Sulík predstavil nový balík pomoci pre podnikateľov. Môžu požiadať o úver až do výšky 1,2 milióna eur

Richard Sulík, minister hospodárstva, je v týchto dňoch aktívny najmä v oblasti dodatočného financovania podnikateľov. Počas minulého týždňa predstavil nový balík pomoci pre podnikateľov, v ktorom si budú môcť požiadať o finančnú pomoc vo výške až 1,2 milióna eur. Minister chce peniaze čerpať z nevyčerpaných eurofondov a poskytovať ich vo forme nízkoúročného úveru.

Richard Sulík potvrdil, že Slovensko potrebuje pomoc a ekonomika sa nachádza v problémoch, ktoré nie sú len o zatvorených predajniach. Aj napriek tomu, že vláda schálila mnoho opatrení, minister je presvedčený, že to nestačí a podnikatelia potrebujú aj ďalšie formy pomoci – prekleňovací uver.

https://www.facebook.com/RichardSulik/photos/a.195669840512752/2938481222898253/?type=3

Sulík dodal: „Už pred mojim nástupom sa pripravoval projekt poskytovania návratných pôžičiek pre firmy, ktoré by to potrebovali, za výhodných podmienok. Eurofondy, ktoré ma ministerstvo hospodárstva k dispozícii, dáme komerčným bankám, v prvej vlne ide o sto miliónov eur.“ Celková suma, o ktorú si môže jeden podnikateľ požiadať siaha až do výšky 1,2 milióna eur, pri veľmi nízkych úrokoch – niekde blízko nuly.

Úvery by sa mali poskytovať v spolupráci s deviatimi komerčnými bankami, pričom jedna z nich, Slovenská sporiteľna, sa k spolupráci už stihla zaviazať. V rámci tejto banky si môžu podnikatelia požiadať o úver už od budúceho pondelka. Sulík dokonca predstavil konkrétne čísla: „Je to plus ďalších 220 miliónov eur, ak dotiahneme ďalšie kroky. Dokopy pôjde o 300 miliónov eur. S využitím pákového efektu, teda krát 2,5, je to ďaleko cez 500 miliónov.“ Všetky peniaze majú byť čerpané z doposiaľ nevyužitých eurofondov pre podnikateľov, ktorých podnikanie zasiahla kríza koronavírusu spôsobom, z ktorého sa bez pomoci nedostanú. Peňažné pomoc bude slúžiť len ako zachrána kvôli obmedzujúcim opatreniam súvisiacim s koronavírusom a nebude poskytovaná tým, ktorí sa už niekoľko mesiacov pred krízou nachádzali v zlej finančnej situácii. 

Sulík sa vyjadril aj k otváraniu predajní a to tak, že dúfa, že predajne budú otvorené už v najbližších dňoch a taktiež v to, že vláda začne používať zdravý rozum. Podľa neho sa väčšina významných ekonómov prekláňa k otvoreniu predajní, čo by mohlo oživiť ekonomiku. Podľa Sulíka to môže pomôcť 214 000 pracovníkom, ktorí sú doma z donútenia a nemôžu pracovať.

Zdroj: hnonline.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Sulík predstavil nový balík pomoci pre podnikateľov. Môžu požiadať o úver až do výšky 1,2 milióna eur”