Ako by mal vyzerať svet po novom koronavíruse? Bude to náš nový začiatok, alebo koniec?

„Je to koniec sveta, ako ho poznáme.“ Toto je text z piesne od známej skupiny R.E.M. a zdá sa, že v súčasnosti odráža celosvetovú situáciu sociálnej izolácie a preventívnych opatrení v boji proti koronavírusu. Refrén končí slovami „a cítim sa dobre“ a to je to, čo v súčasnosti predpovedajú aj odborníci na nové trendy, či už kultúrne, módne, alebo technologické. „Svet, ako ho poznáme, sa rozpadá.

Namiesto návratu k normálnosti sa naše životy a myslenie zmenia na čas pred a po koronavíruse, ale to je v poriadku. Môže to byť tak, že vírus zmenil naše životy tým smerom, ktorým sme sa chceli v skutočnosti uberať?“ Pýta sa nemecký odborník v obore s názvom „trend forecasting“ Matthias Horx.

Holandský zakladateľ prognostickej agentúry New York City Edelkoort Inc., Li Edelkoort, považovaný za jedného z najvplyvnejších svetových prognostikov, verí, že koronavírus ponúka „čistý štít pre nový začiatok“. Hovorí tiež o prípadnom obnovení hodnôt a očakáva, že vírus spôsobí „karanténu spotreby“. Súčasťou bude aj to, že si ľudia zvyknú vlastniť menej vecí a menej cestovať.

Trees Near Body of WaterPexels

Resetovanie hodnôt

„Dopad prepuknutia nás prinúti spomaliť tempo, odmietnuť lietanie, pracovať z našich domovov, byť iba medzi blízkymi priateľmi alebo rodinou, naučiť sa byť sebestačný a všímavý.

Módne prehliadky vyzerajú bizarne a nevhodne, reklamy na cestovanie, ktoré vstupujú do nášho počítačového priestoru, sa zdajú invazívne a absurdné, myšlienka budúcich projektov je nejasná a bezvýsledná: bude na tom vôbec záležať? Každý nový deň spochybňujeme všetky systémy, ktoré poznáme od narodenia, a sme povinní zvážiť jeho prípadný zánik,“ hovorí Edelkoort v nedávnom rozhovore v časopise Dezeen o architektúre a dizajne.

Horx používa techniku ​​RE-gnózy (namiesto prognózy), vyrovnávajúc sa s prítomnosťou cez slučku do budúcnosti. „RE-gnóza na druhej strane tvorí slučku vedomostí, do ktorej zahrňujeme seba a našu vnútornú zmenu v budúcnosti,“ hovorí Horx. Hľadíme do budúcnosti namiesto toho, aby boli strnulí od strachu.

„Zvládanie znamená prekonanie. Z neurobiologického pohľadu, sa strachový adrenalín nahrádza dopamínom, typom endogénneho lieku budúcnosti.

Kým adrenalín nás vedie k nečakanej akcii alebo k boju (čo nie je v zubárskom kresle skutočne produktívne, rovnako ako v boji proti koronavírusu), dopamín otvára naše mozgové synapsie: sme nadšení z toho, čo má prísť, sme zvedaví, predvídaví. Keď máme zdravú hladinu dopamínu, plánujeme, máme vízie, ktoré nás vedú k akčným krokom,“ vysvetľuje Horx.

Zvládanie, nie strach

„Prekvapivo veľa ľudí zažije práve toto. Masívna strata kontroly sa náhle zmení na skutočnú intoxikáciu pozitívnej látky.

Po období zmätku a strachu vzniká vnútorná sila. Svet „končí“, ale so skúsenosťou, v nás vzniká akoby nová osoba,“ hovorí Horx. Aj Edelkoort dúfa, že bude zavedený lepší systém s väčším rešpektom k ľudskej práci a podmienkam.

Medzi pozitívne realizácie patrí podľa Horxovej RE-gnózy aj to, že „zákerná, rozkolná politika nezapadá do sveta koronavírusu. Táto kríza jasne ukazuje, že tí, ktorí chcú podnecovať ľudí proti sebe, nemajú čím prispieť k dôležitým otázkam o budúcnosti. Keď budú veci vážne, deštruktivita, ktorá žije v populizme, bude zrejmá.“ To zahŕňa falošné správy a konšpiračné teórie, ktoré sa preukážu ako nepravdivé, voči našej budúcnosti.

Zhoršovanie, no nie kolaps ekonomiky

Pokiaľ ide o ekonomiku, Horx tvrdí: „Budeme sa diviť, ako veľmi sa môže ekonomika zhoršiť, bez toho, aby sa skutočne zrútila. Aj keď došlo k „čiernemu aprílu“, k hlbokému hospodárskemu poklesu a 50-percentnému poklesu na akciovom trhu, hoci mnoho spoločností skrachovalo, zmenšili počet zamestnancov alebo sa zmenili na niečo úplne iné, ekonomika nikdy nedosiahla nulu. Akoby ekonomika bola dýchajúcou bytosťou, ktorá si dokáže zdriemnuť alebo spať, či dokonca snívať.“

Pre výrobu to znamená, že „globálna produkcia s obrovskými rozvetvenými hodnotovými reťazcami, v ktorých sú milióny jednotlivých častí prepravené po celej planéte, neprežije.

Namiesto toho budú existovať dočasné skladovacie zariadenia, sklady a zásoby; miestna výroba sa bude rozvíjať, budú lokalizované siete a remeslá zažijú renesanciu. „Globálny systém sa uberá smerom ku GloCalization: lokalizácia globálneho systému.“

Lokálne, nie globálne

Edelkoort súhlasí: „Nekonečné čínske vývozy syntetických sár do Indie a plastových predmetov pre domácnosť do Afriky, ktoré tam vážne narušili miestne ekonomiky a v priebehu rokov spôsobili veľa nezamestnanosti (a znečistenia), by sa tiež mohli zastaviť, čo by mohlo priniesť nové príležitosti na výrobu na miestnej úrovni.“

„Skutočné náklady na odstavenie v Taliansku a Japonsku, ako aj v Kórei a Číne, povedú k globálnej recesii, ktorej rozsah sa doteraz nezažil. Nejde o finančnú krízu, ale o krízu prerušenia. Ľudia sa prestanú pohybovať, prestanú chodiť, prestanú tráviť dovolenku, prestanú chodiť na kultúrne podujatia, dokonca aj do kostola, “hovorí Edelkoort o následkoch pre priemysel módy a dizajnu. To, čo presne prinesie budúcnosť, sa ešte len uvidí.

„Každá hlboká kríza v sebe zanecháva príbeh, ktorý ukazuje ďaleko do budúcnosti,“ uzatvára Horx a poukazuje na najsilnejšie okamihy tejto krízy: Taliani hrajú na balkónoch, životné prostredie si vydychuje a pomaly sa zotavuje.

Keď po niekoľkých týždňoch úplného zastavenia výroby sú priemyselné oblasti v Číne a Taliansku náhle bez smogu a obloha môže byť opäť modrá, vzduch je čistejší už po jednom dni úplnej karantény, potom je skutočne nádej, že tentoraz sa ľudská rasa niečo z tejto krízy naučí.

 

zdroj: fashionunited.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Ako by mal vyzerať svet po novom koronavíruse? Bude to náš nový začiatok, alebo koniec?”