sobota, 27 júla, 2024

Podľa výskumov až 17,9% ľudí trpiacich koronavírusom nemá žiadne príznaky

COVID-19 (SARS-CoV2), viac známy pod menom koronavírus, je pandémia, ohrozujúca celý svet. V mnohých krajinách sveta je nakazených viac než jeden milión ľudí a mnoho ďalších prišlo o život. Podľa najnovších výskumov však vyšlo najavo, že ľudia nakazení koronavírusom o tom vôbec nemusia vedieť.

Vedci sa v posledných dňoch rozhodli skúmať asymptomatický pomer alebo percento ľudí, ktorí prenášajú  SARS-CoV2 bez preukázania akýchkoľvek príznakov. Tento pomer im môže pomocť vytvoriť si predstavu o tom, ako veľmi sa vírus skutočne rozšíril, ako lepšie kontrolovať šírenie choroby a aká môže byť skutočná miera úmrtnosti.

V časopise Eurosurveillance bola uverejnená štúdia, ktorú realizoval tím z Kjótskej univerzity (Kenji Mizumoto a Katsushi Kagaya), Oxfordskej univerzity (Alexander Zarebski) a Gruzínskej štátnej univerzity (Gerardo Chowell). Vedci analyzovali údaje z lode Diamond Princess. Loď mala 3 711 cestujúcich a členov posádky. Na začiatku februára bola celá lod‘ umiestnená do karantény po tom, čo bol cestujúci testovaný na koronavírus. Nakoniec, do 21. februára bolo až 634 ľudí, vrátane jedného karanténneho dôstojníka, jednej zdravotnej sestry a jedného úradníka, nakazených. Po zverejnení údajov z tejto plavby sa ukázalo, že nie všetci cestujúci boli testovaní – vykonalo sa len 3 063 testov. Ich analýzy odhadujú, že 17,9% infikovaných zostalo v asymptomatickom stave. 

Okrem stavu z výletnej lode tomu nasvedčuje aj štúdia, v ktorej sa analyzovali údaje od 565 japonských štátnych príslušníkov, ktorí boli evakuovaní z čínskeho mesta Wuhan. Výskumný tím, ktorý bol primárne z University of Hokkaido v Japonsku, zistil, že takmer tretina (30,8%) z tých, ktorí mali pozitívny test na SARS-CoV2, zostala asymptomatická.

Aj napriek miernym nedostatkom oboch štúdií, je jasne dokázané, že mnoho z nás nemusí vykazovať príznaky koronavírusu. Dbajme preto na zvýšenú hygienu, dodržiavanie ochrany tváre, rúk a karanténu.

Zdroj: Forbes.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights