back to top
streda, 24 apríla, 2024

Európa začína bojovať proti elektrickým kolobežkám. Spôsobujú nehody a veľké zranenia

Európske mestá hľadajú spravodlivosť pre dvojkolesový fenomén, ktorý „osviežil“ mestskú krajinu po na svete: elektrické kolobežky. Niekto ich navrhuje úplne zakázať, iní by chceli jazdcov prinútiť, aby sa na ne robil vodičský preukaz.

Kritici zaznamenali rastúci počet zranení a dokonca aj úmrtí v dôsledku používania elektrických kolobežiek. Vidia ich ako novú nepríjemnosť pre chodcov, cyklistov aj vodičov. Priaznivci ich však nazývajú skokom do budúcnosti bez toho, aby spôsobovali znečistenie planéty.

https://www.instagram.com/p/Bx5Ha6WiBYN/

Francúzsko

V pondelok sa francúzska vláda stretla s obeťami nehôd na kolobežkách a pripravuje nové pravidlá. Podľa júnovej štúdie, len v samotnom Paríži sa nachádza viac firiem vyrábajúcich tento druh dopravy, ako v USA a cez historické ulice preletí najmenej 20 000 kolobežiek.

Väčšina z nich sú prenajaté dopravné prostriedky, ktoré si môžete požičať a zaparkovať kdekoľvek, čo je obzvlášť obľúbené u turistov a tínedžerov.

Obete však tvrdia, že títo používatelia nepoznajú francúzske pravidlá cestnej premávky a nemôžu byť vždy zodpovední za nehody. Len počas tohto roku boli jeden jazdec bol zabitý a desiatky boli zranení.

Paríž ukladá pokutu 135 eur za jazdenie na elektrických kolobežkách po chodníku. Starostka chce obmedziť rýchlosť kolobežky na 20 kilometrov za hodinu vo väčšine oblastí a na 8 kilometrov za hodinu v oblastiach s rušnou pešou premávkou. Plánuje obmedziť počet prevádzkovateľov na tri a ohraničiť počet skútrov.

Nové pravidlá, ktoré sa očakávajú v septembri, rozšíria tieto obmedzenia na celoštátnej úrovni a potenciálne môžu zahŕňať pokuty až do výšky 1 500 EUR.

Kritici chcú stanoviť vekové limity pre jazdcov a požadovať, aby prešli vodičskými skúškami a poistením tak, aby vláda neplatila lekársku starostlivosť alebo iné škody, ktoré spôsobia svojou jazdou.

 

Nemecko

Berlín legalizoval elektrické kolobežky pred dvoma mesiacmi a rýchlo si uvedomil, že potrebujú prísnejšie pravidlá. Berlínska polícia zvýši hliadky, aby zabránila nezákonnému správaniu. Len od polovice júna bolo pri nehodách kolobežiek zranených 34 ľudí a väčšina prípadov bola spôsobená neopatrným správaním sa jazdcov.

https://www.instagram.com/p/B5njehiFE1t/

Zatiaľ čo ľudia preferujúci kolobežky tvrdia, že je to spôsob, ako znížiť počet dopravných prostriedkov znečisťujúcich ovzdušie, odporcovia kolobežiek hovoria, že ich používajú hlavne ľudia, ktorí by inak jazdili verejnou dopravou.

Veľká Británia

Vo Veľkej Británii je zakázané jazdiť s elektrickou kolobežkou na chodníkoch a ich používanie na cestách je trestným činom, nakoľko nespĺňajú právne predpisy vyžadujúce poistenie, dane a práva vodiča. Právnici už kvôli tomu aj protestovali a tvrdili, že nastal čas zmeniť pravidlá.

Televízna moderátorka, 35-ročná Emily Hartridgeová, sa stala prvou osobou v Spojenom kráľovstve, ktorá bola zabitá pri jazde na elektrickej kolobežke – bola zrazená nákladným autom na juhu Londýna. Nasledujúci deň, 14-ročný chlapec utrpel poranenie hlavy po zrážke s autobusovou zastávkou.

