Fínsko prejde na 4-dňový pracovný týždeň a 6-hodinový pracovný deň

Nová fínska premiérka, 34-ročná Sanna Marin, navrhla zaviesť v krajine 4-dňového pracovného týždňa a 6-hodinového pracovného dňa.

Ešte počas funkcie na poste ministerky dopravy a komunikácií povedala:

„Štvordňový pracovný týždeň a šesťhodinový pracovný deň. Prečo to nemôže byť ďalší krok? Kto povedal, že 8 hodín je finálne riešenie?

Verím, že ľudia si zaslúžia tráviť viac času s rodinou, so svojimi blízkymi, venovať ho koníčkom či iným dôležitým aspektom života, ako je napríklad kultúra. Možno to bude nová etapa v našom pracovnom živote.“

Teraz Fíni pracujú 5 dní v týždni, 8 hodín denne. Ľavica, s ktorou Marinovej vláda vytvorila koalíciu, požadovala 6-hodinové skúšobné obdobie.

Photo by Rene Asmussen from Pexels

Lee Andersson, minister školstva, podporuje túto myšlienku:

„Je dôležité, aby sme fínskym občanom dali príležitosť menej pracovať. Nejde o ženský štýl riadenia vecí, ale o zlepšenie života a čestné splnenie sľubov našim voličom.“

So 6-hodinovým pracovným dňom už dlhodobo experimentujú aj v susednom Švédsku. V roku 2015, v Gothenburgu, druhom najväčšom meste v krajine, sa pracovný deň v mestskej nemocnici znížil na 6 hodín bez znižovania platov. O dva roky neskôr boli výsledky zrejmé: pracovníci boli šťastnejší, zdravší a produktívnejší. Zároveň vzrástol počet a kvalita poskytovaných služieb.

Švédska dcérska spoločnosť Toyota taktiež skrátila pracovný deň na 6 hodín, čo viedlo k zvýšenej motivácii a zníženiu nákladov.

Podporujete myšlienku fínskeho predsedu vlády? Uvítali by ste to aj na Slovensku?

zdroj: https://www.huffingtonpost.it/

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Fínsko prejde na 4-dňový pracovný týždeň a 6-hodinový pracovný deň”