Prečo sa inteligentné ženy tak často zamilujú do toxických partnerov? Psychológovia uvádzajú 3 dôvody

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo sa vaša najlepšia kamarátka, inteligentná osoba s dobrým srdcom stretáva s mužom, ktorého považujete za „stroskotanca“, ktorý jej nesiaha ani po päty? Alebo prečo vaša kolega, s ktorou by ste sa kedykoľvek vymenili, chodí každé ráno do práce a sťažuje sa na hrozné správanie svojho manžela?

Ako sa stalo, že tieto inteligentné úspešné ženy skončili v takomto toxickom vzťahu?

Štúdie ukazujú, že ženy tohto typu sú častejšie závislé od toxických mužov.

Prečo však ženy, ktoré si udržujú vysoké štandardy vo všetkých ostatných aspektoch svojho života, si vo vzťahoch nastavia latku celkom nízko?

Psychológovia tvrdia, že existujú 3 dôvody:

  1. Produktívne ženy viac snažia

zdroj foto: pexels.com

Úspešné ženy sa stanú úspešnými, pretože do svojej práce vkladajú úsilie. Vedia, že úsilie sa vypláca, takže veria, že vo vzťahoch funguje ten istý algoritmus.

„Inak povedané, toto pochopenie si prenesiete aj do iných oblastí života bez toho, aby ste si to uvedomovali – budete veriť, že ak budete tvrdo pracovať na svojich vzťahoch, stanú sa silnými a dlhotrvajúcimi,“ hovorí psychologička Perpetua Neo. „Pridajte k tomu empatiu a potom sa žena začne báť, pretože má obavy z toho, prečo sa jej muž správa presne tak, ako sa správa.“

Inými slovami, produktívne ženy majú tendenciu stále viac dávať.

  1. Toxickí muži priťahujú silné ženy

zdroj foto: pexels.com

Úspešné ženy nie sú slabé, skôr sa stávajú obeťami práve preto, že sú presným opakom slabosti.

„Bežná mylná predstava je, že títo muži sú priťahovaní k slabým ženám, no v skutočnosti je to naopak – patologicky egocentrickí chlapi chcú silné ženy, ktoré im môžu dať veľa,“ píše autor Bobby Palmer.

Prečo teda títo muži lovia výhradne silné ženy? Palmer tvrdí, že je to preto, že muži tohto typu hľadajú ženy, ktoré dokážu neustále podporovať ich „prekvapivo krehké“ ego.

Okrem toho, chcú mať po svojom boku niekoho „silného a stabilného“, na koho môžu presunúť starostlivosť o seba – najmä niekoho dostatočne citlivého na splnenie ich „infantilných potrieb“, ako aj niekoho dostatočne inteligentného, kto by im pripomínal, akí sú múdri. Okrem toho ich priťahujú sebestačné ženy, pretože o tie sa nemusia špeciálne starať.

„Čo tieto ženy dostanú na oplátku? Predstava o alfa samcovi – je niečím zaujímavý, vtipný, očarujúci  a bystrý. To samozrejme komplikuje mnoho veci. Cítite, ako vás dobýva, no je to len dočasné.“

  1. Zaslepenosť sexom

Úprimne povedané, dobrý sex môže ľahko zatemniť našu myseľ. Navyše, väčšina ľudí na začiatku vzťahu neukazuje svoju toxickú povahu. V prípade, že máte pocit, že všetko je skvelé, môže byť pre vás ťažké pochopiť, ak sa veci začnú uberať nesprávnym smerom.

zdroj foto: pexels.com

Pridajte k tomuto sex, ktorý vytvára celú chémiu lásky, a nezdravé vzťahy sa rýchlo stanú toxickými. Ide o to, že výskum ukázal, že muži s osobnostnými charakteristikami „temnej trojice“ (narcizmus, psychopatia a bezcharakternosť) sú majstrami pri nadväzovaní vzťahov. Sú známi svojou pohotovosťou a schopnosťou konkurovať zástupcom svojho pohlavia, vďaka čomu získavajú nové partnerky.

Ženy zároveň prejavujú dvojaké túžby: chcú mať pri sebe milujúceho a verného partnera, no zároveň by neodmietli spoločnosť „zlých chlapcov“ na krátkodobé úlety.

Inými slovami,  výber sexuálneho partnera zohráva u silných žien značnú rolu. Ak teda tieto ženy upriamujú pozornosť na svoju sexualite, sú sebavedomé, skôr či neskôr budú pri mužovi tohto typu trpieť.

Spozorovali ste už tento jav aj vy?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Prečo sa inteligentné ženy tak často zamilujú do toxických partnerov? Psychológovia uvádzajú 3 dôvody”