Vedci zistili, že tehotné ženy, ktoré trpia nevoľnosťou, majú v mnohých prípadoch inteligentnejšie deti

Tehotenstvo môže byť úžasné, ale aj veľmi náročné, najmä ak je sprevádzané rannou nevoľnosťou, ktorá patrí medzi najnepriaznivejšie aspekty obdobia mnohých budúcich mamičiek.

Našťastie pre vás máme niekoľko dobrých správ: jedna štúdia ukázala, že hormóny, ktoré spôsobujú rannú nevoľnosť, sú tie isté hormóny, ktoré súvisia s vývojom mozgu u detí. Čo to znamená?

Nepohodlie s cieľom

 

Výskum publikovaný v časopise Journal of Pediatrics odhalil, že nevoľnosť, ktorá sa vyskytuje počas tehotenstva, je vynikajúcim znakom vysokého IQ u detí. Okrem toho, čím vyššia je intenzita nevoľnosti, tým vyššia bude predpokladaná inteligencia dieťaťa. Štúdia zahŕňala 121 žien, ktoré otehotneli v rokoch 1998 až 2003, a hladiny IQ detí sa analyzovali, keď boli vo veku 3 až 7 rokov.

Dlhodobé výsledky

 

Iné štúdie, napríklad štúdia uverejnená v časopise JAMA Internal Medicine, odhalili, že ranná nevoľnosť počas tehotenstva je dobrým signálom, pretože súvisí s nižšou pravdepodobnosťou potratu. Inými slovami, ranná nevoľnosť má ochrannú funkciu, pretože to znamená, že hladiny hormónov sú dostatočne vysoké na udržanie tehotenstva. Je to však prvýkrát, čo sa ukázalo, že nevoľnosť naznačuje, že deti budú po narodení inteligentnejšie.

 

Neurónový vývoj pri maximálnom výkone

 

Ranná nevoľnosť nie je vôbec príjemná, ale pri myšlienke na to, že má zmysel a cenu, nás núti pozerať sa na veci trochu inak. Deti matiek, ktoré mali rannú nevoľnosť, mali na IQ testoch vyššie skóre ako deti, ktorých matky počas tehotenstva netrpeli žiadnou nevoľnosťou. Ide o zvýšenie hormónu menom choriogonadotropín (GCH), ktorý vysvetľuje, prečo máte túto nepríjemnú rannú nevoľnosť. Vytvára ideálne prostredie pre placentu a pre lepší rozvoj neurónov u detí.

Všetko to prejde

 

Táto štúdia povzbudzuje ženy, ktoré trpia rannou nevoľnosťou medzi prvým týždňom a obdobím medzi 14. až 16. týždňom, čo je čas, keď začínajú pociťovať ďalšie príznaky tehotenstva, ako je ospalosť, únava a opuch. Avšak vedomie, že nevoľnosť môže mať aj takúto výhodu, dáva ženám, ktoré ňou trpia, väčšiu silu.

Čo si myslíte o tomto objave? Zažili ste alebo ste pociťovali nevoľnosť počas tehotenstva? Podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch.

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Vedci zistili, že tehotné ženy, ktoré trpia nevoľnosťou, majú v mnohých prípadoch inteligentnejšie deti”