Zmena po skončení pandémie: Miláno sa chystá znížiť používanie áut!

Každý z nás musí počítať s tým, že aj keď táto celá pandémia raz pominie, život už nebude taký ako predtým. Letecké spoločnosti už predstavujú nový typ interiérov lietadiel a iné zmeny týkajúce sa prevádzky letov. So zmenou prichádza aj Miláno, kde pripravujú zmenu cestnej infraštruktúry aby sa znížilo používanie áut. Chcú tak vytvoriť viac miesta pre chodcov a cyklistov.

 

Car Side Mirror Showing Heavy Traffic

Zdroj: pexels.com

 

Viac cyklotrás a peších zón

Od zavedenia prísnych opatrení sa v Miláne a na území Lombardska klesol počet dopravných zápch ale aj znečistenie ovzdušia. Zástupcovia mesta sa tak chcú vyhnúť narastaniu týchto čísel po tom čo sa ľudia postupne vrátia do práce. Preto ohlásili, že počas leta sa 35 kilometrov ulíc zmení na cyklistické trasy a chodníky pre chodcov. Plán the Strade Aperte zahŕňa nízkonákladové dočasné cyklistické trasy, rozšírené chodníky, obmedzenú rýchlosť na 30 km/h a taktiež pešie zóny a zóny s prioritou pre cyklistov. Nachádzať sa budú na susediacich úsekoch s nízkou frekvenciou dopravy. Napríklad aj v bývalom Lazzarette, kde počas 15. a 16. storočia umiestňovali nakazených ľudí počas epidémie.

 

“Na tom aby ľudia menej používali autá sme pracovali roky. Ak každý jazdí v aute nie je potom miesto pre ľudí, nemáte sa kde hýbať a pred obchodmi nie je miesto pre reklamné podujatia,” prehlásil zástupca starostu Milána, Marco Granelli. S prácami by sa malo začať už v máji na najdôležitejšej obchodnej ulici v Miláne, Corso Bueno Aires. Všetky zmeny by mali byť dokončené do konca leta. 

 

Vizualizácia pre ulici Corso Buenos Aires

Zdroj: theguardian.com

 

Na programe obnovenia prepravy pracuje aj Janette Sadik-Khan, ktorá je bývalou zastupiteľkou riešení prepravy pre New York City. “Plán pre Miláno je dôležitý pretože bude slúžiť ako ukážka toho ako zresetovať mestá. Je to jedinečná príležitosť na to aby sa oživili ulice a zabezpečilo sa to čo sme chceli vždy dosiahnuť: aby sa autá nepohybovali najrýchlejšie ako vedia z bodu A do bodu B ale to aby sa každý bezpečne dostal kam potrebuje,” vyjadrila sa k programu Janette Sadik-Khan.

 

Snažia sa aj inde vo svete

Pierfrancesco Maran, ďalší zo zástupcov starostu Milána, hovorí o tom, že sa musíme pripraviť na “novú normalitu” po epidémii a preto musíme vytvoriť ideálne podmienky na život v “novej normalite”. Naráža aj na to, že donedávna sa plánovali veci do budúcna no teraz musíme

“namiesto myslenia do budúcnosti myslieť na prítomnosť”. Podobné nápady sa začali realizovať aj v Spojenom kráľovstve. V Brightone sa otvárajú okolia pobreží pre cyklistov a chodcov na čas od 8:00 do 20:00. Vo štvrti Barnes v Londýne si majitelia obchodov kužeľmi rozširujú priestor pred svojimi obchodmi kvôli chodcom a aby nakupujúci mohli dodržiavať určené odstupy. V Írskej republike, priamo v Dubline, sa parkovacie miesta a miesta určené na náklad tovaru menia na miesta pre ľudí aby mali od seba dostatočné rozostupy.

 

Záber z Brightonu

Zdroj: theguardian.com

 

Čo si myslíte o takýchto zmenách? Malo by sa o takomto pláne rozmýšľať aj na Slovensku?

zdroj: theguardian.com

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Zmena po skončení pandémie: Miláno sa chystá znížiť používanie áut!”