida Jones a Joan Cusack.

Ak dokážete oceniť klasickú rozprávku, určite by ste mali vidieť aj Klausa. Na rozprávke pracovalo 250 animátorov a výsledok je pôsobivý.

Film však nemá počítačovú grafiku. Aj tie najneuveriteľnejšie scény (napríklad padajúce cencúle) sú nakreslené rukou. Skvelé!

Vo všeobecnosti „Klaus“ pripomína klasickú disneyovku. Niet divu, že Pablos a hlavný animátor James Baxter pracovali mnoho rokov v štúdiách Walta Disneyho.

Pablos veľmi dôvtipne rozoberá  mytológiu o pôvode Santa Clausa, ktorého nikdy nenazval menom. Všetky zvyčajné rituály (nechanie keksíkov, listy od detí, červený kostým) sú opísané v obsahu príbehu.

Čo nefungovalo?

Štúdio je na vine. Podľa traileru od spoločnosti Netflix nie je vôbec jasné, že rozprávka nie je len o rozprávaní o legende Santa Clausa. Dej je oveľa bohatší, o traileri sa to opovedať nedá.

Pablos hovorí, že pôvodne ho inšpiroval film Batman začína (kvôli nemu dokonca nazval rozrpávku „Santa začína“).

Zrátané a podčiarknuté: toto musí sledovať celá rodina.

Zábavný, dojímavý a neuveriteľne krásny „Klaus“ má vysokú šancu stať sa vianočnou klasikou. Toto je príbeh o tom, ako nájsť svoje miesto na svete, a pripomína, že každý má svoje vlastné charakteristiky, ktoré stojí za to oceniť.

Klausa si na Netflixe môžete pozrieť už od 15. novembra. Toto je trailer:

Pozriete si túto rozprávku?

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Newsletter

Prečítaj si

Okamžite prestaň dávať plastové nádoby na potraviny do Mikrovlnky. Lekár radí čo je lepšie. Ide ti to život

Väčšina z nás už pravdepodobne použila plastové nádoby na potraviny na uskladnenie zvyškov a ich ohriatie v mikrovlnnej rúre na druhý deň. Jeden odborník...

Je otcom troch detí, žije z dávok a nemá v úmysle hľadať si prácu, pretože to nie je súčasťou jeho viery.

Matt a Adele Allenovci, britský pár s tromi deťmi, sú fanúšikmi off-grid výchovy. Svojim deťom dávajú veľkú voľnosť, nechávajú ich jesť, čo chcú, a chodiť...

Nasledovala som nový trend a rozhodla som sa nejesť mäso po dobu 9 mesiacov. Výsledky boli v skutku kontroverzné

Ahoj! Volám sa Lena, pochádzam z Ruska a študujem na univerzite. Venujem sa športom a rada píšem články. Nedávno som sa rozhodla, že prestanem...
Verified by MonsterInsights