back to top
streda, 24 apríla, 2024

Toto je 12 fráz, ktoré môžu vaše dieťa raniť. Skúste im to povedať takto

Slová majú veľkú moc. To, čo naše deti počujú od nás, od rodičov, môže navždy zostať v ich spomienkach. Slová lásky a múdrosti ich vedú a pomáhajú im byť lepšími ľuďmi, zatiaľ čo slová hnevu a nedôvery ich nútia pochybovať o ich osobe.

V praxi sa kazuje, že aj bežná fráza, ktorá sa zdá byť bezpečná a nevinná, by mohla oslabiť sebaúctu dieťaťa a spôsobiť neistotu.
Prišli sme na 12 fráz, ktorým by ste sa mali vyhnúť pri rozhovore s vašimi deťmi. Zároveň vám ukážeme, ako by ste mali dané frázy nahradiť.

byť spolu, dcéra, dekaZdroj: pexels.com

Vyhnite sa: „Som na teba tak hrdý!“ alebo „Skvelá práca!“

Skúste: „Musíš byť na svoju prácu tak hrdá!“ alebo „Uhádla si hádanku tak rýchlo!“
Prvá veta sa zdá byť nevinná, no má svoje chyby. Keď rodičia pochvália deti za každú maličkosť, chvála sa stáva bezvýznamnou. Namiesto toho sa pokúste pochváliť konkrétne veci súvisiace s úspechmi vášho dieťaťa a povzbudiť ho, aby bol sebakritický a hrdý na veci, ktoré skutočne urobil dobre.

Vyhnite sa: „Počkaj, kým sa otec (mama) vráti domov!“
Skúste: „Už nikdy to neurob znova. Cítim sa naštvaný, pretože … “
Keď poviete prvú vetu, „odložíte“ ​​následky nesprávneho správania vášho dieťaťa a je pravdepodobné, že v čase, keď sa druhý rodič vráti domov, dieťa zabudne, čo sa stalo. A čo viac, vystrašíte svoje dieťa tým, že druhého rodiča zmeníte na „zlého policajta“ a znížite svoju vlastnú autoritu. Pokúste sa problém vyriešiť v danom momente a vysvetliť dieťaťu, prečo ste naštvaní.

Vyhnite sa: „Aký bol tvoj deň?“
Skúste: „Aká bola najlepšia časť tvojho dňa?“
„Aký bol tvoj deň?“ je vlastne prázdna otázka, na ktorú sa dá odpovedať len jedným alebo dvoma slovami. Ak chcete naozaj vedieť, aký bol deň vášho dieťaťa, položte mu konkrétnu otázku, ktorá ho motivuje odpovedať dlhšie ako len jednou vetou.

Vyhnite sa: „Žiadny dezert, kým nezješ hlavné jedlo.“
Skúste: „Najprv zjedz polievku a potom si môžeš dať dezert.“
Ak vyslovíte prvú vetu, zvýšite hodnotu jedla a znížite radosť, ktorú z neho dieťa môže mať. Skúste zmeniť svoju frázu tak, aby sa jedlá konzumovali v určitom poradí.

Vyhnite sa: „Ponáhľaj sa!“
Skúste: „Poď.“ alebo „Uvidíme, kto si ako prvý obuje svoje tenisky!“
Keď svoje dieťa tlačíte, aby robilo veci rýchlejšie, zvýšite jeho stres a prinútite ho pociťovať strach. Pokúste sa mu vytvoriť pocit, že ste obaja v rovnakom tíme.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému bábätko, človek, dcéra, denné svetloZdroj: pexels.com

Vyhnite sa: „Nechajte ma na pokoji!“

Skúste: „Čo sa stalo?“ alebo „Daj mi chvíľku, aby som to dokončil a porozprávame sa, dobre?“
Vaše dieťa si môže myslieť, že nemá zmysel žiadať vás o pomoc alebo radu, pretože ste vždy zaneprázdnení. Keď deti v detstve nezískajú dostatočnú podporu, s pribúdajúcimi rokmi budú pravdepodobne menej zdieľať svoje emócie a myšlienky so svojimi rodičmi. Ak nemôžete okamžite venovať svojmu dieťaťu všetku svoju pozornosť, trpezlivo ho požiadajte, aby vám dal pár minút na dokončenie veci, ktorú robíte.

Vyhnite sa: „Hanba!“
Skúste: „To, čo si urobil, ma znepokojuje, pretože …“
Vaše dieťa môže byť stále príliš malé na to, aby pochopilo, čo to hanba vlastne je. Táto prázdna fráza nedáva dieťaťu nijakú predstavu o tom, prečo bolo jeho správanie nesprávne. Štúdia navyše ukázala, že slovíčko hanba môže zvýšiť agresivitu. Pokúste sa dieťaťu vysvetliť, čo sa stalo a pokúste sa tomu v budúcnosti zabrániť.

Vyhnite sa: „Neplač!“
Skúste: „Čo sa stalo?“ alebo „Čo ťa tak nahnevalo?“
Plač je úplne normálny, aj keď sa zdá, že dôvod, prečo vaše dieťa plače, by mal byť pre vás dôležitý. Frázou „Neplač!“ zmierňujete pocity svojho dieťaťa a môže to na neho spôsobiť, že jeho emócie nie sú dôležité. Namiesto toho sa môžete pokúsiť ukázať, že vám na jeho pocitoch záleží a že mu chcete pomôcť.

Vyhnite sa: „Neboj sa!“
Skúste: „Vidím, že sa bojíš, no som tu s tebou.“
Neexistuje spôsob, ako by prvá veta mohla dieťa potešiť, ak sa už niečoho bojí. Namiesto toho sa pokúste vcítiť do pocitov svojho dieťaťa a diskutujte o strachu a jeho príčine.

Vyhnite sa: „Pretože som to povedal!“
Skúste: „Je čas vypnúť televízor a začať robiť domáce úlohy.“
Prvá veta nedáva vášmu dieťaťu predstavu, prečo by mal prestať robiť niečo, čo robiť chce. Namiesto toho mu môžete poskytnúť jednoduché a zrozumiteľné pokyny, pri ktorých stručne vysvetlíte dôvody svojich slov.

blond vlasy, dáma, dcéraZdroj: pexels.com

Vyhnite sa: „V tvojom veku som to už urobiť vedel!“
Skúste: „Dovoľ mi, aby som ťa naučil, ako to urobiť!“
Všetky deti sa vyvíjajú inak a porovnávanie vášho dieťaťa s ostatnými nie je najlepší nápad. Namiesto toho skúste naučiť svoje dieťa, ako robiť niečo, čo ešte nedokáže urobiť sám.

Vyhnite sa: „Som z teba sklamaný!“
Skúste: „To, čo si urobil, ma znepokojuje, pretože …“
Fráza „Som z teba sklamaný“ znie pre dieťa rovnako ako „Sklamal si ma“. Skúste mu vysvetliť, čo a prečo je to, čo urobil, zlé.

Máte deti? Pridali ste si tieto frázy do zoznamu, ktorým sa budete vyhýbať alebo sa ich aspoň posnažíte eliminovať pri rozhovore s vašimi deťmi?

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...
Verified by MonsterInsights