Nehanbite sa spievať svojmu dieťaťu: Spievanie je pre deti dôležité aj keď spievate falošne!

Aj keď ste na základnej škole práve nevynikali na hudobnej výchove, nehanbite sa spievať svojim deťom. Spievanky, uspávanky a rôzne riekanky existujú už od nepamäti a mamičky tak svojim hlasom deti vedeli vždy utíšiť. Nemusíte byť však žiadna šansonierka aby ste to dokázali. Stačia jednoduché rýmovačky s opakujúcimi sa motívmi a Vášmu dieťaťu to nesmierne pomôže.

 

„Malé deti majú rady, keď im spievate. Milujú krátke rytmické pesničky, v ktorých sa motívy stále opakujú,“ tvrdí Anne Bacus, psychologička a autorka kníh pre rodičov. Áno, je to tak. Deťom sa naozaj páčia veci, ktoré sa opakujú. Aj keď Vám už “Kolo kolo mlynské” takpovediac lezie krkom Vaše dieťa sa pri tejto melódii napríklad nemôže prestať usmievať. Takýmto spôsobom sa deti učia nové slová, ktoré si ľahšie zapamätajú ak sa v piesni či riekanke stále opakujú.

„Najväčšiu radosť však dieťaťu urobí tesný kontakt s Vami pri spievaní pesničky a jej hravosť. Dávate dieťaťu radosť zo života, ktorá ho bude dlho sprevádzať. Ak to zaberie, bude spievať s Vami a potešenie zo spevu si uchová natrvalo,“ dodáva Anne Bacus. Sama tvrdí, že falošnosť spevu v tomto nehrá žiadnu rolu. Preto neodporúča aby ste svoj spev jednoducho nahradili piesňami z CD-čka, pretože by to nemalo rovnaký efekt.

Fakty o speve rodičov deťom:

# 1  Podľa štúdii, spev vie deti a kojencov upokojiť oveľa efektívnejšie ako rozprávanie.

 

# 2  Veci tvrdia, že deti su spevom doslova fascinované. Preto ľudia pri rozprávaní s deťmi menia svoju hlas a rozprávajú viac melodicky.

 

# 3  Piesne, ktoré deťom spievate nemusia byť vždy veselé. Treba deťom vysvetliť, že život nie je vždy veselý a ak sa cítia smutne nie je to nič “nenormálne”. 

 

# 4  Deťom sa spoločne s rodičmi spieva o čosi lepšie ak spievate vo vyšších tónoch.

 

Spievate alebo spievali ste aj Vašim deťom? 

zdroj:takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Nehanbite sa spievať svojmu dieťaťu: Spievanie je pre deti dôležité aj keď spievate falošne!”