Španielsko

Elektrické kolobežky zaplavujú panorámu miest veľkých španielskych miest a oficiálny regulačný úrad pre dopravu pripravil nové usmernenia – ich schválenie však závisí od toho, či a ako španielski politici vytvoria novú vládu po tom, čo bol parlament rozpustený v aprílových národných voľbách.

Medzitým si mestá ukladajú vlastné obmedzenia.

V Madride sú prilby povinné iba pre osoby mladšie ako 16 rokov. V Barcelone sú však záväzné pre všetkých, práve tu 92-ročná žena zomrela po zrazení sa elektrickou kolobežkou. Človeka riadiaceho kolobežku súdili za zabitie, ale nakoniec mu bola uložená pokuta za nedodržanie pravidiel.

Používatelia kolobežiek môžu jazdiť po cestách len v jednom jazdnom pruhom a v jednom smere, pričom dodržiavajú maximálnu povolenú rýchlosť 30 kilometrov za hodinu.

Belgicko

Aj Brusel, hlavné mesto Belgicka a Európskej únie, bol doslova zaplavený takýmito vozidlami za posledný rok. Každý z 19 magistrátov, ktoré tvoria Brusel, však má vlastné pravidlá týkajúce sa kolobežiek. Niektoré ukladajú pokuty alebo obmedzujú rýchlosti, zatiaľ čo iné ukladajú obmedzenia v parkovaní.

Hovorkyňa mesta uviedla, že doposiaľ došlo k jednej smrteľnej nehode spôsobenej elektrickou kolobežkou. Nemocnica tvrdí, že v dôsledku nehôd na kolobežkách sa denne zaoberajú približne dvoma takýmito prípadmi.

 

Taliansko

Minulý mesiac talianske ministerstvo dopravy stanovilo nové pravidlá pre elektronické kolobežky, segwaye, hoverboardy a iné netypické druhy dopravných prostriedkov.

Kolobežky sú povolené na uliciach, ale nemôžu sa pohybovať rýchlejšie ako 30 kilometrov za hodinu. Na peších zónach je rýchlosť elektrickej kolobežky obmedzená do 6 km/h. Teraz musia talianske mestá identifikovať tieto oblasti a umiestňovať tam značky, ako aj stanoviť pravidlá pre spoločnosti, ktoré ich prenajímajú.

Holandsko

V Holandsku stále dominujú bicykle. Elektrické kolobežky sú zriedkavé a nie sú povolené na verejných komunikáciách. Holandské združenie poisťovateľov tento týždeň varovalo dovolenkárov, ktorí majú možnosť na dovolenke používať elektronické kolobežky, pretože vodiči na holandských cestách nie sú poistení.

Balkánske krajiny

V balkánskych krajinách elektronické skútre a kolobežky stále pôsobia v šedej zóne, s výnimkou Slovinska, ktoré vyvíja právne predpisy, ohraničujúce ich pohyb len na pešie zóny a cyklistické chodníky.

Maximálna rýchlosť bude obmedzená na 25 kilometrov za hodinu, ale v peších zónach musia elektrické kolobežky ísť rýchlosťou všetkých bežných chodcov. Platia pre ne rovnaké miestne pravidlá ako pre bicykle, čo znamená, že musia mať svetlá a u maloletých jazdcov sa bude vyžadovať prilba.

Fínsko

V Helsinkách vo Fínsku polícia prvýkrát vydala používateľom elektrických kolobežiek štyri pokuty – robili nebezpečné manévre na chodníku plnom ľudí. Fínski lekári neskôr uviedli, že s príchodom požičovní kolobežiek sa počet zranení v uliciach mesta výrazne zvýšil.

V súčasnosti existuje v metropolitnej oblasti Fínska šesť rôznych prevádzkovateľov prenajímania kolobežiek. Záujemca si môže prenajať ľubovoľnú kolobežku, ktorá predtým prešla registračným procesom. Aktivácia kolobežky stojí 1 euro, potom užívateľ zaplatí 25 centov za každú minútu.

Aký je váš vzťah k týmto elektrickým kolobežkám?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...
Verified by MonsterInsights