21 lekcií, ktoré sa musíte naučiť do 30-tky. Váš život nie je skúškou

Justin Brown uverejnil na svojom blogu článok, ktorý vás prinúti zamyslieť sa nad svojím životom.

„Každý hovorí, že život je váš najväčší učiteľ. Tieto lekcie som sa musel naučiť tým ťažším spôsobom. Teraz mám po tridsiatke a chcel by som vedieť, aké dôležité sú tieto životné lekcie.

Ak máte menej ako 30 rokov, zvážte každú lekciu, ktorú s vami zdieľam. Ak ste starší ako 30 rokov a ešte ste sa ich nenaučili, je čas to urobiť.

Začnime…

  1. Nikto vám nepomôže. Nakoniec budete musieť prevziať zodpovednosť za svoj vlastný život. Vy sami si musíte pomôcť.
  2. Nemôžete urobiť všetko. Možno v sebe cítite neobmedzený potenciál a máte ho. To je dobrý pocit. Existujú však obmedzenia. Ak niečo robíte, zamerajte sa na jednu vec a potom prejdite na ďalšiu.
  3. Na vašich zlyhaniach naozaj nezáleží. Ľudia na zlyhania rýchlo zabudnú, preto nemusíte mať kvôli nim obavy. Počítajú sa iba víťazstvá a čím rýchlejšie prehráte, tým rýchlejšie vyhráte.
  4. Musíte pravidelne cvičiť. Postarajte sa o svoje zdravie a telo. Ak to začnete robiť teraz, potom, keď zostarnete, budete radi, že ste si zvykli na pravidelný pohyb a cvičenie.
  5. Úspech je výsledkom vytrvalosti. Nevzdávajte to. Vaše sny sú dôležité. Je ťažké ich dosahovať, ale stojí to za to.
  6. Neskôr znamená nikdy. Ak začnete odkladať to, čo potrebujete urobiť, nedokončite to (a pravdepodobne ani nezačnete).
  7. Skúsenosti a emócie sú dôležitejšie ako peniaze. Mať peniaze v banke je dobré, ale keď sa obzriete späť, emócie a spomienky, ktoré ste zažili, vám prinesú pocit spokojnosti a pokoja. Na tom záleží.

  1. Začnite šetriť peniaze hneď teraz. Napriek tomu, čo som už písal vyššie, záleží na peniazoch. Ale nie za účelom nákupu najnovších módnych trendov. Skôr sa držte zvyku založenom na pravidelnom udržiavaní určitého percenta vášho príjmu. Verte mi – začnite to hneď a v nasledujúcich rokoch mi budete ďakovať.
  2. Šťastie prichádza k tým, ktorí tvrdo pracujú. Môžete mať šťastie mnohokrát. Vaše šance na úspech však budú závisieť od vašej vytrvalosti. Vyviňte úsilie. Šťastie príde.
  3. Svet je plný nespravodlivosti. Vo vašom živote existuje náhoda týkajúca sa toho, čo sa deje okolo vás. Prijmite to. Uistite sa, že ste pripravení na to najhoršie. Môže sa to stať.
  4. Každé stretnutie je dôležité. Neberte ľudí ako samozrejmosť. Rešpektujte životy iných ako aj to, kde sa vo svojom živote práve nachádzajú.
  5. Neexistuje žiaden správny čas. Ak chcete niečo urobiť, začnite hneď teraz. Urobte malý krok vpred. To je všetko, čo musíte urobiť. Ale nečakajte. Urobte ten krok hneď teraz.
  6. Odstrihnite sa od bývalých partnerov. Ak sa váš vzťah nedá obnoviť, posuňte sa vpred. Urobte to však s rešpektom a komunikáciou. Nechajte ich žiť svoj život.
  7. Na vašich slabostiach nezáleží. Všetci máme nedostatky. Prijmite všetko, čo máte. Priznajte si to. Nájdite spôsob, ako s tým budete vedieť žiť. To vám môže pomôcť ukázať vaše silné stránky.
  8. Všetky možnosti rastu sú mimo vašej komfortnej zóny. Život môže byť pohodlný. No týmto spôsobom sa zaseknete v rutine. Musíte aj naďalej čeliť výzvam. Áno, mimo vašej zóny pohodlia je to nepríjemné. Existujú tam však zaujímavé príležitosti, ktoré už nikdy v živote nemusíte zažiť.
  9. Vaše vzdelanie nekončí po ukončení strednej alebo vysokej školy. Človek sa učí do posledného dychu. Prijmite získavanie vedomostí a skúseností.

  1. Všetko, čo stojí za to urobiť, si vyžaduje čas. Dosiahnutie vašich cieľov znie dobre, ale trvá to dlhšie, ako sa očakáva. Vydajte sa na cestu a akceptujte postupný pokrok, s ktorým budete postupovať. Bude to trvať dlhšie, než si viete predstaviť.
  2. Vaši rodinní príslušníci sú najdôležitejšími ľuďmi vo vašom živote. Je ľahké považovať členov vašej rodiny za samozrejmosť. Keď však dospejete, prehodnotíte, čím všetkým si prešli, len aby ste dostali život, ktorý teraz máte. Vychádzajte s nimi dobre a vážte si ich za to, kým sú – za ich silné aj slabé stránky.
  3. Vaši online priatelia nie sú vašimi skutočnými priateľmi. Znie to možno kruto, ale je to pravda. Vaši skutoční priatelia sú tí, ktorí sú pri vás, keď ich naozaj potrebujete.
  4. Láska je najpríjemnejšia ale aj najbolestivejšia emócia, akú poznáme. S týmto faktom sa dá urobiť len málo. Musíte prijať bolesť. Bolí to. Ale prejdenie si bolesťou vás priblíži k tomuto najpríjemnejšiemu životnému zážitku.

 

  1. Váš život sa už začal. Neexistujú žiadne generálky. To je všetko. Už to žijete. Preberajte za to zodpovednosť. V každom okamihu existuje zmysel a príležitosť. Život sa deje tu a teraz.

 

Čo si myslíte o týchto životných lekciách?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “21 lekcií, ktoré sa musíte naučiť do 30-tky. Váš život nie je skúškou”