Viete čo znamenajú skratky G+M+B nad dverami? Mená Troch Kráľov to ale nie sú!

Staré známe iniciály G+M+B nad dverami obývacích izbieb v bytoch a domoch pozná určite každý z nás. Mnohí si však myslia, že tieto tri písmená patria Trom kráľom, pravde je však úplne inde. Aj ked‘ sú písmenka náhodou aj inicálmi Gašpara, MelicharaBaltazára, originálny pôvod písmen patrí k latinskej vete Christus Mansionem Benedicat.

vysvätenie dveri-traja krali-c+m+bZdroj: youtube.com/Erzdiözese Wien

Požehnanie domov patrí k vianočným sviatkom tak, ako všetky ostatné vianočné tradície, ktoré sa na Slovensku dodržiavajú. Kňaz príde do domu, požehná rodinu a celé ich obydlie a napíše nápis zložený z troch písmen nad dvere. Máloktorý kňaz však domácim vysvetlí, čo vlastne nápis znamená. Mnoho ľudí si myslí, že sú to iniciály mien Troch Kráľov, ktorí prišli vzdať poctu Ježišovi, no tak to veru nie je.

Latinský nápis Christus Mansionem Benedicat v slovensčine znamená Ježiš Kristus žehnaj tomuto domu. Písmená sú vlastne C, M a B. Nie je to G, ako si to ľudia myslia, naozaj ide o C – Christus. Odkiaľ pochádza táto mylná domnienka o iniciáloch nevieme. Starší ľudia tvrdia, že ľudia v minulosti neboli vzdelaní natoľko, aby ovládali latinčinu a mohli si to spojiť s touto vetou. Písmenká si tak radšej skomolili, aby im pripomínali troch Kráľov, ktorých verne poznali.

zdroj: https://noizz.aktuality.sk/

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Viete čo znamenajú skratky G+M+B nad dverami? Mená Troch Kráľov to ale nie sú!”