9 testov, ktoré by mal podstúpiť každý, ak nechce ochorieť. Sú pre naše zdravie veľmi dôležité

 

Pre tých, ktorí si pravidelne kontrolujú svoje zdravie, otázka, prečo chodia na testy, nie je žiadnym prekvapením. Dospelým aj deťom sa odporúča, aby na ne chodili raz ročne, ak sa u nich nevyskytnú žiadne vážne príznaky.

Zoznam testov sa však líši v závislosti od veku a prítomnosti chronických zdravotných problémov. Najkompletnejší balík testov vám určí váš obvodný lekár a na základe toho sa určí zistená diagnóza.

Existujú však všeobecné odporúčania pre ľudí starších ako 35 rokov. Takto vyzerajú:

Ochorenia kardiovaskulárneho systému

Je potrebné urobiť: všeobecný a biochemický krvný test.

Ako často: 2-krát ročne.

Dôležité ukazovatele:

  • Najdôležitejší je cholesterol v krvi. Vysoký cholesterol naznačuje riziko vzniku aterosklerózy a koronárnych srdcových chorôb.
  • Norma na celkový cholesterol je 3,61 – 5,21 mmol / L.
  • Hladina „zlého“ cholesterolu (LDL) je 2 250 – 4 820 mmol / L.
  • Hladina „dobrého“ cholesterolu (HDL) je 0,71–1,71 mmol / l.

Dôležité:

ALT (alanínaminotransferáza) a AST (aspartátaminotransferáza) – zvýšenie týchto ukazovateľov naznačuje problémy s pečeňou.

Norma ALT u žien je do 31 jednotiek / liter, u mužov do 41 jednotiek / liter.

Norma AST u žien je do 31 jednotiek / liter), u mužov – do 35–41 jednotiek / liter.

C-reaktívny proteín je indikátorom zápalového procesu alebo nekrózy tkaniva.

Norma pre každého je menšia ako 5 mg / l.

Trombóza

Je nutné urobiť koagulogram.

Ako často: raz ročne.

Dôležité ukazovatele:

APTT (časové obdobie, počas ktorého sa tvorí krvná zrazenina): 27–49 sek.

Index trombózy (pomer času zrážania plazmy a času zrážania kontrolnej plazmy) je 95–105%.

Fibrinogén (prvý faktor systému zrážania krvi) – 2,0–4,0 g / l alebo 5,8–11,6 μmol / l.

Trombocyty – 200 – 400 × 109 / l.

 

Cukrovka

Je nutné urobiť analýzu krvi na cukor z prstu.

Ako často: 2-krát ročne.

Dôležitý ukazovateľ:

Hladina glukózy v krvi: normálna – 3,3–5,5 mmol / L.

Musí sa urobiť: krvný test na glykovaný hemoglobín.

Norma je menšia ako 6%.

6,0–6,5% – zvýšené riziko vzniku cukrovky a komplikácie, ktoré sa s ňou spájajú.

Onkologické choroby

Testy po 40.roku života by sa mali robiť jedenkrát za 2 roky.

 

Rakovina hrubého čreva a konečníka

Musí prejsť: analýza stolice na prítomnosť okultného krvácania.

Prítomnosť krvi naznačuje skryté krvácanie z dolného gastrointestinálneho traktu, čo môže indikovať prítomnosť nádoru.

 

Rakovina krčka maternice

Je potrebné vziať: cytologický výter z krčka maternice, ktorý sa odoberie počas gynekologického vyšetrenia.

Ukazuje prekancerózne zmeny na sliznici krčka maternice – CIN (cervikálna intraepiteliálna neoplázia).

 

Leukémia (rakovina krvi)

Musí sa vykonať: všeobecný krvný test.

Pri leukémii sa počet lymfocytov mení (môže byť vyšší alebo nižší, ale nikdy nie je normálny). Počet krvných doštičiek klesá (môže byť 4 až 5-krát nižší ako spodná hranica normy). Rýchlosť sedimentácie erytrocytov je pri leukémii významne zvýšená.

Choroby gastrointestinálneho traktu

Musí prejsť: analýza stolice

Ako často: 1-krát za 2 roky.

  • Umožňuje identifikovať choroby čreva, žlčového systému, pankreasu.
  • Na diagnostikovanie infekcie Helicobacter pylori, ktorá spôsobuje gastritídu a žalúdočné vredy, sa používa dychový test na ureázu (jeden z produktov metabolizmu baktérie Helicobacter pylori je ureáza).

Endokrinné choroby

Je potrebné urobiť krvný test na hormóny štítnej žľazy.

Ako často: 1-krát ročne alebo po zažití stresových situácií.

Dôležitý ukazovateľ:

  • TSH (hormón stimulujúci štítnu žľazu) je hlavným regulátorom štítnej žľazy, ktorý je produkovaný hypofýzou.
  • Norma je 0,4 až 4,0 mU / l.
  • Zvýšené hladiny TSH v krvi môžu naznačovať hypotyreózu, ochorenie štítnej žľazy (nevytvára sa dostatok hormónov). Znížená hladina TSH sa nazýva tyreotoxikóza a vyznačuje sa nadbytkom hormónov štítnej žľazy v tele, čo môže viesť k narušeniu fungovania nervového systému a tiež k narušeniu činnosti buniek zodpovedných za správny srdcový rytmus.

Ochorenia obličiek a močových ciest

Je potrebné urobiť všeobecnú analýzu moču.

Ako často: 2-krát ročne.

Dôležitý ukazovateľ:

  • Koncentrácia proteínu. Mala by byť nižšia ako 0,140 g / l.

Uložte si túto poznámku pre seba!