Včelárom sa na Slovensku darí. Ich počet je najvyšší za posledných 20 rokov

Počet včelárov na Slovensku stúpa. Ich počet je dnes o 5000 viac ako pred niekoľkými rokmi. Stúpol aj počet včelstiev, pred 10 rokmi ich bolo o 100.000 menej.

Nové nariadenie vlády SR o poskytovaní pomoci na vykonávanie opatrení zahrnutých do vnútroštátneho programu pre sektor včelárstva si Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR konečne presadilo. Daniel Hrežík z MPRV SR tvrdí, že v súvislosti s Národným programom stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva Európskou komisiou (EK) si slovenskí včelári prilepšia. Môžu očakávať efektívnejšie a modernejšie opatrenia na ich podporu.

zdroj foto: pexels.com

Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR povedala: „Počet včelárov na Slovensku je dnes najvyšší za posledných 20 rokov. Slovensko je aj vďaka našej intenzívnej štátnej podpore jednou z mála krajín Európskej únie, kde ich počet narastá. Dnes máme na území registrovaných viac ako 19.150 včelárov s viac ako 305.000 včelstvami. Pred 10 rokmi bolo pritom na Slovensku o takmer 100.000 včelstiev a o 5000 včelárov menej.“

Okrem iných noviniek, sa môžu včelári tešiť aj na efektívnejši boj proti škodcom a chorobám včelstiev.

Agrorezort im pomôže v boji za obnovu stavu včelstiev a výskumu na zlepšenie ich podmienok. Okrem iného sa bližie pozrú aj na klieštika či mor včelieho plodu a iné závažné ochorenia, ktoré včelárom každoročne spôsobujú množstvo problémov.

zdroj foto: pexels.com

Štát sa plánuje zamerať na zisťovanie regionálneho pôvodu medu a identifikovanie falšovaného medu zo zahraničia. Poctiví slovenskí včelári nesmú byť ubmedzovaní lacnejším, no nekvalitným medom z iných krajín.

Pri príprave národného programu spolupracovali reprezentatívne organizácie v sektore včelárstva spolu s agrorezortom. Nariadenie bolo schválená pre viac ako mesiacom a pomoc z prostriedkov EÚ a z prostriedkov štátneho rozpočtu, bude včelárom poskytovaná počas najbližších troch včelárskych rokov – 2019/2020 až 2021/2022.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Včelárom sa na Slovensku darí. Ich počet je najvyšší za posledných 20 rokov”