Alarmujúci stav: Počet samovrážd medzi tínedžermi stúpa!

Dlhé roky boli samovraždy medzi tínedžermi veľmi ojedinelým javom no medzi rokmi 2007 a 2017 sa ich počet navýšil. Jedná sa o skok až o alarmujúcich 56% vo vekovej kategórii od 10 do 24 rokov. To predstavuje nárast zo 6,8 samovrážd na 100 000 ľudí na 10,6 samovrážd. Samovraždy sa tak stali druhým najčastejším dôvodom smrti medzi tínedžermi. Na prvom mieste sú nehody a samovraždy u tínedžerov predbehli aj vraždy, informuje portál Washigton Post.

 

“Iba to, že sa na tieto čísla pozerám, len ťažko si človek pomyslí, že nie sú úplne znepokojivé. Mali by slúžiť ako volanie po zásadnom kroku,” tvrdí detská psychologička z Národného inštitútu mentálneho zdravia, Lisa M. Horowitz. Ak by bola takáto úmrtnosť spôsobená novou chorobou alebo infekciou, každý by to riešil. No o týchto číslach veľa ľudí nevie a samovraždy nie sú považované za krízu verejného zdravotníctva.

 

Monochrome Photo of Woman Sitting On Floor

Zdroj: pexels.com

 

Aké sú možné dôvody?

Možnými dôvodmi je vlastníctvo zbraní, ktoré sa v USA vymyká spod kontroly. V USA je viac zbraní na jednu osobu ako v ktorejkoľvek inej krajine. Výskumníci rovnako tvrdia, že dôvodom môžu byť aj meniace sa sociálne štruktúry, nárast popularity sociálnych sietí ale aj telefóny.

Iný zas zdôrazňujú šikanu alebo málo spánku. Na druhej strane, čo sa sociálnych sietí týka, môžu predstavovať aj pozitívnu silu, keďže na internete môžete komunikovať s ľuďmi na druhej strane zemegule s rovnakým problémom a vytvárať si tak sociálne spojenia, ktoré kedysi neboli možné.

Internet je dvojsečnou zbraňou, ktorá môže byť dôvodom samovrážd no zároveň je aj médiom, ktoré sa takémuto správaniu snaží zabrániť. Vznikajú rôzne skupiny a tiesňové linky, ktoré môžu ľudia použiť ak práve prežívajú životnú krízu. Negatívnym faktorom sú aj samovraždy známych celebrít či popularita seriálov, ktoré sa “točia” okolo samovraždy (napr. 13 Reasons Why).

 

Man Sitting in Front of Window

Zdroj: pexels.com

 

Dôležitá je prevencia

Aj keď sú samovraždy medzi tínedžermi menej časté ako tie u ľudí v strednom veku alebo dôchodcov, ich ostrý nárast je alarmujúci. “Poukazuje to na to aká dôležitá je skorá intervencia pri snahe o prevenciu,” tvrdí viceprezidentka výskumu pre Americkú nadáciu prevencie samovrážd, Jill Harkavy-Friedman.

Odkazuje tak na sledovanie samovražedných sklonov na pohotovostiach alebo v ambulanciách detských doktorov. Iný výskumníci sa skôr zamerali na bezpečnostné plány a poradenstvo, kde tínedžerom pomôžu z ich problémami. Ďalším krokom by bola prípava rodiny na to aby zamedzili svojmu dieťaťu prístup k drogám a zbraniam.

 

Čo podľa Vás najviac vplýva na psychiku tínedžerov? Ako by sa dalo podľa Vás zabrániť častým samovraždám?

zdroj: washingtonpost.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Alarmujúci stav: Počet samovrážd medzi tínedžermi stúpa!”