Toto odkazujú verejnosti lekári z Karlovej univerzity. Vláda má podľa nich začať budovať kolektívnu imunitu

Lekári z Karlovej univerzity v Prahe sa rozhodli prehovoriť k situácií ohľadom koronavírusu.

Svoje vyjadrenie začali ocenením vládnych opatrení, ktoré boli v Českej republike postupne zavádzané v posledných týždňoch. Následne zdôraznili potrebu zrýchleného uvoľňovania opatrení v prospech oživenia ekonomiky v krajine, v prospech zdravia občanov a spoločenskej stability.

Lekári zdôrazňujú, že to, aby boli ľudia pripravený bojovať s COVID-19 nezávisí len na opatreniach, ale aj na budovaní imunity, ktorá bude chrániť nie len jednotlivcov, alebo celú populáciu.

Na základe základných epidemiologických dát lekári uverejnili odporúčania,

ktoré by mali byť uskutočnené pre zachovanie zdravia a prosperity Českej republiky:

  1. ukončiť núdzový stav ku 30. aprílu 2020;
  2. obnoviť dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov v plnej miere;
  3. obnoviť výučbu na základných, stredných a vysokých školách v priebehu mája 2020;
  4. odstrániť prekážky pre chod ekonomiky, zabrániť krachu, ktorý hrozí významnej časti malých a stredných firiem a živnostníkov;
  5. postupne uvoľňovať štátne hranice v koordinácii s okolitými krajinami, a zvlášť s našimi susedmi a tými, ktoré majú podobnú epidemiologickú situáciu, ako sú napríklad Nemecko či Rakúsko;
  6. prijímať premyslené riešenia namiesto chaotických a protichodných opatrení.“

K jednotlivým bodom dokonca zverejnili podrobnejšie plány, prostredníctvom ktorých budú omnoho ľahšie realizovateľné. Obnovenie lekárskej starostivosti v plnej miere zahŕňa obnovenie služieb pre vážne chorých pacientov, ktorým sa v posledných týždňoch nedostávala dostatočná zdravotná starostlivosť. Okrem toho to sú aj realizácie chirurgických zákrokov a iných potrebných výkonov.

Lekári taktiež vyjadrili názor k možnému zlyhaniu zdravotného systému.

Podľa nich je až 80% pacientov s COVID-19 v Taliansku v domácej starostlivosti a nevyžadujú si hospitalizáciu.

Taktiež spomenuli, že v Česku sa do dnešného dňa nevyťažila intenzívna starostlivosť na viac ako 45% v dôsledku zvýšeného výskytu koronavírusu a tak sa nikto nemusí obávať zlyhania zdravotnej starostlivosti. Okrem toho potvrdili, že prirodzená úmrtnosť sa kvôli kronavírusu v Česku nezvýšila. Aj napriek rozporným názorom, je podľa lekárov z Karlovej univerzity veľmi podstatné budovanie kolektívnej imunity.

Okrem toho pokladajú za jednu z najdôležitejších vecí aj bezpečný sociálny kontakt českých dôchodcov. Mnoho z nich kvôli koronavírusu a kvôli izolácií stratili kontakt s rodinou, narušilo im to denný rytmus, čo môže skončiť vážnymi psychickými dôsledkami.

Lekári pokladajú za dôležité uvedomiť si,

že fyzické zdravie ide ruka v ruke s tým duševným, socioekonomickým a so zdravím českej demokracie. 

Na záver dodali: ,,Sme presvedčení, že médiami sýtený emocionálny náboj súčasnej situácie je potrebné korigovať podloženými faktami a s ohľadom na ne a na možné celospoločenské dôsledky a dopady krízových opatrení je nutné čo najskôr konať a urýchliť stratégiu štátu v návrate k normálnemu životu.

V tejto neľahkej dobe potrebujeme viac optimizmu a rozumných riešení, nesmieme prepadať strachu, panike a beznádeji. Veríme, že aj k tomu naša výzva prispeje.“

Zdroj: cuni.cz

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Toto odkazujú verejnosti lekári z Karlovej univerzity. Vláda má podľa nich začať budovať kolektívnu imunitu”