back to top
streda, 24 apríla, 2024

Rozhovor s biochemikom Konvalinkom: Na vakcínu nemáme čas ale je skoro hotový liek!

Vedci po celom svete sa snažia vyvinúť vakcínu proti novému koronavírusu, ktorý sužuje celú planétu. Vo Veľkej Británii Vám dokonca za nakazenie koronavírusom v rámci vývinu vakcíny, zaplatia. Jan Konvalinka, biochemik, poskytol pre Radiožurnál rozhovor, v ktorom hovorí o lieku na koronavírus. Po negatívnych správach je konečne aj nejaká pozitívna!

Fungovalo to na SARS

Prvá otázka na českého biochemika smerovala na látku, ktorá má byť spásou pre chorých ľudí. Má sa tak jednať o látku pod názvom remdesevir, ktorá bola vyvinutá už pred šiestimi rokmi počas epidémie eboly.

No kým ho stihli otestovať epidémia utíchla a tak sa na liek akosi zabudlo. “Keď už ale bola látka vyvinutá, tak ju skúšali na ďalšie vírusy a ukázalo sa, že je veľmi účinná na SARS, ktorý je dosť príbuzný súčasnému koronavírusu z Wu-chanu,” tvrdí biochemik. Liek by sa dal okamžite použiť pretože vývoj nového by mohol trvať aj 10 až 15 rokov a stál by aj miliardu dolárov.

 

Person Putting a Drop on Test Tube

Zdroj: pexels.com

 

Výsledky testov už v apríli!

Ďalšou zásadnou otázkou je to ako dlho bude trvať testovanie tohto lieku. Podľa Konvalinku momentálne prebiehajú 4 klinické skúšky – 2 v Číne, v juhovýchodnej Ázii a v USA. Látka je testovaná na vzorke tisícov pacientov, ktorých porovnávajú s tými, ktorým je podávané placebo alebo iba symptomatická liečba.

“Je to vo veľmi pokročilom štádiu, dosť sa ponáhľajú a investujú sa množstvá peňazí. Prvé výsledky by mali byť v apríli. Ak bude látka fungovať dobre, ako množstvo z nás dúfa, bude z etických dôvodov pokus prerušený a látku dostanú všetci pacienti v štúdii,” hovorí veľmi pozitívne Konvalinka.

 

Úmrtnosť nemusí byť až taká veľká

No čo však znamená, že látka bude “fungovať dobre”? Podľa Konvalinku na určenie účinnosti existujú veľmi prísne pravidla. No vzhľadom na situáciu sa bude na výsledky prihliadať veľkorysejšie.

“Akonáhle sa uvidí veľký rozdiel v skupine liečenej preparátom voči tej kontrolnej, tak to znamená, že liek funguje a začne sa nasadzovať,” tvrdí Jan Konvalinka. Biochemik taktiež tvrdí, že nepoznáme presne číslo nakazených, keďže mnoho z nich neprejavuje žiadne alebo iba mierne príznaky a preto lekársku pomoc nevyhľadá. Preto podľa neho oficiálne 2 – 3% úmrtnosti nemusia byť pravdivé, ba môže toto percento byť oveľa menšie.

 

Syringe and Pills with Petri Dish

Zdroj: pexels.com

 

Biochemik sa vyjadril aj k vývoju vakcíny a k tomu čo je v týchto dňoch dôležitejšie – liek či vakcína? Konvalinka tvrdí, že aj vakcíny sú skvelé no vývoj by trval najmenej 18 mesiacov a na to teraz čas nie je. Preto je veľmi rád, že sa vyvíja liek, ktorý by mohol byť ponúkaný už v priebehu niekoľkých týždňov. Jan Konvalinka sa taktiež vyjadril na margo paniky, ktorá je citeľná aj na našom území – ak by bol vo Wu-chane tak by sa obával no tu [v Česku] je pokojný.

 

“Panika nie je dobrá v žiadnom prípade, je potrebné byť opatrný a dodržiavat hygienická opatrenia. Nakazení ľudia a tí, čo s nimi prišli do styku, by mali byť v prísnej karanténe, to je v poriadku. Ale rozhodne nevyzývam k panike a obavám. Ročne na maláriu umiera cez dva milióny ľudí, u nás na chrípku 2000 ľudí ročne. Nechcem to bagatelizovať, ale je potrebné vidieť veci v kontexte a neprepadať panike,” dodáva Jan Konvalinka.

 

Za nebezpečné považuje Konvalinka tri veci: 

  • rozsah karanténnych opatrení budú na rozdiel od diktátorského štátu nebudú až tak prísne
  • odlišná reakcia imunitného systému Európanov
  • možný problém mutácie vírusu (no sám to považuje za nie príliš pravdepodobné)

zdroj:irozhlas.cz

Woman Wearing Face Mask

Zdroj: pexels.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...
Verified by MonsterInsights