back to top
streda, 24 apríla, 2024

Matka bez servítky vysvetlila, prečo by ľudia ľudia počkať s návštevou novorodencov

Narodenie dieťaťa je významnou udalosťou nielen pre samotných rodičov dieťatka. Starí rodičia, strýkovia a tety, ako aj všetci ostatní príbuzní a priatelia, sú na ceste k vám, aby sa pozreli na nový prírastok do rodiny.

V tomto chaose však často zabúdajú na to, kto to najviac potrebuje: Sú to práve matky, ktoré prežívajú nie príliš ťažké časy.

Katie Bowmanová, matka dvojčiat a ich staršej sestry, nedávno napísala dojímavý príspevok o tom, aké dôležité je dať matke odpočinok po pôrode.

Prečítajte si ho:

Foto: Facebook / Living My Family Life

Jedna fotografia je niekedy viac ako tisíc slov.

Toto som ja asi po prvom dni od narodenia mojej najstaršej dcéry. Neviem, kto tú fotografiu urobil, ale myslím si, že je hneď jasné, ako sa cítim.

1-2 dni. Žiadam až príliš veľa?

Doprajte novopečenej mamičke 1-2 dni na to, aby si uvedomila, že z jej tela práve vyliezol malý človek. 1-2 dni na to, aby sa konečne osprchovala a spláchla zo seba všetok ten pot a krv. 1-2 dni na prekonanie bolesti bradaviek a na naučenie toho, ako má dojčiť. 1-2 dni nato, aby sa pokúsila trochu vyspať, pretože je úplne vyčerpaná.

Predtým, ako ste začali novú etapu života v úlohe matky, museli ste si prejsť jednou z najbolestivejších, najúnavnejších a najúchvatnejších období svojho života – pôrodné bolesti. Naozaj každý zabudol, aké je to emocionálne a fyzicky náročné? Najmenej zo všetkého na svete teraz chcete, aby k vám zavítal každý, koho poznáte, a predávali si vaše dieťa zatiaľ čo vy ste ani len neprišli k  zmyslom.

zdroj photo:pexels.com

Naučiť sa dojčiť nie žiadna prechádzka ružovou záhradou. Napríklad, dieťa sa neprisaje okamžite na odkrytú bradavku ako nejaký magnet. Pravdou je, že musíte mať správnu techniku, aby sa prisalo a dokázalo sať. S pomocou zdravotnej sestry si skúsite aj druhú stranu, a budete mať pocit, že vaše prsia vidí celé oddelenie. Nehovoriac o nepríjemnom pocite z toho, že sa k vám chystá návšteva.

Vaša vagína a brucho doslova plače od bolesti. Pôrod sa vo väčšine prípadov nezaobíde bez zašívania tých najintímnejších oblastí . Na tvrdej nemocničnej posteli si nemôžete pohodlne ľahnúť, pretože v akejkoľvek polohe vám bude niečo vadiť a len sotva môžete sedieť, stáť, ležať či chodiť.

Vážne, moja vagína ma bolela ďalšie 2-3 týždne po pôrode.

zdroj photo:pexels.com

Neodchádzajte z nemocnice, kým si nevyprázdnite črevá bez toho, aby vám nevypadla maternica. Ako sa to však dá, ak máte na izbe veľa návštevníkov?

Každý si chcel fotiť novorodenca, no samotná matka sa nemá šancu odfotiť ani s vlastným dieťaťom! Musela som niekoho požiadať, aby nás spolu vyfotografovali; okrem tejto jedinej fotografie mám zábery až tesne po pôrode, kde sme nahí aj od krvi. Ďakujem láskavej pôrodnej asistentke, ktorá nebola lenivá vziať môj telefón a urobiť mi tú najvzácnejšiu fotografiu.

Každý sa chce pochváliť, že dieťa videl už prvý deň po pôrode. Títo ľudia potrebujú len uspokojiť svoju potrebu držať dieťa v náručí. Ak im nedovolíte, aby vás navštívili v nemocnici, ste sebecká, nedôverčivá hysterka.

A potom začnú komentáre typu „teraz vyzeráš, akoby si bola v 4. mesiaci, nie v 9.“ alebo „vyzeráš unavene“. Prepáčte, ale v akom svete sa považuje za normálne komentovať vzhľad ženy, ktorá práve porodila?! SME MIMORIADNE ZRANITEĽNÉ! Ak by ma moja vagína tak veľmi nebolela, ukázala by som vám pár chmatov z kung-fu.

zdroj photo:pexels.com

Áno, sú ľudia, ktorí zbožňujú návštevy.

O nich však nie je reč. Ide o ľudí, ktorí sa pokúsili požiadať ostatných, aby počkali s návštevou deň alebo dva, no oni reagovali tak, akoby ste im zakázali byť súčasťou života vášho dieťaťa.  

Cítim sa veľmi milovaná, pretože každý túži po tom vidieť naše dieťa, a som veľmi šťastná, že každý chcel byť súčasťou jej života. Nemyslela som si však, že presvedčiť ľudí, aby ma pár dní nenavštevovali, môže byť také ťažké. „Nebudeme dlho.“ – veta, po ktorej nemáte žiadnu moc sa hádať, takže tam sedíte a s výrazom odsúdenca čakáte, kým nedostanú svoju dávku dieťaťa.

Keď sa niekomu z vašich priateľov narodí dieťa, spomeňte si na to, ako unavene vyzerá novopečená matka. Viem, že vás to zaujíma, ale nezabúdajte: návšteva dieťaťa nie je právo, ale privilégium. Ak vás to urazí, zostaňte doma a napíšte si status s nahnevanými smajlíkmi.

Súhlasíte?

zdroj: https://www.facebook.com/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...
Verified by MonsterInsights