sobota, 27 júla, 2024

11 najlepších príkladov ľudí v škandinávskych krajinách, ktorí dodržujú odstup na verejnosti nie len počas karantény

Keď počujete názov krajiny, väčšina ľudí si ho okamžite spojiť s určitým druhom stereotypu. Čo ti napadne, keď počuješ Kanada? Stavíme sa, že to bude zdvorilosť miestnych ľudí. Holandsko je často spájané s tým, že ľudia sú pomerne vysokého vzrastu. Väčšinu ľudí nenapadne nič iné ako pizza, keď niekto spomenie Taliansko. Keď spomeniete názov ktorejkoľvek severskej krajiny mnohých napadnú, blonďavý ľudia a vôňa sladkého drievka.

 

Ukázalo sa, že existuje niečo, čo majú ľudia z týchto krajín radi viac ako je sladké drievko. Je to ich osobný priestor. Ľudia z Nórska, Švédska, Fínska a ďalších severoeurópskych krajín si stanovili trend dištancovania už dávno pred tým, ako sa rozšíril vírus.

 

Užívateľ Imgur LucasLux nedávno zdieľal niekoľko fotiek ľudí v severských krajinách, ktorí sa dištancovali niekoľko rokov predtým, ako sa to stalo bežné.

Image credits: LucasLux

Zatiaľ čo niektorí ľudia sa snažia prísť na to, ako ďaleko od seba musia stáť, ukazuje sa, že severskí ľudia tento trend určujú už dlhší čas. Niektoré z týchto fotografií zdieľaných používateľom Imgur LucasLux sú päť rokov staré. Dávno pred tým, ako bolo nariadené sociálne dištancovanie !

 

Zatiaľ čo zvyšok sveta sa snaží udržovať povinnú vzdialenosť, ktorá je odporúčaná kvôli pandémii koronavírusov.

Image credits: LucasLux

Severskí ľudia už celé generácie praktizujú sociálne dištancovanie.

LucasLux vysvetlil, že spoločenskou normou nie je byť v blízkosti ľudí, ktorých nepoznáte. “Skutočne sa nám nepáči, že nás prenasledujú aj zamestnanci v obchodoch. Ide o uvoľnenie mysle tým, že sa do vašej bubliny nedostanú ostatní.“ povedal. 

Image credits: LucasLux


A dobre sa smejeme na odporúčaniach týkajúcich sa spoločenského dištancovania, ktoré pretláčajú svetoví zdravotnícki úradníci.


„Keď nastúpite do autobusu, jednoducho si sadnete na voľné miesto na dvojitom sedadle, ak je k dispozícii. Ak v dispozícii nie je, jednoducho si sadnete na voľné miesto vedľa niekoho iného“ vysvetlil LucasLux. „Ak si sadnete vedľa niekoho, nechajte túto osobu na pokoji. Mohla by premýšľať o niečom dôležitom.“ povedal.

Image credits: LucasLux


Zdá sa, že si veľmi vážia svoj osobný priestor. Je to norma udržiavať si dostatočnú vzdialenosť ak si niekto číta v autobuse.


Multikultúrne mestá ako nórske hlavné mesto Oslo však nie sú také striktné pri tom, aby si ľudia udržiavali dostatočnú vzdialenosť medzi sebou. „Pri teplejšom počasí sa každý v Škandinávii stáva viac spoločenským a vzdialenosti sa trochu zmenšujú.“ 


Ak vás zaujíma čo sa stane, keď ľudia nastupujú do jedného autobusu, LucasLux má vysvetlenie.


Ukazuje sa však, že všetko nie je také jednoduché, ako sa môže zdať. Dena vo svojej štúdii o Švédsku vysvetlila, že stáť príliš ďaleko od niekoho nemusí byť ten najlepší nápad, pretože by ste mohli vyžarovať negatívny postoj a dojem. Avšak keď budete príliš blízko, môže to vyvolať nepríjemný pocit ľudí okolo vás. 

Image credits: LucasLux


V Škandinávii a Fínsku je neslušné sedieť vedľa niekoho, ak sú v autobuse úplne prázdne dvojité miesta.


„Podľa môjho názoru je toto všetko o úcte – rešpektujúc cudzinca, vedľa ktorého stojíte / sedíte a to tým, že sa s ním nerozprávate,“ povedala.

Image credits: LucasLux


LucasLux hovorí, že je to kultúrna vec – ľudia si len hlboko vážia osobný priestor.


„Neexistuje takmer žiadny spôsob ako zistiť, čo má táto osoba v úmysle, alebo či chce byť takýmto spôsobom vyrušená. Začatie konverzácie s cudzím človekom možno považovať za agresívne a rušivé,“ vysvetlila Dena.

Image credits: LucasLux

zdroj:boredpanda.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights